Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

U Obrtničkoj komori VPŽ održan okrugli stol u vezi strukovnog obrazovanja

  hok           27.09.2018.         3144 pogleda
U Obrtničkoj komori VPŽ održan okrugli stol u vezi strukovnog obrazovanja

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, 25. rujna je u prostoru Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije organiziran okrugli stol na temu „Problematika upisa u obrtnička zanimanja prema jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO)“.

U raspravi su sudjelovali Danijela Žagar-voditeljica Službe za strukovno obrazovanje u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mirela Lekić-voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Mirela Franović-savjetnica za obrazovanje u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Vesna Šerepac-pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu u Virovitičko-podravskoj županiji, Martina Bunić-stručna suradnica Upravnog odjela za prosvjetu VPŽ, Vladimir Reider-ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Mladen Graovac-ravnatelj IOŠ Slatina, Zorislav Milković-ravnatelj SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica, Andreja Poslek-stručna suradnica iz HGK-Županijske komore Virovitica, te u ime Obrtničke komore VPŽ Ivan Kostelac-predsjednik, Klaudija Fadljević Gomerčić-ambasadorica naukovanja, Damir Vanek-predsjednik Odbora za obrazovanje i Domagoj Petrić-stručni suradnik za obrazovanje.

Tijekom rasprave ukazalo se na česte nelogičnosti i teškoće u provođenju JMO-a kao što su: mali broj licenciranih tvrtki, teškoće u stjecanju pedagoških znanja stručnih učitelja-mentora, prevelik broj sati stručne prakse kao i vrijeme njenog obavljanja (npr. kod pekara) te problem nastavka obrazovanja u drugom zanimanju.

Zajednički je zaključeno da će se nadležnim institucijama ukazati na probleme i potencijalna rješenja jer je JMO odnosno obrazovanje uz rad za obrtnička zanimanja najbolji način usvajanja znanja i potrebnih praktičnih vještina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo