Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Antifašizam

U nešto se udarati mora - Udruga antiafašista osudila sramotni govor Josipa Novogradeca

        25.06.2011.         3418 pogleda
U nešto se udarati mora - Udruga antiafašista osudila sramotni govor Josipa Novogradeca

U namjeri da ne umanjujemo značaj 22.lipnja, Dana Antifašističke borbe, datuma koji je nepovratno usmjerio Hrvatsku u društvo antifašističkih zemalja, u društvo pobjednika nad fašizmom, u društvo savezničkih snaga koje su uništile fašističku čizmu koja je na najsvirepiji način ubila više od 50 milijuna ljudi, nismo reagirali na degutantan govor Josipa Novogradeca, predsjednika Skupštine Virovitičko-podravske županije te predsjednika Obrtničke komore VPŽ,  povodom Dana općine Pitomače, na Vidovo.

Pred brojnim posjetiteljima Vidovskih manifestacija, u nazočnosti brojnih gospodarstvenika, obrtnika, predstavnika političkih stranaka, predstavnika lokalne samouprave na čelu s načelnikom općine, Josip Novogradec je iznio prijedlog ( s kojim je upoznao i načelnika ) da se na spomenik palim borcima iz NOB-a, u parku u centru Pitomače, umjesto zvijezde petokrake koja nedostaje, postavi tamburica koju će oni, obrtnici, napraviti. Istina, ovaj sramotni prijedlog pljeskom je popratilo tek troje ili četvero prisutnih.

Podsjetit ćemo, na mjestu spomenika počivaju posmrtni ostaci više od sedamdeset  boraca koji su svojim životima branili mjesto Pitomaču i ove prostore od fašističkog okupatora. Sa nevjericom smo poslušali ovaj, primitivizmom obojan, govor osobe koja je, na žalost, tom prilikom predstavljala župana i dožupane Virovitičko-podravske županije.

Ne moramo niti navoditi kakvu je uvredu i poniženje nanio obiteljima boraca koji su tamo sahranjeni. Također, omalovažio je na taj način antifašizam koji je  temelj Ustava Republike Hrvatske, najviši doseg civiliziranog, suvremenog društva. Nepravdu je nanio i tamburici, tom vrlom instrumentu koji je sastavni dio života na prostorima Slavonije i Podravine u teškim ali i veselim trenucima, kojoj mjesto sigurno nije tamo gdje bi ju smjestio Josip Novogradec.

Svjedoci smo i danas, na žalost, čestih slučajeva omalovažavanja antifašizma i njegovih dosega te značaja, ali ne želimo ovom prilikom pojašnjavati što je antifašizam, što je značenje zvijezde petokrake, koja među ostalim označava jednakost i zajedništvo, jer, jednostavno, netko poput Josipa Novogradeca teško bi to razumio.

Na kraju, žalosno je da se nitko od nazočnih, niti onih koji su tamo zastupani, nije ogradio od ove, nadamo se individualne, primitivne akrobacije.

Zajednica Udruga antifašističkih boraca i Antifašista Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mika
6.7.2011. 8:59
Gospodo draga, NIJE BITNO ŠTO REĆE NEGO TKO REĆE.
siniša prpić
3.7.2011. 0:06
Šteta...., jer niste "bedaki"...., pa zar nije vrijeme da se pobjedimo takve teme. Ako to ne možete vi, kako to očekivati od nekih drugih na ovom portalu ?!
Boss
2.7.2011. 22:34
Imaš pravo "nezavisni",nemoj mi se više obraćati!Jednostavno,nemaš sa čime.
independente
2.7.2011. 22:24
Poštovani, što god napišete više neću reagirati, jer ako možete sročiti rečenicu koja zvuči ovako:

"..Lenjin je predvodnik ideologije koja poziva na revoluciju,diktaturu i prolijevanje krvi,a crvena petokraka jest vizualni simbol te anticivilizacijske ujdurme koja je zavela milijune ljdi u crno.U svojoj genezi ta ideologija ....."

onda ja definitivno uzalud tučem tipkovnicu. Dakle, treba i danas pognuti glavu i šutjeti tiraniji koju provodi aktualna vlast, roditelji djece koju su seksualno napastvovali pedofili iz redova svih kategorija, prosvjetara, fizikalaca, klera i slično trebaju sagnuti glavu i "okrenuti drugi obraz?? Neće ići prijatelju i .... Zbogom.
Boss
2.7.2011. 15:28
Gospodine Nezavisni.Vaše prvo obraćanje meni je bilo kurtoazno,a zapravo ispod pojasa.Okvalificirali ste moj tekst greškom,a pritome niste naveli niti jedan protuargument.Kasnije ste ipak ponešto i napisali...Ako vi smatrate da je moja poveznica petokrake i Lenjina tendenciozna i stavljena u neki moj unaprijed prejudicirani kontekst,mišljenja sam da niste u pravu.Lenjin je predvodnik ideologije koja poziva na revoluciju,diktaturu i prolijevanje krvi,a crvena petokraka jest vizualni simbol te anticivilizacijske ujdurme koja je zavela milijune ljdi u crno.U svojoj genezi ta ideologija nema ništa humanističko,kako joj se počesto tepa,već je zločinačaka u samoj svojoj namjeri.Civilizirane zemlje i društva ovoga svijeta to prepoznaju i osuđuju,ali u Hrvatskoj se toj simbolici i dalje pridaju atributi koji istoj apsolutno ne pripadaju.Dok su saveznici završetkom drugog svjetskog rata prionuli izgradnji demokracije i otvorenog društva,Tito i njegovi epigoni uspostavili su boljševičku diktaturu,jednopartijski sistem,pogubni mentalitet političkog i intelektualnog jednoumlja.Time su ovo društvo udaljili od civilzacije svoga vremena,gurnuvši ga u provaliju barbarske jugoslavenske mitologije,slične današnjoj Sjevernoj Koreji u kojoj se dižu spomenici velikom vođi te slave rođendani istog.Dakle,nema ništa plemenitoga u crvenoj petokraki...
independente
2.7.2011. 8:20
Ako Vi to (g.Boss) smatrate njuškanjem, ok -onda svejedno malo zagooglajte po povijesti. Nisam niti spomenuo da ste Vi spominjali crkvu već pojedini komentatori ( s pravom, bez obzira što Vi mislite suprotno ). Poveznica između Lenjina i petokrake - da ali ne u kontekstu u kojeg Vi to želite strpati.
Na kraju strašno mi je žao što ste ovo moje komentiranje ocijenili nedostojnim Vaše razine ( pretpostavljam da ste relevantni, kao neki na portalu, ocjenjivati tko piše uz ili niz vjetar ). Vjerojatno, da sam kao neki, drvlje i kamenje osuo po antifašistima i komunistima i svemu gdje se slučajno pojavila zvijezda petokraka - onda bih Vam bio dostojan vremena za tipkovnicom. Tako, na sreću, ne mislim, i ne morate lupkati po tipkovnici i trošiti vrijeme. Pozdrav, bez licemjerja, poštovani.
Lynx
2.7.2011. 0:04
Proučiti povijesne činjenice @Boss, a i ne može se izolirati jedno i ocijenjivati bez nekog mjerila, od postanka čovjeka, na ovom je planetu sve povezano.
stole123
2.7.2011. 0:03
boss neka pročitaju knjigu od karla štajnera 7000 dana u sibiru ili povratak iz gulaga pa će im neke stvari biti jasnije i vjerovatno se neće više tražiti povratak te sporne zvjezde na spomeniku
Boss
1.7.2011. 20:54
Zaista na trenutak pomislih da sam stekao relevantnog sugovornika na ovom forumu u vidu Vašeg nicknamea,ali grdno sam se prevario.Dakle,vi mene savjetujete da njuškam po internetu te naučim ponešto i ne vidite poveznice između Lenjina i petokrake!?Gdje ste Vi molim vas vidjeli bilo koji moj tekst u kojemu ja spominjem Crkvu!?Gospodine Nezavisni,vi ste doslovno smješni te nedostojni mojeg vremena provedenoga za tipkovnicom.Pozdrav,ali ne srdačan jer ja nemam potrbu za licemjerjem.
independente
1.7.2011. 18:45
ok, g. Boss, smatram nepotrebnim ali odgovorit ću Vam - bolje rečeno komentirati Vaš komentar.
Mišljenja sam da je ovdje u nekoliko komentara dovoljno rečeno i za i protiv režima koje Vi povezujete s petokrakom ( još ni sada ne shvaćam kako u tu priču stiže Lenjin ? ali, rekoh, to je Vaš stav i Vaše pravo). Što se tiče teme ovog priopćenja antifašista županije mogu samo konstatirati da su preblago reagirali na ove necivilizirane izljeve gluposti aktualnog predsjednika žs, ok vpž i još koječega.
Na tom spomeniku, o kojemu se govori, bila je zvijezda petokraka, crvena, simbol -među ostalim, jedinstva i zajedništva ( zagooglajte malo i naučite ponešto ) a na tom mjestu su posmrtni ostaci dva borca, mještana Pitomače i još 70 nepoznatih koji su život dali u borbi protiv fašističkog okupatora potpomognutog domaćim izdajnicima. Sve Vam to piše na stranici Povratakpitomačeblog, popraćeno videom i slikom.
Pročitali ste i druge komentare, neki su se već dotakli Vašeg pisanja i generaliziranja svih pokreta i režima koji su djelovali pod zvijezdom petokrakom. I zato Vam je, s pravom, odgovoreno kontrom. Pa zamislite tko bi uopće, Vašom logikom, trebao ići u crkvu i slične vjerske objekte kada bi se vodili činjenicom da je pod križom i u ime križa i krista tijekom stotina godina počinjeno nebrojeno puno zvjerstava i zločina - toliko da milijuni ne znače puno ( inkviziciju ne bih spominjao jer je to vrijeme jedno od najmračnijih u povijesti ).
Još jednom, ne želim ponavljati kolege pod ovom temom ali to Vi hoćete. Dakle, zar zbog nekolicine idiota, može se reći zločinaca, treba Domovinski rat i državna obilježja osuditi nepodobnima, divljačkima.....ili što već?? Prijatelju, makar šta !! To je razlog što Vaš komentar u cjelinih procjenih greškom. Srdačan pozdrav.
Lynx
1.7.2011. 13:15
Primjenjivo za sve ljude na ovoj planeti i za svako doba...

Nostalgična

Može bit da san potrošija i ono malo suza
Za navodnit dolinu sevdaha i bluza
Svit je tužan, tu nikad neće bit pravde
Za one koji žele samo da žive i rade
I samo vole i smiju se svemu ka vicu
A ja se pitan ima li smisla pravit dicu
Donosit ih na svit di su život i sloboda
Ka roba koju će neki moćnik prodat

I ove stare melodije bude memorije
Čiste nostalgije, i ne znan šta mi je
Stari s bafama, stara s ogromnon trajnon
Sestra i ja cili umazan slajon
I sve je daleko i tajno
Al ditetu sve je sjajno
Znan i onda nije sve bilo bajno
Al pari mi se puno lipše
I ove kapi kiše ka da šapću "nikad više"

Jer sve prolazi, ostaje samo u nama
U srcima, u umu i fotoalbumu
Priča svaka slika, da ne zaboravin nikad
Nasmijana lica nekih starih prika
Nekih nema više, ostale su sjene
Mora bit da je s njima nesta i dio mene
Al vrate ga kiše i vitar s juga
Neka stara pisma, nostalgija i tuga

Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit
Pa mislin tribalo je bit kad je proklet ovi svit
Dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji pakal i raj
Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi i kazni svakog onog gada
Željnog rata i žednog krvi
Ali ko je bez grijeha nek baci kamen prvi
Ironično, zaista, da citira Krista
Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
U mraku, u miješanom braku
U nekoj dalekoj zemlji sad je samo u zraku
(i baš me tamo donila roda)
Je, da ne mrzin i buden pošten, iskren i odan
A razliku između zla i dobra
Nisan naučio ni od fratra, ni od hodže, ni popa

Kad su zavladali oni šta su pali s kruške
Božji ljudi su blagoslovili puške
Ovce slali u smrt za svoga boga jedinoga
Za ludilo svoga ideologa
I kad zavlada mržnja razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek povijesti
Ispiše novu, krvavu stranu
U zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu

Zato letin visoko iznad napaćenog tla
Daleko iznad poimanja dobra i zla
Visoko gore, ka suncu, u nebesa
(di se gužvaju poruke sms-sa)
Iz ovog vrimena izlazin van
I zaranjan u neki davni, zaboravljeni san
U neki bolji dan, pun smija i vica
Di su sritni ljudi i njihova dica
I gledaju u sutra ozarena lica
Puni nade, u tom svitu pravde
Jednakosti, bratstva i slobode
(u svit ljubavi me misli vode)
I još uvik virujen da će na ovoj planeti
Jednog dana svi ljudi moć živit sretni
Razum, ljubav i znanje izgradit će raj
I znaj, neće bit ironije za kraj
Boss
1.7.2011. 13:02
Naravno da je to moje pravo...No,nije u tome stvar da mi aplaudiramo i izražavamo divljenje samoj činjenici da nam je dopušteno na ovome forumu iznositi mišljenja i stavove,već je stvar u tome da Vi,Gospodine Nezavisni kritizirate moj stav,ali pritom ne pokušavate napisati suvislu rečenicu.Vi Gospodine Nezavisni niste kadri ozbiljno raspravljati,stoga nemam namjeru polemizirati sa samim sobom,jer ova polemika to doista i jest.Smiješno je zvati se nezavisnim,a ne imati svoj stav.Sa poštovanjem.
Lynx
30.6.2011. 23:37
Zapravo je vrlo jednostavno, a to mnogi brkaju!
Antifašisti su postojali dok je bilo fašista, jer ne može postojati opozicija ako nema pozicije, kao materija i antimaterija. Žao mi je onih koji to ne shvaćaju. Da li je Lenjin bio antifašist? Povjest je svima znana, samo neki se ne mogu složiti stime kako je sve ispalo, pa ajmo sve u isti koš i ajmo sve malo prepraviti, neke zločine umanjiti, neke uvećati... Svašta.
Jesmo li kršćani? Koliko je ljudi ubijeno za križ i pod njime? Ali živo mi se fućka danas za križarske ratove i inkviziciju! To je opća kultura i u redu je o tome ponešto i znati, ali od toga nema kruha. Danas mi nije životno pitanje koliko je stradalih u 2. ratu i poraću, nego kada će ova naša država profunkcionirati da u njoj vidim mirnu starost a moja djeca budućnost i prosperitet.
independente
30.6.2011. 22:57
poštovani, i ovo je Vaše pravo.
Boss
30.6.2011. 22:44
Bravo "nezavisni".To se zove argumentirana kritika!?Probaj napisati tekst u kojemu obrazlažeš svoje mišljenje.Ovaj način na koji si se ti meni obratio je neozbiljan i priliči više nekom šarlatanu.
independente
30.6.2011. 21:40
ne sadrži grešku Vaša zadnja rečenica - greška je cijeli tekst ( moje mišljenje ). naravno, takovo stajalište je Vaše neprikosnoveno pravo..
Boss
29.6.2011. 22:25
Zadnja rečenica u prijašnjem postu sadrži malu grešku u vidu napisa da je pod petokrakom ubijeno milijun ljudi.Ispričavam se na tom lapsusu.Namjeravao sam naglasiti da je ubijeno više milijuna ljudi.Hvala.
Boss
29.6.2011. 17:20
Po virovitičkim "Antifašistima",zvijezda petokraka označava zajedništvo i jednakost!?Moram priznati da je to vaše poimanje jednakosti i zajedništva svojstveno samo vama.Crvena petokraka je simbol pod kojim su marširali zločinci poput Lenjina,Staljina,Berije,Pol Pota...Pod idelogijom komunizma izvršen je genocid nad ukrajinskim narodom u famoznim "kolektivizacijama",postojali su sustavi koncentracijskih logora,znanih kao "GULAG" u kojima su ubijeni milijuni ljudi.Vaš protest povodom izjave gospodina Novogradeca jest upravo degutantan i anticivilizacijski,jer ste upravo vi "antifašisti" uvrijedili žrtve te zabludjele ideologije,oličene u vidu crvene petokraka,a pod čijim su kracima također ubijeni mnogi nedužni ljudi.Dok Europska Unija (kojoj tako svesrdno aplaudira i na koju se svojim pisanjem referira uvaženi Ljubo Weiss) donosi deklaracije osude svih totalitarnih oblika ideologije i režima,te zabranu isticanja simbola istih (UKLJUČUJUĆI I CRVENU PETOKRAKU),u isto vrijeme mi vodimo promašenu raspravu po pitanju gdje je petokraki mjesto.Nije joj mjesto na tom spomeniku,već u ropotarnici prošlosti kao simbolu propalog totalitarnog eksperimenta koji je koštao života milijun ljudi i koji je za svaku osudu!
Boss
29.6.2011. 16:47
Upitao bih "Zajednicu udruga antifašističkih boraca i Antifašista Virovitičko-podravske županije koliko je milijuna ljudi koštalo života crvena petokraka,kada ste već tako pedantno izračunali broj žrtava fašizma?Molim vas ljubazno da mi odgovorite!Hvala..
Lynx
29.6.2011. 12:44
"Idependente.
Bilo bi mi jako drago da znam sa kim vodim dijalog ,ali nažalost, uvijek ima onih koji se iza nečega skrivaju. Tako su se nekada fašistima prokazivali antifašisti, iz sjene ,mraka, bojeći se prije svega sebe."
Ovo me ponukalo da reagiram. Gospodine @Josipe n., kakove veze ima znate li ili ne s kime dijalog vodite, i to još uspoređujete sa prokazivanjem antifašista!?
Mi smo obični ljudi, stanovnici ove županije i ove jadne države u kojoj se u 21. st. još uvijek vode polemike tko je, kako i zašto i koliko više od onih drugih za vrijeme i poslije drugog rata počinio zla. Možemo se zvati i N.N. i John Doe jer to za vas i jesmo. Po meni je bitnije da postoji kultura dijaloga, uvažavanje tuđeg mišljenja, poštovanje sugovornika na elementarnoj, ljudskoj razini bez vrijeđanja. Takav dijalog mogu voditi sa bilo kime i nije važno kako se tko zapravo zove, svatko od nas koji djelujemo ovako u "ilegali" je osoba od krvi i mesa, glasač vulgaris koji će vaše ponašanje između izbora nagraditi ili ne svojim glasom. Ali, dosta o meni, pričajmo malo o mom autu.
Osobno mi se ideja o tamburici nije nimalo svidjela mada ni prema crvenoj zvijezdi ne gajim posebnu ljubav. Na spomeniku je stajala zvijezda kao simbol doba u kojem se sav pošten i pravedan živalj pokrenuo u borbi protiv nakaradne ideje nacizma. Ljudi su ginuli pod tom zvijezdom, to treba njome i obilježiti, ali ne treba miješati zvijezdu partizana za rata i onu KPJ poslije. Vjerujem da je ideja kritike pod nickovima dobra, jer možete saznati što drugi misle o vašim izjavama, a inzistiranje na imenima budi u meni strah, možda iracionalan, ali tko će ga znati, da ću jedan dan iznenada dobiti vruću iza uha.
Da, i palo mi je na pamet kako sam u više prilika čuo od vaših koalicijskih partnera, iz hdza, i to prilično visoko pozicioniranih, kako su siti i jednom čak i da mrze crvenu boju, a ne znaju, jadna li im majka, da je crvena boja najzastupljenija na našoj HR zastavi!
Kao što je jednom netko rekao da puške i pištolji ne ubijaju ljude - ljudi ubijaju ljude, tako i uz svaki simbol koji je nešto predstavljao, ljudi su ti koji su pod njime zlo učinili. Tako kao što se zbog nekih stvari koje su počinjene u Domovinskom ratu ne osuđuju svi branitelji nego samo neki, a njegova sama bit je časna i uzvišena, tako je i drugi rat dobiven uz takovu bit, a samo su neki počinili zločine, to treba razlučiti i te pojedince razotkriti i osuditi, ali ne osuditi cijeli pokret i omalovažavati žrtvu koju su ljudi podnjeli da bismo se mi danas ovako dopisivali netom.
Lijep pozdrav!
Josip n.
29.6.2011. 7:44
Idependente.
Bilo bi mi jako drago da znam sa kim vodim dijalog ,ali nažalost, uvijek ima onih koji se iza nečega skrivaju. Tako su se nekada fašistima prokazivali antifašisti, iz sjene ,mraka, bojeći se prije svega sebe. Uz svo štovanje antifašista kada su neki rušili zvijezde ja sam bio na ratištu pa nisam mogao biti čuvar povijesti, ali oni kao zajednica jesu. Zapravo, nisam još živio u doba antifašističke borbe, možda predsjednik Zajednice antifašista je, premda mi izgleda mlađe nego ja, ali treba stalno naglašavati da je fašizam bio zločin.
G Weiss.
Bio sam na predstavljanju knjige Vašeg brata Željka i moji stavovi o fašizmu su poznati.
Kada sam palio svijeću na židovskome groblju povodom obilježavanja dana holokausta,
rekao sam između ostaloga " nemože se na tragediji jednog naroda graditi budućnost drugog naroda.." Tako je i sa ideologijama i sa svime u životu. Rekao sam već, možda je moja izjava sa tamburicom gruba i neumjesna , šaljem li ja time poruku zajednici antifašista da nije dovoljno biti antifašista i polagati vjence na grobišta, ipak je to nešto više. Antifašizam treba propovijedati i treba živjeti isto kao i istinu o domovinskom ratu. Koliko će buduće generacije u Hrvatskoj o tome znati ne zavisi od njih, zavisi od nas. Dali smo dobri apostoli ?
Josip Novogradec
Lj. R. Weiss
29.6.2011. 0:47
@independente
Nema umanjivanja odgovornosti Josipa Novogradeca! Isprika je mogla biti još uvjerljivija, posebno priopćenje, no bolje i takva nego nikakva. Ako bude sve po planu o ovoj temi ću se još izjasniti, strpljenja molim! Ti znaš otprije da kod takvih tema potpuni oprost dajem vrlo teško!
independente
28.6.2011. 22:09
G.Weiss, bit ću mrvicu bezobrazan pa reći: ne umanjujte razinu ovog niskog čina od strane predsjednika skupštine i još koječega, uz dužno poštovanje i pijetet prema onome što ste ( obitelj ) proživjeli. Ovakav igrokaz, kakvoga priređuje autor govora u Pitomači uz ispriku - zamislite - kroz komentar na članak!!! Makar šta, još jedan bezobrazluk i ništa novo...( ili - sol na ranu.. )
Lj. R. Weiss
27.6.2011. 20:41
@Josip Novogradec
Ispričavam se zbog grešaka: umjesto "nema baš puno nših političara koji su u stanju spričati se!," treba "nema baš puno naših političara koji su u stanju ispričati se!"
I još jedna napomena: u mom rodnom mjestu - Lukaču - postoji sličan spomenik koji je također ostao bez - crvene zvijezde! Na spomen ploči uklesana su imena troje Weissovih koji su stradali kao žrtve fašističkog terora, noseći u srcu - šestokraku zvijezdu. Ipak, radovalo bi me, kao potomka te obitelji, da se i na taj spomenik vrati crvena zvijezda. Ne znam da li je potrebno naglašavati da nitko nije od njih stajao iza crvene zvijezde jer je u vrijeme dominacije tog znaka oduzeta većina imovine mom ocu, imovine koju su stvarali Weissovi radom nekoliko desetljeća. Vjerojatno je i to utjecalo da moj otac nikada nije bio član Komunističke partije odnosno Saveza komunista, a mještani su ga i u socijalističko vrijeme oslovljavali s "gospodine Weiss!"
Lj. R. Weiss
27.6.2011. 20:28
@Josip Novogradec
Cijenim Vaš odgovor iz najmanje dva razloga:
1. kao dugovječan i spretan političar uočili ste da je vaša izjava u okviru govora u Pitomači povrijedila obitelji pokopanih ispod spomenika i za to ste se ispričali; nema baš puno nših političara koji su u stanju spričati se!,
2.svoj odgovor ste potpisali imenom i prezimenom i pokazali da ste voljni za otvoreni dijalog.
Ipak, napisali ste u odgovoru:
....zašto je (veliku zvijezdu!) zajednica antifašista ne vrati gdje joj je i mjesto...."
Kako da je vrati na mjesto kada vi predlažete - tamburicu!? Bilo bi to protivno vašoj volji, a vi ste ipak na dužnosti koja nosi određenu moć!? I na toj dužnosti, predstavljajući SVE građane Županije, očekuje se da zastupate interese većine i s pijetetom se odnosite prema prošlosti. Mada to ne držim ovih mjeseci ključnim pitanjem naših života, bilo bi lijepo da se antifašistički spomenici urede na način kako su nekada izgledali. Oni su i nečije umjetničko ostvarenje pa poštujmo i žrtve i autore spomenika.
I ne dajmo crvenoj zvijezdi samo jedno i to negativno značenje!
Mir, ljubav, sloboda!
Uz pozdrav, Lj.R.Weiss

MMMM
27.6.2011. 18:37
A dobro, čovjek je uvažio argumente, Svaka čast tamburici i obrtnicima, ali neke stvari se ne mogu mješati.
independente
27.6.2011. 14:44
....""gdje je bila zajednica antifašista naše županije dok su je skidali i zašto je zajednica antifašista ne vrati gdje joj je i mjesto. Nemojte samo reći da su bila "takva vremena" nije se smjelo. Uz čast antifašistima , dali su bila vremena za Domovinski rat, dragovoljce, stotine hrvatskih ljudi"".....

Eto, antifašisti, Vi niste "sačuvali" spomenik dok je hrabri J. N. to činio umjesto Vas. Zato, valjda, zvijezde tamo više niti nema. A treba ju vratiti, kaže on, tamo gdje joj je mjesto.
A prije par dana trebala je tamo biti tamburica!!??! Ili nije...ili...
anakonda
27.6.2011. 14:17
dobro razmišljanje, tko u vpž brine o problemima poduzetnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika......
ako se zna tko je skinuo zvijezdu a trebalo bi se znati, neka taj isti vrati zvijezdu na svoje mjesto. okrenimo se budućnosti jer se od prošlosti ne živi.
Josip n.
27.6.2011. 12:25
Evo da i ja napišem poneku riječ u ovoj polemici na temu antifašizma. Neću pisati poznatim parolama o antifašizmu i njegovoj vrijednosti za Hrvatsku, Evropu i cijeli svijet.
Na početku želim se ispričati svim obiteljima poginulih antifašista u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Pitomači.
Spomenik u centru Pitomače nije jedino mjesto na općini koje bi trebali pohoditi . U oslobođenju Pitomače od ustaša učestvovali su , uz domaće, velikom većinom partizani iz Vojvodine. Nebih htio opet pogriješiti ali mislim da je oko 3000 boraca palo u toj borbi. Njihove su kosti na tri mjesta: u Pitomači u centru, u krugu poduzeća Borik i u Otrovancu. Trebalo je obići sva tri mjesta i iskazati poštovanje.
G. Weiss, dok je Vas netreba osvjedočenih budalaša. Znate li da je na tom spomeniku bila zvijezda, i to velika zvijezda. Gdje ste bili tada dok su je skidali, gdje je bila zajednica antifašista naše županije dok su je skidali i zašto je zajednica antifašista ne vrati gdje joj je i mjesto. Nemojte samo reći da su bila "takva vremena" nije se smjelo. Uz čast antifašistima , dali su bila vremena za Domovinski rat, dragovoljce, stotine hrvatskih ljudi koji su svoj život dali boreći se također za Domovinu Hrvatsku. Nisu bila vremena ali je bila hrabrost i odlučnost. Na Vašu žalost i ja sam jedan od tih hrabrih i ludih. Za neke postupke treba hrabrosti pa tako i za povratak zvijezde, velike zvijezde , gdje joj je i mjesto.Možda moja priča o tamburici dade poticaj da se neki počnu hrabrije ponašati. Da nije bilo te izjave nebi se znalo da je na obrtničkoj izložbi, u organizaciji udruženja i veliko učešće svih obrtnika, predsjednika Palkovića ,g. Balića , tajnicu Maju, izlagalo 50 obrtnika na 600 metara kvadratnih.
Nebi se znalo da je u zasluženu mirovinu, sa 50 godina obrtničkog staža, ispraćen dimnjačar Stanko Maras.
Naravno da Vas , i sve ove druge iza kojekakvih imena,ne zanimaju gospodarske teme jer vi ste
kritičari u duši. Želim Vam da budete obrtnik samo mjesec dana, pokušajte,lijepo je ...
Još jednom moja isprika svima zbog izjave o tamburici. Možda zasviraju neki novi zvuci.
Josip Novogradec
independente
27.6.2011. 9:05
as ti jarca, eto kandidata za jednu zgodnu povorku u Virovitici, nekom zgodom....
Feral
27.6.2011. 8:06
a kako komentirati izjavu koju je vrli obrtnik dao na otvorenju sportskih igara u Virovitici najvaljujući goste:
" nisam žensko ali nema veze , a sada šećer na kraju; gospodin Ivica Kirin "
independente
26.6.2011. 23:02
Zvonka Bogdana često je pratio tamburaški sastav Janike Balaša - i bilo ih je osam - osam tamburaša. Što bi tu bilo posla za jednog maštovitog obrtnika... ( mada bi bolje prošao sa izradom američkih zastava - ona ima pedeset dvije zvijezde !! )
pool
26.6.2011. 13:51
Sljedeće što očekujem je da netko od naših "pametnih" vođa predloži i skidanje zvijezde sa heineken piva,stavimo i tamo tamburu!
mastermind
26.6.2011. 12:26
Šta reći nego prestrašno...
independente
26.6.2011. 12:21
g. Weiss, vrag ( kako god se zvao ) nikad ne spava, zato se mora "delati" kontinuirano, zar ne...
vwvtc
26.6.2011. 10:58
dobro da nisi rekao da ćeš staviti jedan svoj akumulator,zbilja jadno
MMMM
26.6.2011. 10:28
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah...
Ljudskoj gluposti stvarno nema granice (kao ni svemiru)!
hdznedajboze
26.6.2011. 10:15
Novogradec,stavio si sa ovom izjavom tamburicu na svoju radnju,ti si osoba kojoj nije mjesto u javnom životu.Predsjednik skupštine VPŽ ispada potpuno neobrazovan,uostalom kao i mnogi koji vode VPŽ.
Lj. R. Weiss
26.6.2011. 4:00
Dok je ovakvih budalaša kao što je Novogradec, antifašisti ne moraju ništa raditi. Samo čekati novu budalašku izjavu Novogradeca - tamburicu na kosturnicu?? Baš dobro da imamo još monitoring, svi koji se boje Europe, mogu odahnuti. S Novogradecom na čelu skupštine VPŽ nećemo je tako skoro vidjeti!
Inače, u civiliziranoj zemlji ovaj nesuvisli prijedlog bio bi dovoljan za - ostavku - na sve javne dužnosti!
bmvmtec
25.6.2011. 13:45
pa mogla bi se postaviti i ptica Kukavica tako da posjetiteljima parka svojim poznatim zvućnim signalom ku-ku prenese koliko je sati.


Još iz kategorije Antifašizam