Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

U nedjelju promocija knjige "Kroz rat i mir - od vojnika do bojnika" Serfeta Cirikovića Cireta


  Aktualnosti           Goran Gazdek           12.05.2018.         2652 pogleda
U nedjelju promocija knjige "Kroz rat i mir - od vojnika do bojnika" Serfeta Cirikovića Cireta

U nedjelju 13. svibnja (10 sati) u Centru kulture Virovitica (bivši Dom HV-a) bit će predstavljena knjiga „Kroz rat i mir – od vojnika do bojnik“ , autobiografsko djelo u kojem hrvatski branitelj Serfet Ciriković Cire na 188 stranica opisuje svoj životni put od djetinjstva na Kosovu gdje je rođen, preko školovanja u Sarajevu, i službovanja u Virovitici do zapovjednika Hrvatske vojske i kraja Domovinskog rata. Intrigantno štivo, pisao u prvom lice jednine na osnovu sjećanja, bogate osobne dokumentacije i rokovnika sa zabilješkama onoga što se događalo na njegovom ratnom putu u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

„Smeta me najezda 'generala poslije bitke', osoba koje si daju za pravo lijepiti ljudima raznorazne etikete, pričati o nečemu u čemu nisu sudjelovali te narušavati dignitet hrvatskih branitelja i Domovinskog rata i cjelini“, napisao je, među ostalim u uvodu Ciriković objašnjavajući zašto se latio pisanje knjige.

O knjizi će govoriti recenzentica, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković i general – pukovnik u miru, Đuro Dečak.

„Knjiga pomaže da se shvati svevremenost temeljnih ideja koje vojska kao svoju osnovnu ideju ima, a to su discipliniranost i taktika, što je u Domovinskom ratu nerijetko bilo i teko postići s obzorom na sve uvjete i mogućnost s kojima se tada vodio obrambeni rat na hrvatskom teritoriju. Kroz rat i mir – od vojnika do bojovnika je djelo koje je svojevrsna oda upornosti i često i sam autor, kao da sam sebe bodri. Govori da nema odustajanja i da ide dalje, najavljujući mogućnost i daljnjeg pisanja, preko trnja do zvijezda“, napisao je, među ostalim, u predgovoru general-pukovnik Đuro Dečak.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković među ostalim je o knjizi napisala: „Kronološki prateći vremensku nit vlastitog života, autor u maniri kroničara vremena i dobrog poznavatelja sociološkog konteksta u kojem je živio odgovara svom unutarnjem porivu i slijedi kretanje vlastitog duha, a između redaka knjige kao da neprestano ponavlja pitanje „U ime čega zatvarati či pred istinom?“, noseći vlastiti ponos i prkos slabašnog dječarca s planine Bjeluhe podno Čakora koji, usprkos svemu, zna da unatoč svoj silini predrasuda, može ne samo uspjeti, nego i biti najbolji“.

Prvi koji je Ciretu predložio da napiše knjigu bio je profesor povijesti Kristijan Gostimir. „Knjiga svojim sadržajem itekako doprinosi novim spoznajama i saznanjima ne samo o životu autora i njegovom vojničkom školovanju, nego i važnim povijesnim zbivanjima u Virovitici tijekom Domovinskog rata. Posebnost i jedinstvenost ove knjige je detaljan osobni prikaz života, rada i ustroja garnizona JNA u Virovitici uoči Domovinskog rata. Trenutno je to jedni detaljni opis priprema JNA za rat u Hrvatskoj na teritoriji bivše općine Virovitica. Autor je tu neprikosnoveni izvor ključnih događaja, koji iz osobnog iskustva opisuje podjele, napetosti, sumnjičenja, stanje morala unutar garnizona JNA U Virovitici uoči rata“, napisao je među ostalim profesor Gostimir.

U knjizi autor iznosi opsežne podatke o oslobađanju vojarne u rujnu 1991., opisuje ratni put 127. brigade HV-a, borbeno djelvanje u BiH, problematiku osnivanja i ustroj 81. gardijske bojne – Kumovi.

Knjiga je i prije promocije izazvala veliko zanimanje među braniteljskom populacijom jer autor bez dlake na jeziku i autocenzure opisuje događaje kojima je bio svjedok i protagonist, ali i odnos pojedinaca prema njemu kao profesionalnom, školovanom vojniku i pripadniku nacionalne manjine koji nije dvojio na čiju stranu stati u krvavom ratu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: