Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

U Lepoglavi održan sastanak radne skupine za regionalni klaster drvoprerađivačkog sektora


  Gospodarstvo           ravidra.hr           29.04.2012.         1069 pogleda
U Lepoglavi održan sastanak radne skupine za regionalni klaster drvoprerađivačkog sektora

U Lepoglavi je održan sastanak radne skupine za regionalni klaster drvoprerađivačkog sektora. Sastanak je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, jer je razvoj zasnovan na iskorištavanju specifičnih potencijala regionalnih gospodarstava, način stjecanja konkurentnosti nacionalne ekonomije. Sjever Hrvatske je prepoznat kao nositelj potencijala razvoja drvoprerađivačke industrije.

Kako se razvoj konkurentnosti temelji na umrežavanju javnog, poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora, u Lepoglavi su se okupili drvni proizvođači, predstavnici obrazovnih ustanova i jedinica lokalne samouprave kao i stručnjaci Centra za inovacije, razvoj poduzetništva i poslovanja u Baskiji, koja su prenijeli svoja bogata iskustva.

Marija Rajaković u ime Ministarstva gospodarstva je istaknula da želimo postati izvoznici gotovih proizvoda sa visokim stupnjem dodane vrijednosti. Ovome u prilog ide i izgradnja Drvnih centara izvrsnosti. Za takav jedan centar izvrsnosti i Virovitičko-podravskoj županiji odobrena je tehnička pomoć za prijavu aplikacije za financiranje kroz strukturne fondove.

Operativnim programom za regionalnu konkurentnost želi se što više povećati mogućnost za učinkovitije korištenje fondova EU putem razvoja regionalnih klastera. Kako bismo mogli bolje povlačiti sredstva potrebna je specijalizacija regija po sektorima koji imaju najveću mogućnost za rast konkurentnosti na globalnom tržištu: teritorijalni kapital, povijesno nasljeđe, dostupna radna snaga, investicijski potencijal i sl . ( Smart Specialization =Smart Growth). Dostizanjem kritične mase za uspostavu „World Top Class" regionalnih klastera utjecati će se na povećanje konkurentnosti i povećanje atraktivnosti regije za privlačenje domaćih i stranih investitora. Nadalje stvoriti će se uvjeti za povezivanjem sa drugim regijama i internacionalizacija regionalnih klastera.

Gledano sa stajališta EU Vijeće je klastere definiralo kao prioritet koji treba poduzeti kako bi se podržala inovativnost. U EU 38 posto svih zaposlenih radi u poduzećima koje su članice klastera. Klasterima je namijenjena 1/3 sredstava strukturnih instrumenata Kohezijske politike EU. Statističkim mapiranjem baziranim na podacima European Cluster Obsevatory prepoznato je više od 2000 klastera u Europi.

Ukratko rečeno cilj osnivanja regionalnih klasterima u RH:

- Umrežavanje javnog, privatnog i znanstvenog istraživačkog sektora

- Izrada strateškog plana razvoja sektora i utvrđivanje ciljeva i prioriteta

- Identifikacija izrada strateških projekata u cilju unapređenja konkurentnosti sektora

- Učinkovito korištenje dostupnih izvora financiranja i dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova, Programa Zajednice, proračuna RH

- Lobiranje na regionalnoj, nacionalnoj i EU razini

- Umrežavanje sa drugim konkurentnim sektorima

- Internacionalizacija sektora

- Brendiranje i promocija sektora

- Stvaranje nove dodane vrijednosti na razini sektora

Za drvni regionalni centar formirana je sektorska radna skupina koja je sastavljena od javnog, privatnog i znanstvenoistraživačkog sektora u RH koji bi trebali odigrati ulogu klaster „facilitatora" u osnivanju regionalnog klastera. Aktivnosti sektorske radne skupine su: određivanje pravnog oblika i izvora financiranja regionalnog klastera, utvrđivanje ciljeva osnivanja regionalnog klastera, određivanje potencijalnih članica regionalnog klastera, priprema za Osnivačku skupštinu u lipnju 2012. godine.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici naše županije i to: zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković; pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu VPŽ Mario Čajkulić; ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj VPŽ Sanja Bošnjak; stručna suradnica za gospodarstvo i EU projekte u VIDRA-i te tajnica VIRIDIS-a drvnog klastera Virovitičko-podravske županije Neda Martić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: