Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Fotografija

U Križevcima održana završna svečanost 3. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju: Kušlec i vino kao potvrda ljubavi

  dkš/vn           23.01.2024.         1333 pogleda
U Križevcima održana završna svečanost 3. Nacionalnog natječaja  za hrvatsku vinsku fotografiju: Kušlec i vino kao potvrda ljubavi

U Hrvatskom domu u Križevcima uoči blagdana vinogradarskoga sveca sv. Vinka u subotu 20. siječnja 2024. održana je završna svečanost 3. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju. U toj su prilici dodijeljene nagrade i pohvale autorima najuspjelijih fotografija koje su prispjele na natječaj, predstavljen je fotokatalog „Vinski kušlec“ sa širim izborom najuspjelijih fotografija, a domaćini su okupljenima i prezentirali najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute“ te izvodili vinu posvećenu poeziju i glazbu.

Prvu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, u kojem su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Goran Matošević, Bernard Čović i Mišo Lišanin kao predsjednik, dobio je Krešimir Komorčec iz Ivanca za fotografiju Zlatne gorice. Drugu nagradu osvojila je Vedrana Orlović iz Zagreba za fotografiju Cuvée sunoir zimi, podrumi Kolar, dok je treću nagradu dobio Goran Grudić iz Čavala za fotografiju Takale. Stručni ocjenjivački sud posebno je pohvalio još i Nevena Jurjaka iz Umaga za fotografiju Berba na Punti Greci, Danijela Pavlića iz Hrvatske Kostajnice za fotografiju Moslavka te Valentinu Valjak iz Križevaca za fotografiju Godine rada. Nagradu publike osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci za fotografiju pod nazivom Jesenske radosti.

Prve nagrade struke i publike bile su u vrijednosti od 350 eura, druga nagrada struke 250 eura, a treća nagrada 150 eura. Svi su dobitnici dobili i gradonačelnikovo vino autohtone križevačke sorte kleščec te križevačke čokolade, a čestitali su im pročelnik za financije grada Križevaca Ivan Biškup, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Siniša Katavić te članovi stručnoga ocjenjivačkog suda.

Svima okupljenima darovan je fotokatalog „Vinski kušlec“ koji je na 90 stranica uredila i predgovor napisala autorica fotonatječaja Tanja Baran, a u kojem je izbor od 36 fotografija 24 autora koje je izabralo tročlano povjerenstvo na natječaju koji je trajalo od 1. rujna do 1. prosinca 2023. Publika je birala najbolju fotografiju između tih 36 fotografija na Facebooku Društva „Križevački štatuti“ u božićnom vremenu, od Badnjaka 24. prosinca 2023. do Bogojavljenja 6. siječnja 2024.

Proglašenju dobitnika prethodila je prezentacija „Križevačkih štatuta“ koju su izveli počasni predsjednici Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Tanja Baran i Zoran Homen, interpretacija vinske poezije poznatih hrvatskih klasika u interpretaciji Martine Valec-Rebić i Danijele Zagorec te izvedba nekoliko poznatih vinu posvećenih zabavnih pjesama sopranistice Dunje Rebić i gitarista Mihaela Rebića.

Održavanje završne svečanosti organizirali su Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i Grad Križevci. Suorganizacijski su sudjelovali Destinacijska agencija Križevci i KTC Križevci.

Detaljnije se može doznati s mrežnih stranica organizatora www.krizevackistatuti.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fotografija