Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Virovitica

U Koriji otkriven spomenik pučkoj spisateljici i izuzetnoj ženi Mari Matočec

        18.10.2009.         2509 pogleda
U Koriji otkriven spomenik pučkoj spisateljici i izuzetnoj ženi Mari Matočec

Danas je u virovitičkom prigradskom naselju Korija otkriven spomenik pučkoj spisateljici i sljedbenici Radićeva Hrvatskog seljačkog pokreta Mari Matočec.

Mara Matočec bila je legenda za seljačke žene u Radićevu pokretu i iako je bila neuka svojom prirodnom inteligencijom i velikom brigom privukla je seljačke žene u javni život i svratila pozornost političara u Hrvatskoj seljačkoj stranci na važnost ženskog rada i nakon nje žene u Hrvatskoj seljačkoj stranci više nikada nisu bile izvan društvenog i kulturnog djelovanja. Osim političkog Mara Matočec intenzivno se je uključila i u kulturno-prosvjetni rad pišući pjesme o prirodi ali i one u kojima se odražava politički život, a njezini komadi, osobito igrokaz ''Matija Gubec'' i ''Invalid'' bili su izvođeni u mnogim mjestima kako Hrvatske tako i Bosne gdje je odigrala značajnu ulogu kao agitator Hrvatske seljačke stranke.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuli su  Ivan Zelembrz, Ivan Sić i Antun Ključec na čemu im se je posebno zahvalio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin zamolivši mještane Korije da svima koji dođu u Koriju prenesu priču o ovoj doista izuzetnoj ženi.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić između ostalog istakao je zadovoljstvo činjenicom da smo počeli ispravljati greške iz hrvatske povijesti i nakon podizanja spomenika Stjepanu Sulimancu dočekali i dan podizanja spomenika Mari Matočec.

U svom govoru Veliki meštar Družbe ''Braća Hrvatskog Zmaja'' Dragutin Feletar  između ostalog najavio je da će nakon podizanja ova dva spomenika uslijediti i podizanje spomenika Petru Preradoviću u Grabrovnici.

Dopredsjednik Vlade RH i dopredsjednika HSS-a Božidar Pankretić istakao je da je Mara Matočec bila ponosna žena za koju je Marija Jurić Zagorka u svom pismu 1964. godine rekla da je ona zasigurno najpopularnija žena u Hrvatskoj, žena koja je proživjela veliku osobnu tragediju izgubivši muža i dva sina, ali žena koja je imala snage izdići se iznad toga i svojom dobrotom postati uzorom mnogih žena i primjer borbe za pravicu ali i našu jedinu domovinu Hrvatsku. 

U sklopu svečanosti organiziran je i kraći kulturni program u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice, te KUD Seljkačka Sloga iz Špišić Bukovice - društva u čijem osnivanju je sudjelovala i sama Mara Matočec.

Nakon što su spomenik pučkoj spisateljici otkrili dopredsjednik Vlade RH i dopredsjednik HSS-a Božidar Pankretić i Veliki meštar braće hrvatskog zmaja Dragutin Feletar cvijeće kod spomenika položili su predstavnici HSS-a na čelu s predsjednicom HSS-ove organizacije žena ''Hrvatsko srce'' Marijom Anić Ledinski i zamjenikom gradonačelnika Virovitice i predsjednikom Gradskog odbora virovitičkog HSS-a Ivanom Sićem.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

janez
18.10.2009. 20:40
Nado , jesi li se oporavila od batina. Ne nosiš ni sunčane naočale.


Još iz kategorije Virovitica