Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

U Kladarama otvorena Galerija Čuvarice kulturne baštine

  Tekst i foto Barica Mihoković           12.06.2012.         3818 pogleda
 U Kladarama otvorena Galerija Čuvarice kulturne baštine

Na Tijelovo 7. lipnja  2012. u Kladarama u 17 sati okupilo se sedamdesetak gostiju na otvorenje GALERIJA IZLOŽBENOG PROSTORA STARINAMA  sakupljanih 40 godina unazad  iz Podravine i ostalih dijelova Hrvatske. Najviše eksponata skupljeno je u selu, mijenjanjem staro za novo ili otkupom. U galeriji za razgledavanje nalazi se blizu 1000 eksponata. Okupljene je pozdravila predsjednica udruge gospođa Ivka Mađar, na kajkavštini,  onako kako se govori u Kladarama i predstavila narodio blago, kojim raspolaže Udruga.

Na otvorenju narodne nošnje nosilo je 5 djevojčica i dječak Marko, svi obučeni u stare nošnje Kladara. Marko je nosio platnene plave hlače od prve pričesti  pronađene u obitelji Malčec. Djevojčice su bile u bijelim i crvenim suknjicama i bijelim našivenim bluzicama, koje su se nosile isključivo u Kladarama. Nakon njih Ivka je predstavila najprije pojedinačno 9 djevojaka u  nošnjama Podravine. Bile su to mlade članice Udruge, obučene u narodne nošnje starije od 150 godina  na ovamo. Bijela vjenčanica pronađene su u Kladarama. Ostale nošnje, posebno suknje, sakupljene su iz šire Podravine.

Našivene bluze isključivo su blago sačuvano od žena iz Kladara.Otvorenju su prisustvovali: vlč Ivica Puškadija župnik u crkvi Svetog Jurja na Bregu, ljubitelj starina koji je kao vikar službovao u pitomačkoj župi, otvorio muzej u staroj zgradi Farofa, a po odlasku  nastavio je  stvaranje galerije u sadašnjoj župi. Njemu je pripala čast otvorenja galerije. Prisutna je bila i predsjednica "SOS poziva u pomoć" za VPŽ, gospođa Desa Kolesarić, koja je pohvalila i posebno čestitala predsjednici Udruge "Čuvarice kulturne baštine" Kladare gospođi Ivki Mađar, kao prvoj osnivačici galerije s toliko brojnim eksponatima narodnog blaga u VPŽ. Otvorenju su kao gosti prisustvovale članice udruga iz Kloštra Podravskog, Dinjevca, Pitomače, Virovitice, Sedlarice, Martin Brega kod Dugog Sela, a najviše posjetitelja odazvalo se iz Kladara. Udruga ima 24 člana, mnoštvo prijatelja, a najmlađa članica Lora Mađar ima 2,5 godine. Na predstavljanju galerije  Marko Kodžaga  recitirao je staru pjesmu "Deda", a Karla Mađar otpjevala je narodnu pjesmu"Malena sam". Svi manekeni, pjevačica, recitator i predsjednica  izmamili su buran pljesak i poneku suzu.

Na otvorenju objavljeno je radno vrijeme razgledavanja galerije i to svake subote i nedjelje u vremenu od 17 do 20 sati. za  šire građanstvo, organizirane posjete udruga, turiste koji posjete Općinu Pitomača.. Za najavljene posjete galerija će biti otvorena po dogovoru. Svima se na kraju  zahvalila predsjednica udruge Ivka Mađar i pozvala prisutne  da se počaste  pripremljenim starinskim kolačima.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura