Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Izbori 2003

U IV. izbornoj jedinici 30 lista!

        04.11.2003.         2419 pogleda
U IV. izbornoj jedinici 30 lista!
30 lista za parlamentarne izbore u IV. izbornoj jedinici

VIROVITICA, 4. studenoga - Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, a kako prenosi portal www.izbori.net za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u IV. izbornoj jedinici zaprimljeno je ukupno 30 lista, i to 18 samostalnih lista političkih stranaka, osam lista koalicija političkih stranaka i četiri «neovisne liste».
Liste još uvijek nisu objavljene jer ih Državno izborno povjerenstvo mora pregledati i potvrditi.
Podaci koji su nam do sada dostupni pokazuju da su predstavnici Virovitičko-podravske županije, barem u najjačim strankama kojima i predizborna ispitivanja javnog mijenja daju najveće šanse, prilično dobro zastupljeni i visoko rangirani.
Na koalicijskoj listi SDP/Libra/LS prva na listi je Željka Antunović, koja je ipak Virovitičanka. Neslužbeno smo saznali da je slatinska gradonačelnica Ksenija Plantak peta na listi, a nekoliko mjesta niže je i dosadašnji saborski zastupnik iz Virovitice Dragutin Vukušić.
U HDZ-u, kako je danas rečeno na konferenciji za novinare, četiri su predstavnika iz Virovitičko-podravske županije. Mato Štimac iz Voćina je treći, Josip Đakić sedmi, Tomislav Tomić iz Čačinaca deseti, a Ivica Kirin četrnaesti.
Prvi na listi HSS-a je Željko Pecek, treći je Josip Hrala, peti Josip Novogradec, sedmi Mato Barukčić, deveti Ivan Begović, jedanaesta Marija Sić, a četrnaesti je Marijan Moslavac.
Na listi HSLS/DC, koliko nam je poznato, na najvišoj je poziciji, treći, predsjednik županijskog HSLS-a Zvonimir Koić iz Slatine.
Na HSP-ovoj listi je šest predstavnika iz Virovitičko-podravske županije, a najviše je, treći, virovitički dogradonačelnik Zvonimir Šimić.
Sutra, u srijedu, 20. studenoga, u 9 sati novinarima će biti predstavljena i lista HKDS-a, a u 10 sati, predsjednik HIP-a dr. Miroslav Tuđman i HB-a dr. Ivić Pašalić predstavit će listu ove koalicije. Navečer, u 20 sati, skupom u sportskoj dvorani OŠ Ivane Brlić Mažuranić u kampanju kreće i HSP. Bit će to prvi predizborni skup te stranke uopće, a nakon predstavljanja kandidata koncert će održati popularni pjevač Giuliano. Neslužbeno doznajemo da bi se mogao pojaviti i Thompson, koji će, dođe li, samo otpjevati HSP-ovu himnu.

Više o tome što se događa u IV. izbornoj jedinici

Ukupno je Državno izborno povjerenstvo zaprimilo 405 prijedloga kandidatura za izbor zastupnika u Hrvatski sabor: 363 prijedloga lista kandidata i 42 prijedloga kandidata. Od ukupno 5.155 kandidata u pristiglim kandidaturama, njih 3.859 (74,86 posto) su muškarci, a 1.296 (25,14 posto) žene. Prosjek dobi je 45,95 godine; prosjek starosti muškaraca je 46,96, a prosjek starosti žena 42,94 godina. Najmlađi kandidat rođen je 1985. godine; najmlađa kandidatkinja također 1985.; najstariji kandidat rođen je 1917., a najstarija kandidatkinja 1919.
Za jedno zastupničko mjesto natjecat će se prosječno 34 kandidata, sedam više nego na izborima za Zastupnički dom 2000., kada se za jedno mjesto natjecalo prosječno 27 kandidata. Najveća konkurencija je u prvoj izbornoj jedinici (središnji dio Zagreba), u kojoj je prijavljena 41 kandidacijska lista. Najmanji broj lista za ovogodišnje parlamentarne izbore podnesen je u 11. izbornoj jedinici, za dijasporu, u kojoj se natječu 23 liste, samo dvije više nego 2000. Najveći porast broja kandidiranih lista u odnosu na protekle izbore bilježi se u 2. izbornoj jedinici, dio Zagrebačke, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočni dio Zagreba. U toj su jedinici za predstojeće izbore predložene 37 kandidacijske liste, čak 14 više nego na prošlim izborima. I u svim drugim izbornim jedinicama na ovogodišnjim je izborima predloženo četiri do devet lista više nego na prethodnima. Zajedno s 42 manjinska kandidata, na ovim će se izborima natjecati ukupno 5155 kandidata, dok ih je na prošlim izborima bilo 4006. Na izbornim listama naći će se svaki 808. hrvatski državljanin, od gotovo 4,2 milijuna upisanih u birački popis. izvor: izbori.net .

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2003