Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HDZ

U Indexov Uhljebarij, registar sisača javnog novca, danas upisan hadezeovac Igor Fazekaš: Mjesečno uštedi oko 16.500 kuna

  Index.hr           12.04.2021.         4443 pogleda
U Indexov Uhljebarij, registar sisača javnog novca, danas upisan hadezeovac Igor Fazekaš: Mjesečno uštedi oko 16.500 kuna

Index istrage pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate će objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama. To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje su novinari Indexa straživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imoviu članova uprave Uprava Janafa i Hrvatskih šuma.

Među njima je i Igor Fazekaš, član HDZ-a i bivši zastupnik te stranke iz Slatine. Fazekaš u svojoj službenoj biografiji navodi da je radio kao direktor u tvrtki GAJ Slatina. Riječ je o tvrtki koja se godinama nalazila u stečaju, a brisana je, na kraju, u sudskom registru 2010. godine. Fazekaš je bio i zastupnik podružnice Slavonske banke, odnosno Addiko banke od 2004. do 2010. godine. Na iznenađenje mnogih, 2014. godine postavljen je za ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Biran je u sabor na izborima 2015. godine, i to s liste HDZ-a, no bio je zastupnik svega nekoliko mjeseci. 

Fazekaš, koji je, naglašava Index završio Ekonomski fakultet u Osijeku, od 2017. godine postavljen  za člana Uprave Hrvatskih šuma. Od politike nije odustao pa je trenutno kandidat HDZ-a za gradonačelnika Slatine. Kao član Uprave ima plaću veću od 24 tisuće kuna. Supruga je zaposlena u Fini od 2006. godine, a njena plaća iznosi 7548 kuna.

Fazekaš je prijavio kuću u Slatini od 880 kvadrata koju je procijenio na 675 tisuća kuna, apartman u Baškoj Vodi procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Slatini od 55 kvadrata procijenjen na 200 tisuća kuna, a koji mu je poklonjen, odnosno dobio ga je darovnim ugovorom. Tu je još vinograd u Slatini od 680 kvadrata koji je dobio nasljedstvom. Prijavio je i garažu u Slatini u kojoj bi trebao biti samo jedan Smart automobil.

Ono što budi sumnju jest da je Fazekašu u godinu i pol dana štednja povećana za više od 330 tisuća kuna, a da u tom vremenu nije bilo prodaje ni nekretnina ni dionica ni nekog od automobila.

"Do porasta iznosa štednje došlo je uslijed značajnog povećanja iznosa mjesečne plaće, a time i ukupnih obiteljskih primanja", kažu nam iz Hrvatskih šuma.

Plaća ovog člana Uprave u siječnju 2018. godine iznosila je malo više od 22 tisuće kuna, a u siječnju ove godine 24 tisuće kuna, što je povećanje od 2000 kuna mjesečno. Njegova supruga povećala je plaću za 500 kuna. Da bi samo od plaće povećao štednju, Fazekaš je morao svaki mjesec stavljati sa strane 16.500 kuna.

Pročitajte i o ostalim uhljebima iz Janafa i Hravtskih šuma

Dodajmo i to da je u veljači ove godine postavljen za predsjednka Županijske skupštine Viroviitčko-podravske županije nakon što je dotadašnji predsjednik Milan Janečić samo dva mjeseca prije raspuštanja Skupštine zatražio razrješenje, navdno iz osobnih razloga. Neki izvori iz HDZ-a, međutim, tvrde da nema govora ni o kakvim osobnim razlozima već je u pitanju svojevsrna priprema Igora Fazekaša za lokalne izbore na koje se kandidirao za mjesto gradonačelnika Slatine. Kao predsjednik Skupštine, naime, češće će se pojavljivati u javnosti i tako biti vidljiviji.

Pamtimo i ovo

Hadezeovac Igor Fazekaš lažno se predstavlja kao saborski zastupnik

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HDZ