Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Politika

"U Hrvatskoj se otvorio prostor za politički centar"

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           28.09.2009.         1290 pogleda
"U Hrvatskoj se otvorio prostor za politički centar"

SLATINA - Slatinu je nedavno, kako bi prisustvovao izbornoj skupštini slatinskog HSLS-a, posjetio i Želimir Janjić, potpredsjednik HSLS-a i državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Iskoristili smo to kao prigodu za razgovor za Slatinski petak.

Kako ste zadovoljni trenutnom pozicijom HSLS-a, naročito ako je usporedimo s djelovanjem na samom početku, vremenu Dražena Budiše...?

HSLS je u tom vremenu bio najjača oporbena stranka, svojevrstan pandan HDZ-u. Rejting stranke je devedesetih godina rastao te je sve trajalo do kraja devedesetih. Polako je jačao i SDP, odnosno ljevica. Sporazumom s SDP-om iz 1998. Godine, poznatim sporazumom Račan - Budiša - Meslicki smo, zapravo, u tim parlamentarnim izborima 3. Siječnja, 2000. sinergijski polučili izuzetno dobar rezultat. Tada je, nakon duge vladavine HDZ-a, na vlast došla „šestorka" i tada smo imali čak 24 zastupnika u Hrvatskome saboru i šest ministara u Hrvatskoj vladi. To je potrajalo nepunih dvije godine, nakon čega izlazimo iz koalicijske vlasti. Nisam politički analitičar, ali očito je da biračko tijelo naš potez nije dobro prihvatilo. Na slijedećim izborima iz tog razloga, a vjerojatno i zbog toga što smo odabrali nekakvu drugačiju predizbornu koaliciju, pali smo na samo dva zastupnika u Hrvatskome saboru.

Nakon takvoga pada bilo je teško zadržati rejting, ali smo na slijedećim izborima uspjeli održati ta dva zastupnika. Sada smo u situaciji na ovom svom Izbornom saboru izaberemo novo vodstvo, jer je naša predsjednica već prošle godine izjavila da se više neće kandidirati, koje bi trebalo iskoristiti priliku. Naime, vrijeme ja takvo da birači nisu zadovoljni djelovanjem dviju najjačih stranaka u Hrvatskoj - HDZ-a koji je na vlasti i SDP-a kao najjače oporbene stranke. Tu se otvara prostor političkom centru u kojem se mi nalazimo. Pokušat ćemo se za slijedeće parlamentarne izbore pripremiti tako da dobijemo veći broj zastupnika nego do sada i da kao takvi sudjelujemo u vlasti, u onoj opciji koja bude prihvaćala naš politički program i bila ga spremna realizirati.

Postoje nagađanja da će se na slijedećim izborima u HSLS-u za predsjednika kandidirati i Hrvoje Vojković te da po tom pitanju postoje nesuglasice u stranci

Nekidan je središnjica donijela odluku o početku kampanje i za sada imamo istaknute tri kandidature za predsjednika stranke. To su kolega Žmegač, kutinski gradonačelnik, državni tajnik Dražen Breglec i Darinko Kosor, predsjednik zagrebačke organizacije Liberala. Meni je teško reći hoće li se još netko kandidirati, ali špekulira se i s imenom kolege Vojkovića koji je na čelu Croatia osiguranja. Svatko se ima pravo natjecati za predsjednika stranke i nitko ne bi trebao o tome imati ikakvih rezervi, bez obzira na kojoj se dužnosti koji od kandidata nalazi. Neće se dogoditi niti u jednoj organizaciji HSLS-a da ukoliko netko bude tražio podršku svojoj kandidaturi da će mu ona biti odbijena.

Koliko ste vi osobno zadovoljni dosadašnjim radom predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešić?

Do sada je zaista pokazala veliku umješnost u vođenju stranke i ima vrlo velike zasluge da smo u ovim izborima dobili dva zastupnika u Hrvatskome saboru. Usuđujem se reći je vrlo vješto pregovarala i da se koalicija s HSS-om za nas pokazala dobrom. Uvjeren sam da smo sami izašli na parlamentarne izbore ne bismo imali dva zastupnika i to je doista umijeće pregovaranja i ona se tu pokazala izuzetno uspješnom. Jednako tako, kada se formirala vlast, držim da je ona najviše zaslužna za poziciju koju imamo u vladajućoj koaliciji. Imamo i popriličan broj državnih tajnika, ravnatelja uprava i čelnih ljudi u pojedinim državnim poduzećima. To je za političku stranku dobro kako bi kroz te svoje ljude pokazala koliko je spremna nositi se s izazovima izvršne vlasti.

Kakav je vaš, a i stav vaše stranke po pitanju reakcije aktualne vlasti na recesiju i stanje u zemlji?

Jedno je sigurno - dugi niz godina trošili smo više nego što smo zarađivali. Nijedna se vlada do sada ne može pohvaliti da nije povećala vanjski dug Republike Hrvatske. Bilo je vremena kada HDZ nije bio na vlasti, nego kada je bio SDP, kada smo bili mi, kada je još bila četvorka uz nas. U tom vremenu RH se zadužila, ne mogu sada točno reći, za nekih šest ili sedam milijardi eura. Dakle, nema niti jedne jedine vlade koja nije povećavala dug Hrvatske. I ovo što se dogodilo kod nas, dogodilo bi se i bez recesije koja je uzdrmala čitavo svjetsko gospodarstvo.  Stvarno treba povući poteze koji su neminovni; kod nas se javna potrošnja mora skresati, bez obzira koliko rezovi bili bolni, ukoliko, naravno, želimo imati sposobno, stabilnije i moćnije gospodarstvo. Ono bi trebalo moći smanjivati taj vanjski dug koji je danas pretjerano visok. Nema puno vremena kako je započeo mandat ove Vlade. Ono što smo imali do sada, poprilično visoku javnu potrošnju, nastavilo se sve do trenutka kada je recesija zahvatila i nas. Ova je Vlada u tom prvome dijelu, samo nastavila slijed koji smo imali i prije, a sada je povukla neke poteze koji su logični. U HSLS-u smatramo kako bi ti potezi trebali biti još puno odlučniji i da bi rezovi trebali biti puno naglašeniji. Javna se potrošnja mora smanjiti i mi ćemo kao koalicijski partner inzistirati na tome da se tome svakako pristupi, jer je to jedini zalog za budućnost.

Kako ste doživjeli odlazak bivšeg premijera dr. Ive Sanadera i kakvim vidite rad nove premijerke Jadranke Kosor?

Sadašnja premijerka Jadranka Kosor je za mnoge političke analitičare ugodno iznenađenje i brojni potezi govore u prilog tome. To se ne odnosi samo na unutarnju politiku nego i na vanjsku. Podsjetit ću, recimo, na plan unutarnje politike, u vremenu kada sindikati štite standard svojih članova, premijerka je pronašla način da s njima postigne određene sporazume, da se oni najavljeni prosvjedi i „vruća politička jesen" svede na nekakve realne okvire, da prosvjeda ne bude što je za jedno gospodarstvo jako bitno. S druge strane, odlazak bivšega premijera teško mi je ocijeniti jer, ne samo ja, nego i bio tko u javnosti, ne mogu ocijeniti prave motive njegova odlaska. Špekuliralo se sa svime, međutim, nitko nije posve decidirano rekao o čemu se radi. U sve te kalkulacije ne bih htio ulaziti.

Kako komentirate donošenje pa povlačenju zakona o pušenju u javnim prostorima i donošenju pa povlačenju zakona o potpomognutoj oplodnji?

Svi zakoni u Hrvatskome saboru donose se voljom većine. Puno puta praksa pokaže da nekakva rješenja možda nisu najbolja. Zapravo je teško pretpostaviti da će neki zakon funkcionirati na ovakav ili onakav način. Tek se njegovom primjenom pokazuju određene specifičnosti. Mene raduje, kada je riječ o zakonu o potpomognutoj oplodnji, da će doći do određenih izmjena, da će biti liberalniji i da će on, zapravo, pomoći onima koji bi na taj način željeli doći do potomstva. Čini mi se da tu i vladajuća ekipa mora biti dovoljno fleksibilna da tako nešto i prihvati. Mi smo kao članica koalicije i u prvome čitanju bili protiv onakvih rješenja kakva su bila, stoga nas raduje da se stavovi približavaju i da se to korigira. S druge strane, kada je riječ o zakonu o pušenju, on će također doživjeti promjene. To je ocijenjeno potrebnim jer smo turistička zemlja, što računamo na prihod od drugih, ali postoje i neke navike naših građana, pritisaka ceha ugostitelja. Potrebna je razumna mjera koja će udovoljiti i pušačima i nepušačima. Meni je poznato da je u Zagrebu i prije donošenja ovoga zakona o pušenju bilo dosta lokala u kojem se nije smjelo pušiti. Ti lokali su sasvim dobro funkcionirali. Mislim da ne bismo ništa izgubili da odluku o tome pustimo na volju ugostiteljima, a s druge strane da, u jednom dijelu toga prostora, zaštitimo one koji u tome ne uživaju.

Kako vi i vaša stranka gledate na rad predsjednika Mesića, hoćete li imati svoga kandidata za predsjednika države?

Njegov bi rad u cijelosti ocijenio dobrim. Mislim da tako misli i većina hrvatske javnosti. U skali popularnih osoba iz političkoga života njega ćemo uvijek naći u samom vrhu. Utjecao je na brojne demokratske procese koji su se kod nas razvijali i Hrvatsku je dobro predstavljao u svjetskim relacijama. Kada je riječ o kandidatima za predsjednika države koji se sada pojavljuju, mislim da to nije konačna lista. Bit će ih još puno više i to smatram dobrim. Što se HSLS-a tiče, ovo vodstvo, do našega izbornoga sabora, nećemo se o tome izjašnjavati niti eventualno davati podršku bilo kojem od kandidata. Ono što se pojavilo u novinama da HSLS podržava nekoga kandidata, to su novinarske špekulacije. Mi nikada na svojim tijelima nismo ništa progovorili o tome, niti je itko u stranci ovlašten izricati stav HSLS-a. Kad se konsolidira novo vodstvo stranke, tamo negdje u studenome, odlučit ćemo hoćemo li imati svojega kandidata ili, ako ga ne budemo imali hoćemo podržati nekoga drugoga ili nećemo nikoga.

Koliko smatrate mogućim i opravdanim navodno stvaranje trećeg bloka u Hrvatskoj?

Političke prilike u Hrvatskoj su takve da se otvorio prostor za politički centar i smatram da sve stranke političkog centra trebaju iskoristiti tu priliku i u slijedećim parlamentarnim izborima dobiti puno veći broj zastupnika nego do sada. Kad o tome govorim računam na sve ove stranke koje su svrstane u politički centar, dakle HSLS, HSS, HNS, regionalne stranke kao što su IDS, SBHS. One bi trebale otvoriti puno veći politički prostor i dobiti puno veći broj zastupnika. To je nešto čemu se radujem.

Što mislite o novim odnosima sa Slovenijom i svojevrsnom zaokretu u pregovorima?

Novi odnosi sa Slovenijom su jedan od uspjeha hrvatske vanjske politike u posljednje vrijeme. Učinjen je pomak nakon zastoja od godinu i pol dana koji nas je blokirao u pridruživanju Europskoj uniji. Dakle, pregovore ćemo dovršiti, istinabog, ne do konca ove godine kako se to planiralo, jer je ostalo zaista malo vremena, ali bit će to riješeno već u 2010. godini. To je nešto što raduje građane ove zemlje. Nema nikakvih razloga da sa zemljama u okruženju ne budemo u dobrim odnosima i zapravo svatko oko sebe želi imati dobre susjede.

Na kraju, na čemu kao stranka još morate raditi, gdje ste najjači a gdje „tanki"?

Nakon ovoga Sabora u studenome morat ćemo više naglasiti naša temeljna određenja. U to ulazi striktno poštivanje procedure u svakome segmentu, transparentnost rada svih javnih službi, državne uprave i tako dalje. Inzistirat ćemo na snažnoj podršci poduzetnika, zainteresirani smo za jačanje nevladinog sektora, građanskoga društva i slobodu pojedinca. Slobodna je svaka ona zemlja u kojoj je slobodan i ničim ograničen svaki pojedinac u njoj. Ograničen je jedino slobodom drugih oko njega. U slijedeće dvije godine koje su pred nama morat ćemo reafirmirati te vrijednosti i nakon toga možemo računati i na bolji izborni rezultat.

U ovome trenutku smo, gledajući po uspjesima na prošlim lokalnim izborima, najjači u Sisačko - moslavačkoj županiji, imamo četiri gradonačelnika. Jaki smo u Međimurju gdje imamo jednoga gradonačelnika i tri načelnika, jaki smo u Varaždinskoj i Bjelovarsko - bilogorskoj županiji i u posljednje vrijeme, što se prije nikada nije dogodilo, dobri smo u Istarskoj županiji gdje smo prije teško smo mogli dobiti i vijećnika. Sada u toj županiji ne samo da imamo vijećnika nego i vlast u dvije općine.

Od ostalih uspješnih mjesta istaknuo bih Virovitičko - podravsku županiju. U njoj imamo nekoliko sjajnih ogranaka. Posebno me raduje što u Slatini imamo dogradonačelnika Dr. Miroslava Venusa i naravno da jake stranke ne žele praviti koaliciju sa strankama koje su slabe. A ovdje se dogodilo i da je naša samostalna lista dobila više od sedam posto. Ne možemo se u puno mjesta pohvaliti da je ovakav odnos snaga kao što je to slučaj ovdje. Imamo dobre ogranke i u Orhaovici i Virovitici gdje kolega Zvonimir Koić izuzetno dobro vodi Županijsko vijeće i to se u našim središnjim tijelima jako dobro zna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kota 211
29.9.2009. 16:36
"bubi" dobro govori.
bubi
29.9.2009. 16:04
Centar mora postojati i ljudi bi ga trebali prepoznati kao nešto pozitivno što će držati ravnotežu između vodećih stranaka SDP-a i HDZ-a. Naravno oni koji će zastupati taj centar na državnoj ili lokalnoj razini moraju biti puno uvjerljiviji nego do sada jer svako može prodavati iz fotelje maglu treba raditi i to puno i ne zaboravljati tko ti je izborna baza i tko te postavio u fotelju. Narod mora poćeti pratiti tko su ti ljudi za koje glasuju a ne da glasuju za stranke a na listi bože me sačuvaj. Samo treba slušati što se događa u gradu i šire pamtiti i zaokružiti po savjesti. Ne glasovati ili još bolje ne glasovati a onda prodavati pamet po birtijama.
marshall
28.9.2009. 22:49
a još kasnije....??
kota 211
28.9.2009. 19:36
Ima li Virovitica danas svoj politički centar ???!! 1997. godine je upravo politički centar (Hsls/Hss) bio nosioc političkih promjena u gradu, a pokazalo se kasnije (2000.) i promjena na državnoj razini.....
marshall
28.9.2009. 16:23
gospodine janjiću, politički "centar" (istina vuče malo desno) na sceni je 15 godina u rh i dobrano ju je devastirao, uništio, opljačkao, iscrpio i što je najvažnije - pred svijetom ponizio i posramio!!! nikada kao danas nije bilo vrijeme za modernu ljevicu i ljude socijaldemokratske orijentacije i promišljanja.


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.