Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

U Hrvatskoj registrirano 327.785 osoba s dijabetesom, uz sigurno još oko 200 tisaća neotkrivenih slučajeva

        09.11.2022.         2201 pogleda
U Hrvatskoj registrirano 327.785 osoba s dijabetesom, uz sigurno još oko 200 tisaća neotkrivenih slučajeva

Dijabetes (šećerna bolest tipa 2) u današnje vrijeme predstavlja sve ozbiljniju prijetnju za zdravlje i dobrobit sve većeg broja ljudi. Samim time, ova bolest jedan je od najznačajnijih javnozdravstvenih problema suvremenog društva, gdje je broj oboljelih u stalnom porastu. Samo u Europi u 2021. godini registrirano je 61 milijun osoba s dijagnozom dijabetesa, od kojih čak jedan milijun umire od posljedica te bolesti na godišnjoj razini, a procjene govore da osoba koja boluje od dijabetesa prosječno izgubi 8,5 godina života. U Republici Hrvatskoj, u 2021. godini registrirano je 327.785 osoba s dijabetesom dok se smatra da je još oko 200.000 neotkrivenih slučajeva.

Komentirajući posljednje podatke za Republiku Hrvatsku i globalno, prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković, predsjednica Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM), naglasila je da je dijabetes skočio s osmog na treće mjesto po stopi smrtnosti, što dokazuje činjenicu da se ova bolest naziva još i globalnom epidemijom te dodala:

“Valja naglasiti kako se makrovaskularne komplikacije dijabetesa počinju razvijati već u stadiju predijabetesa (rane komplikacije), dok se oštećenje malih krvnih žila razvija kasnije. Mikrovaskularne komplikacije (retinopatija, nefropatija, neuropatija) uzrokuju značajno smanjenje kvalitete života oboljelih od dijabetesa, dok su makrovaskularne (koronarna, cerebrovaskularna i periferna vaskularna bolest) glavni uzrok smrti”.

Stadij koji prethodi razvoju dijabetesa, naziva se predijabetes. “Predijabetes predstavlja stanje u kojem postoji poremećena regulacija šećera u krvi, ali vrijednosti nisu toliko visoke da bi se zadovoljili kriteriji za postavljanje dijagnoze dijabetesa. Čak do 70% osoba s predijabetesom, s vremenom, razvije dijabetes” objasnila je prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković i nadodala kako stanje predijabetesa ne pokazuje nikakve simptome te da devet od deset osoba s predijabetesom nije ni svjesno svog stanja. “I to je najveći problem, simptoma nema, a rizične osobe nisu svjesne da kontrolirajući šećer u krvi mogu napraviti prekretnicu u kvaliteti i duljini trajanja života.”

Osobe starije od 45 godina, s pretjeranom tjelesnom težinom i pretile osobe, osobe koje imaju sedentarni način života s manjkom tjelesne aktivnosti, osobe koje imaju u obitelji dijabetes, oni koji imaju povišen krvni tlak kao i žene koje imaju gestacijski dijabetes imaju veći rizik za razvoj predijabetesa, a kasnije dijabetesa.

Slijedom navedenog, prevencija i rano otkrivanje ove bolesti dobiva na sve većoj važnosti. “Probir na dijabetes u općoj populaciji treba početi u dobi od 45 godina, a ako je nalaz uredan razumno je ponavljati ga svake tri godine” upozorila je prof.dr.sc.prim. Biserka Bergman Marković.

Promjena načina života je velika prekretnica u prevenciji predijabetesa i dijabetesa i nikada nije kasno učiniti promjenu. U želji za gubitkom pretjerane tjelesne težine, prof.dr.sc.prim. Bergman Marković savjetuje izbjegavanje „modernih i brzih“ dijeta kojima se postiže mršavljenje, a nema puno dokaza da se tim dijetama dugoročno može i održati postignuta tjelesna težina. Rješenje je u cjeloživotnoj promjeni načinom prehrane. Tjelesna aktivnost, kao i zdrav način prehrane svakako su najbolji početak za ublažavanje posljedica bolesti.

Podsjetimo, velika pomoć pri tom može biti posjet Yourprediabetes stranici uz jednostavno rješavanje kratkog testa od samo devet pitanja  uz pomoć kojeg je moguće u manje od dvije minute saznati je li osoba u riziku od razvoja šećerne bolesti odnosno dijabetesa tipa 2 ili stanja koje se naziva predijabetes te što je dalje potrebno poduzeti kako bi se ovo stanje zaustavilo ili odgodio nastup dijabetesa tipa 2. Test je dostupan i kroz mobilnu aplikaciju PREVENCIJAŠB2, dostupne na App storu ili Google Play storu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje