Divjak: Ukidanje mature posljednja opcija, esej se neće pisati u svibnju
Zbog kršenja samoizolacije naplaćeno 130.000 kuna kazni
Sindikat policije pozvao građane da izbjegavaju konfrontacije s policajcima
Dijabetičari pozdravljaju odluku da se ortopedska pomagala propisuju elektronski
UNICEF dostavio četiri tone zaštitne i medicinske opreme u Hrvatsku
MZO: Raspisan natječaj za znanstvenike u borbi protiv koronavirusa
Snaga predlaže obustavu plaćanja i zabranu otpuštanja

  Poljoprivreda

U Hrvatskoj nestalo 50.000 proizvođača mlijeka, a kvalitetu domaćeg mlijeka jamči nepostojeća agencija

  vn           21.11.2019.         1350 pogleda
U Hrvatskoj nestalo 50.000 proizvođača mlijeka, a kvalitetu domaćeg mlijeka jamči nepostojeća agencija

Zelena lista upozorava ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da je najava PIK-a Rijeke da će odustati od otkupa mlijeka od 120 malih proizvođača mlijeka u općini Brinje u Lici, a kojima je to najčešće jedini stalni izvor prihoda, zadnji čavao u lijes hrvatskog mljekarstva jer je u posljednjih 20 godina od proizvodnje mlijeka u RH odustalo više od 50.000 proizvođača mlijeka, čiji je broj sad pao na manje od 6000. Na dnevnoj bazi se gase mliječne farme, a rezultat je da je samo iz Slavonije u posljednjih pet godina odselilo više od 100.000 ljudi.

Proizvodnja opada, hrvatska sela se prazne, a uvoz raste i uvoznici se bogate.

U 2018. godini prikupljeno je u Republici Hrvatskoj 453.458.000 litara kravljeg mlijeka, a godinu ranije 2017. - 476.773.000 litara. Dakle, u samo godinu dana količina prikupljenog mlijeka se smanjila za 5 posto.U brojkama je to minus od 23. 000.000 litara mlijeka!


Količine mlijeka koje su uvezle mljekare, a posluje ih 40-ak u RH, prema podacima DSZ-a iz lipnja ove godine pokazuju da je u uvoz prošloj godinu (157.714.000 litara ) u odnosu na 2017. godinu (153.938.000 litara) povećan za oko 3.800.000 litara, odnosno 2,5 posto. Kod mlijeka i mliječnih proizvoda je pokrivenost uvoza izvozom samo 28 posto.

Sve više je uvoznog mlijeka, proizvodnja pada, a za oznaku Mlijeko hrvatskih farmi jamči HPA – Hrvatska poljoprivredna agencija koje više nema.

Zelena lista se pita da li stvarno pijemo domaće mlijeko s hrvatskih farmi ili nam se prodaje uvozno mlijeko pod amblemom nepostojeće agencije (HPA) koja nam to garantira.

Neka netko objasni kako to da obična voda košta 6 kn u trgovini, a litra mlijeka u otkupu samo 2,40 kuna. RH ima i dalje ima samo pet poljoprivrednih proizvoda dovoljnih za vlastite potrebe; pšenica, kukuruz, piletina, mandarine i šećer. Hrvatska je zemlja, koja bi prema nedavnoj izjavi akademika Franjo Tomića mogla hraniti - kad bi stavili raspoložive resurse, prije svih poljoprivredno zemljište, u pogon - između 7 i 16 milijuna ljudi.

Stoga Zelena lista traži hitnu sjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu. Usporedit ću nas sa Srbijom, koju naši političari vole često spominjati različitim povodom, onda neka kažu i to da naši istočni susjedi, imaju godišnji suficit u hrani od 1,2 milijarde dolara, dok Hrvatska ima isto toliki - minus!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.