Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

U HGK - Županijskoj komori Virovitica održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

        27.04.2016.         1197 pogleda
U HGK - Županijskoj komori Virovitica održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, u srijedu, 27. travnja, pod predsjedanjem Tomislava Kurbanovića, predsjednika Grupacije, održan je sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja Središnjice Hrvatske gospodarske komore, na kojem se raspravljalo o aktualnoj problematici u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini, s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja.

 Ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na oko 4.000 ha, a izvozi se 3.000 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti 10 mil. €, na konkurentna svjetska tržišta, kao što su Italija i Njemačka. Najviše članova Grupacije je iz Virovitičko-podravske županije, gdje je u 2014. godini proizvedeno oko 1.500 tona ljekovitog bilja od toga je 98% kamilica.

 Članovi Grupacije apeliraju na sve proizvođače ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u ovo vrijeme berbe kamilice, na način kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl.. .

Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, zdravlje ljudi i okoliš, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse.

 Odgovorna primjena zaštitnih sredstava doprinosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji .

 Sastanku je, uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, prisustvovavo i Dražen Miloloža, viši stručni suradnik u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Središnjice HGK i tajnik Grupacije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo