Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Poljoprivreda

U duhanskoj proizvodnji Slavonije više od 4000 radnih mjesta

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.06.2012.         2248 pogleda
U duhanskoj proizvodnji Slavonije više od 4000 radnih mjesta

Ova generacija agronoma uspjela je zadržati razinu proizvodnje duhana u Hrvatskoj od 13.000 tona, poboljšali smo kvalitetu, pronašli tržište i osigurali profitabilnost proizvodnje za duhanskog poljoprivrednika. Poznato je da su se u zadnjih desetak godina u Europi svi trudili da proizvodnju duhana zamijene nekom drugom proizvodnjom. Vidimo da to nije uspjelo jer proizvodnja duhana angažira puno radne snage. Ostale zamjenske proizvodnje nisu uspjele apsorbirati toliki broj sati po hektaru niti osigurati financijsku vrijednost - naglasio je Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana, na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji Europske asocijacije za duhanska istraživanja i eksperimente koja se održava na Pustari Višnjici. Tridesetak vrhunskih stručnjaka iz Austrije, Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Mađarske, Španjolske, Švicarske i Hrvatske traži rješenja za povećanje isplativosti ove proizvodnje.

Proizvodnja "od sjemena do dima"

Cjelokupan promet cigaretne industrije u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 6 milijardi kuna, a s oko 13.000 tona godišnje proizvodnje duhanskog lista na području Slavonije i Podravine proizvodi se više od 80 posto cjelokupne proizvodnje. Više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavi se uzgojem duhana u kojem je i više od 4000 radnih mjesta. Povezani u sustavu s domaćom cigaretnom industrijom TDR, koja je većinski vlasnik Hrvatskih duhana, poslovanje se razvija u interesnoj grupi koju kolokvijalno nazivaju proizvodnja 'od sjemena do dima'.

- Hrvatska se nalazi pred samim ulaskom u EU. Prihvatili smo vaša pravila u proizvodnji duhana, a vaša stručna mišljenja o aktualnoj duhanskoj problematici u primarnoj proizvodnji duhana svakako će pomoći opstanku i razvoju proizvodnje koja u ovom dijelu Hrvatske, barem za sada, nema alternativu - naglasio je Boić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda