Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Poljoprivreda

U duhanskoj proizvodnji Slavonije više od 4000 radnih mjesta

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.06.2012.         2151 pogleda
U duhanskoj proizvodnji Slavonije više od 4000 radnih mjesta

Ova generacija agronoma uspjela je zadržati razinu proizvodnje duhana u Hrvatskoj od 13.000 tona, poboljšali smo kvalitetu, pronašli tržište i osigurali profitabilnost proizvodnje za duhanskog poljoprivrednika. Poznato je da su se u zadnjih desetak godina u Europi svi trudili da proizvodnju duhana zamijene nekom drugom proizvodnjom. Vidimo da to nije uspjelo jer proizvodnja duhana angažira puno radne snage. Ostale zamjenske proizvodnje nisu uspjele apsorbirati toliki broj sati po hektaru niti osigurati financijsku vrijednost - naglasio je Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana, na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji Europske asocijacije za duhanska istraživanja i eksperimente koja se održava na Pustari Višnjici. Tridesetak vrhunskih stručnjaka iz Austrije, Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Mađarske, Španjolske, Švicarske i Hrvatske traži rješenja za povećanje isplativosti ove proizvodnje.

Proizvodnja "od sjemena do dima"

Cjelokupan promet cigaretne industrije u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 6 milijardi kuna, a s oko 13.000 tona godišnje proizvodnje duhanskog lista na području Slavonije i Podravine proizvodi se više od 80 posto cjelokupne proizvodnje. Više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavi se uzgojem duhana u kojem je i više od 4000 radnih mjesta. Povezani u sustavu s domaćom cigaretnom industrijom TDR, koja je većinski vlasnik Hrvatskih duhana, poslovanje se razvija u interesnoj grupi koju kolokvijalno nazivaju proizvodnja 'od sjemena do dima'.

- Hrvatska se nalazi pred samim ulaskom u EU. Prihvatili smo vaša pravila u proizvodnji duhana, a vaša stručna mišljenja o aktualnoj duhanskoj problematici u primarnoj proizvodnji duhana svakako će pomoći opstanku i razvoju proizvodnje koja u ovom dijelu Hrvatske, barem za sada, nema alternativu - naglasio je Boić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda