Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zavičajno društvo Virovitičana

U Društvu Virovitičana u Zagrebu otvorena izložba karikatura Petra Pismestrovića

  spm           20.09.2022.         2761 pogleda
U Društvu Virovitičana u Zagrebu otvorena izložba karikatura Petra Pismestrovića

Petar Pismestrović svjetski je karikaturist i pravi nasljednik Ice Voljevice i Ota Reisingera, iako karijeru nije nastavio u Vjesniku - rekao je Veljko Krulčić na otvaranju izložbe Petra Pismestrovića u prostoru Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, otvorene u povodu događanja Projekt Ilica: Q'ART.

Neven Petrović pozdravio je autora i goste u ime Zavičajnog društva, a Goran Gazdek u ime suorganizatora Fra Ma Fu Festivala, koji je prvi inicirao izložbu Pismestrovićevih karikatura.

Karikatura je u svjetskim medijima vrlo vitalna i tražena - ispričao je Pismestrović svoja iskustva i dodao da je s mnogim političarima koje je portretirao osobni prijatelj. Priznao je da za portretnu karikaturu ponekad doista ima inspiraciju, dok je politička karikatura sasvim drugačiji posao koji traži istraživanje i svakodnevno praćenje političkih događaja.

Petar Pismestrović vodi dnevnu rubriku političkih komentara u austrijskom listu Kleine Zeitung i surađuje s više od četrdeset tjednika i dnevnika iz cijelog svijeta. Kad radi, potpuno je posvećen stvaranju, podjednako i kad crta i kad piše, ispričao je.

Pisanjem se odmara od crtanja i u Hrvatskoj je prošle godine objavio svoj prvi roman "Lukine žene", u kojem je Veljko Krulčić prepoznao atmosferu sličnu Grlićevim i Berkovićevim filmovima.

Krulčić je Pismestroviću poklonio krimić "Jedan stranac je stigao" Virovitičanina Milana Nikolića napisanog krajem 50-ih godina, kojeg je kao prvo hrvatsko izdanje uredio i objavio, više od pola stoljeća nakon njezinog premijernog izlaska u sarajevskoj "Džepnoj knjizi".

 Petar Pismestrović radio je za Vjesnikova izdanja do 1991. godine, kada je preselio u Klagenfurt i počeo raditi za Kleine Zeitung. Objavio je deset knjiga karikatura, od toga prvu u Zagrebu, a sve ostale u Austriji, većinom u izdanju matične novinske kuće Styria.

Goran Gazdek pozvao je Petra Pismestrovića i prisutne novinare na sljedeći Fra Ma Fu festival od 21. do 23. listopada.

Virovitičani u Zagrebu koji nisu mogli doći na otvorenje, mogu vidjeti izložbu na sljedećem sastanku, u srijedu, 21. rujna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana