Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Virovitičani u Zagrebu

U Društvu Virovitičana u Zagrebu otvorena izložba karikatura Petra Pismestrovića

  spm           20.09.2022.         561 pogleda
U Društvu Virovitičana u Zagrebu otvorena izložba karikatura Petra Pismestrovića

Petar Pismestrović svjetski je karikaturist i pravi nasljednik Ice Voljevice i Ota Reisingera, iako karijeru nije nastavio u Vjesniku - rekao je Veljko Krulčić na otvaranju izložbe Petra Pismestrovića u prostoru Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, otvorene u povodu događanja Projekt Ilica: Q'ART.

Neven Petrović pozdravio je autora i goste u ime Zavičajnog društva, a Goran Gazdek u ime suorganizatora Fra Ma Fu Festivala, koji je prvi inicirao izložbu Pismestrovićevih karikatura.

Karikatura je u svjetskim medijima vrlo vitalna i tražena - ispričao je Pismestrović svoja iskustva i dodao da je s mnogim političarima koje je portretirao osobni prijatelj. Priznao je da za portretnu karikaturu ponekad doista ima inspiraciju, dok je politička karikatura sasvim drugačiji posao koji traži istraživanje i svakodnevno praćenje političkih događaja.

Petar Pismestrović vodi dnevnu rubriku političkih komentara u austrijskom listu Kleine Zeitung i surađuje s više od četrdeset tjednika i dnevnika iz cijelog svijeta. Kad radi, potpuno je posvećen stvaranju, podjednako i kad crta i kad piše, ispričao je.

Pisanjem se odmara od crtanja i u Hrvatskoj je prošle godine objavio svoj prvi roman "Lukine žene", u kojem je Veljko Krulčić prepoznao atmosferu sličnu Grlićevim i Berkovićevim filmovima.

Krulčić je Pismestroviću poklonio krimić "Jedan stranac je stigao" Virovitičanina Milana Nikolića napisanog krajem 50-ih godina, kojeg je kao prvo hrvatsko izdanje uredio i objavio, više od pola stoljeća nakon njezinog premijernog izlaska u sarajevskoj "Džepnoj knjizi".

 Petar Pismestrović radio je za Vjesnikova izdanja do 1991. godine, kada je preselio u Klagenfurt i počeo raditi za Kleine Zeitung. Objavio je deset knjiga karikatura, od toga prvu u Zagrebu, a sve ostale u Austriji, većinom u izdanju matične novinske kuće Styria.

Goran Gazdek pozvao je Petra Pismestrovića i prisutne novinare na sljedeći Fra Ma Fu festival od 21. do 23. listopada.

Virovitičani u Zagrebu koji nisu mogli doći na otvorenje, mogu vidjeti izložbu na sljedećem sastanku, u srijedu, 21. rujna.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu