Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

U Društvu Virovitičana ove srijede bit će predstavljen novi broj časopisa Zavičaj

  vn           17.04.2023.         2591 pogleda
U Društvu Virovitičana ove srijede bit će predstavljen novi broj časopisa Zavičaj

Ove srijede, 19. travnja, u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu bit će predstavljen novi broja Zavičaja , časopisa Matice hrvatske ogranaka iz Virovitice, Orahovice i Slatine. O Zavičaju će govoriti Dubravka Sabolić, predsjednica Matice hrvatske ogranak Virovitica. U drugom dijelu druženja predstavit će se novi članovi Društva. Predstavljanje je u prostorijama Društva, Ilica 43, s početkom u 19 sati.

Dubravka Sabolić 
 Dubravka Sabolić profesorica je povijesti i sociologije, viša kustosica kulturno povijesne zbirke virovitičkog Gradskog muzeja.Ravnateljica je Gradskog muzeja Virovitice od 1995. do 2008. godine.  Uređivala je “Baštinu”, časopis virovitičkog muzeja. Objavila je veliki broj znanstvenih.stručnih i popularnih članaka.  Predsjednica je Matice hrvatske ogranak Virovitica.
 
Zavičaj
Zavičaj je županijski časopis za kulturu. Nakladnik je Matica hrvatske ogranak iz Virovitice u suradnji s ograncima Matice hrvatske iz Orahovice i Slatine.  Časopis pokriva sva područja kulture, objavljuje stručne  i znanstvene članke i eseje, surađuje s poznatim znanstvenicima. Pojedini brojevi posvećeni su i obrađuju određene teme kao što je domovinski rat, knjižničarstvo, arheološka istraživanja, poznati virovitički znanstvenici i drugo. 
 Prvi broj časopisa izašao je u studenom 1991. godine i od tada izlazi jednom godišnje Novi dvobroj 34/35 izlazi nakon pauze od pet godina. Posljedica je to pandemijskih godina i financijske oskudice. Časopis je tiskan na 134 stranice, objavljeno je četrdesetak radova više od dvadesetak autora. U Društvu Virovitičana predstavljali su se svi novi brojevi ‘Zavičaja’.
 
Matica hrvatska ogranak Virovitica
Matica hrvatska utemeljena je prije 180 godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.  Ogranak Matice hrvatske u Virovitici u studenom 2021. godine proslavio je svoju 50. godina postojanja i 30. godinu od obnoviteljske skupštine.
 Ogranak aktivno djeluje u nakladništvu (časopis Zavičaj; knjige: Povijest grada Virovitice  prof Rudolfa Horvata; Sokolarski pokret u Virovitici; Iz Mikeškog kuta Dražena Bunjevca; Zašto Sveti Lovro plače Marine Mađarević; Ljubičin tjeden Natalije Bajer; Knjiga jednog postojanja Natalije Bajer; Ljudsko srce  Petar Preradovića; Putopisne reportaže  Franje Fuisa ). Osmislili su i pokrenuli Međunarodnog natječaja „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču. Organiziraju različita događanja i povezuju se s ostalim sličnim udrugama.
 
Upoznavanje novih članova Društva
Naše mjesečno sastajanje prođe vrlo brzo - prezentira se određena tema, poslije se razvije veća ili manja rasprava, a nakon toga kaotično se družimo u grupicama. Puno je dobrog raspoloženja, razgovora, ponešto ima i za pojesti i popiti. I premalo vremena. Dolaze nam novi članovi i želimo ih je uključiti u rad Društva.  Potrebno je da oni upoznaju nas i da mi upoznamo njih. Najbolja prigoda za to je naše redovno druženje, kada smo svi, ili skoro svi, na okupu. Nakon prvog dijela Tribine bit će mala pauza (za pušače) i u drugom dijelu malo se bolje upoznati. Novi članovi predstavit će se kroz ležerni razgovor.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana