Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Gospodarstvo

U djelatnosti trgovine manji broj tvrtki i zaposlenih, a smanjeni i prihodi

        25.11.2014.         2011 pogleda
U djelatnosti trgovine manji broj tvrtki i zaposlenih, a smanjeni i prihodi

U HGK-Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanac, direktora tvrtke Zanatpromet trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe,  21. studenog 2014.g. održana je 12. sjednica Strukovne grupe trgovine HGK-Županijske komore Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstituirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko – podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko – podravske županije smanjen sa 29,85 posto u 2003.g., na 16,75 posto u 2012.g. U 2013.g. udio trgovine u ukupnom prihodu poduzetnika Virovitičko – podravske županije povećan je18,59 posto, dok je u strukturi ukupnih rashoda, udio trgovine 18,60 posto.

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2013. god. bio je 705,2 mil. kuna što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu za 2,8 posto. Ukupni su rashodi za isto razdoblje bili 701,6 mil. kuna što je smanjenje za 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 3,6 mil. kn.

U 2013. god. u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije je bilo 227 tvrtki (2010.g. 254 tvrtke ili 11,9 posto više) u kojima je bilo zaposleno 883 djelatnika (2010.g. 1.301 zaposlenih ili 47,3 posto više).

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko – podravskoj županiji u 2013. god. iznosila je 3.393 kune, što je niže za 4,32 posto u odnosu na isplaćenu neto plaću u istom razdoblju, u Virovitičko – podravskoj županiji.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • pad životnog standarda i opća gospodarska kriza, imaju odraz i na smanjenje prihoda na tvrtke iz djelatnosti trgovine u Virovitičko – podravskoj županiji. U tim uvjetima u djelatnosti trgovine izvršene su maksimalno moguće racionalizacije, u cilju opstojnosti tvrtki i poslovanja
  • inzistira se i traži od jedinica lokalne samouprave zbog novog načina financiranja iz državnog proračuna da ne nadoknađuju planirano ostvarenje svojih prihoda, dodatnim terećenjem gospodarskih subjekata
  • da bi se smanjili fiksni troškovi poslovanja potrebno je broj djelatnika u državnoj upravi i područnoj samoupravi reducirati, kao i prosječne plaće, koje su veće nego u realnom sektoru
  • da postupci i pristup inspekcijskih službi budu transparentni a ne selektivni, te da budu preventivni, a ne samo represivni, te da se što prije implementira način vršenja inspekcija po uzoru na EU
  • da se PDV veže s naplatom svih računa, za sve poduzetnike i gospodarske subjekte, a ne samo za obrte i visinu prometa
  • regulativa nije složena u cilju učinkovite zaštite vjerovnika (sudski procesi u svezi naplate dospjelih, a ne naplaćenih potraživanja su spori i trebalo bi ih ažurirati), prosječan rad vođenja parnice za naplatu je 10 g., osobito u velikim urbanim centrima.         
  • u velikim lancima, koji nastupaju s damping cijenama, su liberalniji uvjeti distribucije, u odnosu na uvjete prodaje u važećim specijaliziranim prodajnim objektima, svi trebaju imati iste uvjete.

                                                                                 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
26.11.2014. 9:06
Veliki trgovački lanci se za svoje kupce bore letcima. Malim dućanima je to možda komplicirano i skupo. Ali negde se i mali dućan mora izboriti za tržište. Neka korise evo ovakve medije gde ljudi svakodnevno dolaze na par minuta na neku informaciju što se događa u gradu.


Još iz kategorije Gospodarstvo