Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Fra Ma Fu

U Daruvaru održan 8. Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu koji je 2015. krenuo iz Virovitice

  Lara Božić           25.10.2022.         2291 pogleda
U Daruvaru održan 8. Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu koji je 2015. krenuo iz Virovitice

Osmo izdanje Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu, kojega organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO, održano je u Daruvaru od 21. do 23. listopada 2022., a u trodnevnom programu sudjelovalo je i bilo nazočno preko 80 sudionika, većinom novinara, reportera i snimatelja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Suorganizatori Festivala su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar – Papuk. 

Festival je posvećen očuvanju imena i djela legendarnoga novinara, pisca, pjesnika i strip scenarista Franje Martina Fuisa, a jedan je od njegovih glavnih ciljeva povratak reportaže kao „kraljice novinarstva“ u fokus šire javnosti. Ovogodišnji Festival započeo je u petak (21. listopada) dodjelom nagrada za najbolju reportažu u 2021. godini. Prvo mjesto osvojio je Hrvoje Ivančić za reportažu Njihovi i naši, drugo mjesto zauzela je Dunja Kučinac za reportažu Taxi Blues: Tisuću i jedna neplaćena noćna smjena, a treće mjesto pripalo je Dinku Fičeku za reportažu Dvorište Predraga Peić-Webera.

„Reportaža je forma koja nestaje iz medija i bojim se da će postati elitna forma. Nadam se da neće ostati samo na nama entuzijastima“, istaknuo je pobjednik Hrvoje Ivančić kasnije u razgovoru sa studenticama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Prvoga dana Festivala sudionici su u daruvarskom Dvorcu grofa Antuna Jankovića mogli nazočiti promocijama triju knjiga – „Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice“ Martina Lukavečkog, detektivskoga romana „Kupelj boga Silvana“ Dejana Šorka i petoga izdanja knjige „Smijeh slobode“ Borisa Pavelića – a prikazan je i dokumentarni film „Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala“ autora Marine Banićević i Saše Stanića. Drugoga dana (subota, 22. listopada) otvorene su dvije izložbe fotografija, „Subjektivna fotografija“ Slavke Pavić i „Put oslobađanja“ Bojane Guberac, a program je zaključen zanimljivom tribinom o ratnom izvještavanju, na kojoj su novinari i reporteri iz nekoliko zemalja podijelili osobna iskustva s terena tijekom ratnih događanja u Ukrajini, Sjevernoj Makedoniji i Domovinskom ratu. Festival je zaključen jučer (nedjelja, 23. listopada) u daruvarskom Hotelu Termal održavanjem panela o wellbeingu kao konceptu življenja temeljenom na prirodi u funkciji razvoja održivog turizma.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu