Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Aktualnosti

U četvrtak u Kladarama počinje Radinica gatanja u okviru projekta Mladi ruralci kojemu su država i općina dali gotovo 100 tisuća kuna

  vn/index,hr           09.09.2020.         1189 pogleda
U četvrtak u Kladarama počinje Radinica gatanja u okviru projekta Mladi ruralci kojemu su država i općina dali gotovo 100 tisuća kuna

Radionica gatanja udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara koja je, kad je na početnoj konferenciji u proljeće ove godine najavljena izazvala dosta komentara u medijima i na društvenim mrežama, bit će održana u četvrtak 10.rujna s početkom u 18 sati u Društvenom domu u Kladarama.

Radionica gatanja organizira se u okviru projekta ‘Mladi ruralci’ kojim se mladež od 16 do 30 godina želi potaknuti na aktivno uključivanje u zajednicu.

Tema radionice će biti način života Roma u prošlosti i sukladno tome će se održati gatanje. Romski narodi su gatanje koristili u svrhu osiguravanja egzistencije, te ćemo za tu radionicu imati priliku ugostiti članove Romske udruge "Munhro ilo" kako bi što bolje objasnili i približili povijest gatanja i njegovo značenje.

Nije to jedina radionica u okviru ovog projekta. Polaznici su slušali ili će slušati o ukrašavanju starinskih predmeta dekupaž tehnikom, slikanju na platnu, kuhanju, sviranju etno-skladbi na tamburici, tkanju, šivanju i štrikanju, izradi sapuna i prirodne kozmetike, pripremi tradicionalnih slastica.

Spojem modernih i tradicionalnih radionica, kažu Čuvarice kulturne baštine, želi se kandidate podučiti narodnim običajima, doprinijeti stjecanju novih znanja i vještina te podizanju kvalitete života mladih.

Za radionice, predavanja i panel rasprave o mogućnostima osnivanja vlastitog poduzeća i EU fondovima, Čuvarice kulturne baštine dobile su od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 89, a od Općine Pitomača 10 tisuća kuna.

Kad pogledamo da članice ove udruge čine svojta lokalnih HDZ-ovaca nije čudo da su dobile gotovo 100 tisuća kuna.

Kako je Index doznao riječ je o obiteljskih udruzi.

Predsjednica udruge je Majda Kodžaga koja je u studenom 2018. izabrana u mladež HDZ-a općine Pitomača, a tada je izabrana i među izaslanike za županijsku izbornu skupštinu.

Blagajnica udruge je njena majka Elvira, a aktualna potpredsjednica i bivša predsjednica udruge je Majdina baka Ivka Mađar, koja i podučava gatanje.

Majdin otac je Manfred Kodžaga, HDZ-ov član općinskog vijeća Pitomače, iste one općine koja je udruzi dala još deset tisuća kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti