Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Politika

U četvrtak na snagu stupa Lex šerif, ugledni stručnjak zgrožen: Ovo je usporedivo s državnim udarom

  Index.hr           13.12.2017.         1193 pogleda
U četvrtak na snagu stupa Lex šerif, ugledni stručnjak zgrožen: Ovo je usporedivo s državnim udarom

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, poznatiji kao Lex šerif, danas će biti objavljen u Narodnim novinama i sutra će stupiti na snagu. Naš vodeći stručnjak za javnu upravu, profesor s Pravnog fakulteta Ivan Koprić, učestalo je upozoravao na štetnost ovog zakona - donosi Index.hr.

"Nezamislivo pravno nasilje"


Nedavno je analizirao konačni prijedlog zakona, usporedio ga s postojećim i to objavio na svom Facebook profilu, zaključivši da je riječ o nezamislivom pravnom nasilju, usporedivom s državnim udarom kakav je nezamisliv u europskim zemljama.

Jednostavnim jezikom Koprić je briljantno sasjekao novi zakon i podsjećamo na njegovu objavu.

"U konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi:

- omogućuje se da 2/3 vijećnika pokrenu opoziv načelnika/župana (u zadnjem mandatu to nije postojalo kao zakonska mogućnost), - od prethodnog pokretanja po inicijativi samih građana treba proći najmanje 6 mjeseci (a ne 12 kao po dosad važećem zakonu),

- Vlada je odustala od prijedloga da se može smjenjivati profesionalne pročelnike upravnih odjela radi organizacijskih promjena (ali to ni dosad zakon nije omogućavao, pa je riječ o taktičkom uzmaku nakon kritika).

Pored sadašnjih 448 pročelnika može se zaposliti još 448

No, štete koje se nanose lokalnoj demokraciji su strašne, jer konačni prijedlog:

- omogućava osnivanje više od jednog upravnog odjela u svim lokalnim jedinicama, što znači, budući da sada u njih 448 postoji samo jedan jedinstveni upravni odjel, mogućnost da se broj pročelnika poveća za dva, tri ili više puta. Svaka jedinica može osnovati dva, tri, četiri i više upravnih odjela. Tako se u ovim jedinicama pored sadašnjih 448 pročelnika može zaposliti još 448 ili više od toga, prema arbitrarnoj volji načelnika. Nova birokratizacija i politizacija, nova uhljebljivanja. Koga? Zašto? Zašto sada?

- nema sankcije za načelnika/župana koji na vrijeme ne predloži proračun ili od prijedloga odustane prije nego vijeće izglasa amandmane pa ga ponovno podnese po završetku sjednice vijeća kad ono više ne može odlučivati (lex imperfecta). Načelnik može, dakle, manipulirajući prijedlogom, dovesti do toga da na kraju vijeće/skupština ne stigne donijeti proračun, a da za to nema efektivne sankcije.

- kako će se tretirati slučajeve kad načelnik povuče prijedlog na sjednici sredinom 12. mjeseca, a onda npr. 24.12. podnese novi prijedlog? Koja je sankcija za načelnika? Nikakva, po ovom prijedlogu, jer je on prijedlog podnio na vrijeme, a to što ga je kasnije povukao i manipulirao, za to nema sankcije. Koji je to „rok koji omogućuje njegovo donošenje“ iz čl. 20 prijedloga? Je li to do 15.12.? Do 10.12.? Do 24.12? To bi moralo biti precizirano. U protivnom se omogućava da Vlada, kad odlučuje o razrješenju načelnika predviđenom za taj slučaj, tumači kako ju volja, arbitrarno, politički, nejednako u jedinicama gdje je načelnik iz SDP, IDS, HNS ili HDZ.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.