Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Kultura

U četvrtak Arsen Dedić promovira svoju novu knjigu Kapi za oči

        26.02.2013.         2617 pogleda
U četvrtak Arsen Dedić promovira svoju novu knjigu Kapi za oči

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitici u četvrtak 28. veljače pjesnik i kantautor Arsen Dedić, predstavit će svoju novu zbirku pjesama "Kapi za oči". Knjiga je objavljena prošle godine u nakladi Profila, a javnosti je prvi put predstavljena u studenom na Interliberu. Predstavio ju je u sjeni prave masline, uz limune i bosiljak, pozorno slušajući komplimente akademika Tonka Maroevića koji Arsenove pjesme čita još od davne 1955. godine, kada su izlazile u omladinskom tisku i kada Arsen još nije ni bio kantautor. „Prvo je, dakle, bila poezija, a tek onda glazba. Arsen Dedić je autentični pjesnik slobode, mudrosti i Mediterana. On nije samo obučen u crno, nego mu je i pjesnički pogled često crn", rekao je tom prigodom Marojević.

To je 31. Arsenova knjiga za koju je u promidžbenim popratnim materijalima zapisano:

Ustrajni borac za vlastitu nepripadnost pjesničkom cehu, ironični komentator bilo kakvoga svrstavanja među liričare i elegičare oficijelnoga tipa, Arsen Dedić je pripremio još jednu od svojih mnogobrojnih zbirki stihova, svezaka pjesama, knjiga lirike. Ni ovom zgodom nije mogao propustiti da ležerno ne iskaže svoju nelagodu žanrovskog uklapanja, svoj podsmijeh prema namjeri da ga se čvrsto svrsta u rezervat pjesništva, svoju porugu ili parodiranje postupka disciplinarne klasifikacije, što je nedvojbeno osjeća kao ograničavanje slobode, stavljanje u ladice i lance, oduzimanje daha.

Najnovije ukoričavanje, okupljanje novijih stihova u izazovnu „Kapi za oči", pruža značajnu mogućnost lijepoga susreta s Dedićevim kreativnim iskustvima, kao šansu da njegove riječi primimo u punom opsegu njihova dometa i značenja. Čitanje vraća pjesmama receptivne raspone znatno šire od jednokratnoga primanja na koncertu i ploči, a osim toga daje cjelini pečat individualnog uloga. Nema dvojbe da nam se Dedić ovoga puta predstavlja na razini osjetljivoga društveno kritičkoga seizmografa, na postamentu stečena ugleda u drugim disciplinama.

"Ne daju nam kapi za oči ni na recept, neće ga dati u strahu da ćemo progledati", duhovito je svoju novu zbirku  prokomentirao Arsen Dedić.

Svoje nove pjesme Arsen će recitirati i otpjevati uz glazbenu suradnju Branka Bulića.
Početak je u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura