Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Politika

U 11 vlada samo 18 Slavonaca

  Miroslav Filipović/Glas Slavonije           14.07.2009.         1697 pogleda
U 11 vlada samo 18 Slavonaca

Petar Čobanković i Tomislav Ivić jedini su Slavonci među ministrima u vladi Jadranke Kosor, ako i samu premijerku, s obzirom na njezino mjesto rođenja (Pakrac) ne ubrojimo u slavonsku kvotu. Iločanin Čobanković iz Ministarstva regionalnog razvoja vratio se na čelo Ministarstva poljoprivrede, gdje je već odradio jedan mandat od 2003. do 2007. Valpovčanin Ivić napredovao je, pak, od državnog tajnika do ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U prošloj vladi uz spomenutog Čobankovića bio je i Našičanin Berislav Rončević, koji je do smjene u listopadu prošle godine bio na čelu MUP-a. U prvom mandatu Sanaderove vlade bio je i Virovitičanin Ivica Kirin, kojeg je fotografiranje u lovu s haškim optuženikom, generalom Mladenom Markačem, koštalo drugog mandata na čelu MUP-a.

Mali Bjelovar
Dosadašnji Slavonci, po mjestu rođenja i(li) prebivanja koji su bili članovi hrvatskih vlada od 1990. naovamo su: Stjepan Mesić (predsjednik prve vlade), Ivan Tarnaj (ministar poljoprivrede i šumarstva u četiri mandata), Branko Babac (ministar pravosuđa u dva mandata), Branko Bergman (ministar vodoprivrede u prvoj vladi), Zdravko Tomac (potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva), Ivan Vekić, Juraj Njavro (ministar zdravstva, kasnije i ministar branitelja), Matej Janković i Ivan Đurkić (obojica ministri poljoprivrede), Marko Širac (ministar graditeljstva), Željka Antunović, Ivica Pančić (ministar branitelja), Jadranka Kosor, Vesna Škare-Ožbolt, Berislav Rončević, Petar Čobanković, Ivica Kirin i Tomislav Ivić.
Jedan aktualni primjer još znakovitije govori o prodornosti političara iz jednih nasuprot drugim lokalnim sredinama. Nakon što je u siječnju 2008. Sanader formirao svoju drugu vladu, na stranicama Glasa Slavonije pisali smo da je u njoj više Bjelovaraca nego Slavonaca. "Malim Bjelovarom" mogla bi se nazvati i vlada Jadranke Kosor, jer se Đurđi Adlešič, Damiru Bajsu i Gordanu Jandrokoviću pridružio još jedan Bjelovarac po rođenju, novi ministar uprave Davorin Mlakar.

Zavičajni ključ
Premda zavičajni ključ ne bi smio biti presudan za kadroviranje ministara, on je, čini se, uvijek imao važnu ulogu, a u mnogim slučajevima već se potvrđivalo kako imati svog ministra može značiti prosperitet nekog kraja. Primjerice, teško je reći da se nagli razvoj Zadra ne bi mogao dobrim dijelom pripisati ulozi ministra Božidara Kalmete u Vladi. Pogled unatrag pokazuje, međutim, kako Slavonci u dosadašnjim vladama nisu bili ni brojni, a ni osobito utjecajni. U dosadašnjih 11 vlada, uključujući i aktualnu, bilo je samo 18 Slavonaca. Ni dva u prosjeku! I to ako se među njih ubroje i oni koji su Slavonci samo po "matičnoj knjizi" poput Stjepana Mesića, Zdravka Tomca, Željke Antunović, pa i Jadranke Kosor, a svoju su političku karijeru izgradili u Zagrebu. Nedovoljna zastupljenost Slavonije u prijašnjim vladama osobito je očita u usporedbi s Dalmacijom, a razmjerno veličini i s Istrom. O kadru iz Hercegovine da se i ne govori.
Tarnaj i ostali
Neki su slavonski kadrovi, poput ministra poljoprivrede i šumarstva u ranim 1990-ima Ivana Tarnaja, dolazili iz svoje slavonske baze. Za Tarnaja se ujedno može reći kako je od svih slavonskih ministara sa svoja četiri mandata ostavio možda i najviše traga u resoru za koji se smatra da bi trebao biti "slavonski" kao što se, Damiru Bajsu usprkos, turizam smatra istarsko-dalmatinskim resorom. Treća vrsta "slavonskih ministara" bili bi oni koji su, bez obzira na visoke funkcije u Zagrebu, zadržali politički utjecaj, pa i neku vrstu namjesničke uloge u slavonskom zavičaju. Takav je, primjerice, Vladimir Šeks, koji je u dva mandata sredinom 1990-ih bio potpredsjednik Vlade, a u takvog se profilira i Čobanković. Za neke bivše članove vlade poput Željke Antunović, Virovitičanke po rođenju, a potpredsjednice i ministrice obrane u vladi Ivice Račana, ili Vesnu Škare-Ožbolt, bivšu ministricu pravosuđa, rodom Osječanku, uistinu je teško reći jesu li "slavonski kadrovi". Antunović je uoči izbora 2003. vodila listu SDP-a u 4. izbornoj jedinici figurirajući kao svojevrsna SDP-ova namjesnica za Slavoniju. No, već na izborima 2007. ona je po sličnom zadatku poslana u Dalmaciju! Slično se može reći i za Vesnu Škare-Ožbolt, koja se na izborima malo kandidira u Vukovarsko-srijemskoj županiji, malo u Velikoj Gorici, gdje ima prijavljeno prebivalište.
Nasuprot Slavoniji, Dalmacija je bila pravo rasadište probojnih političara, a Dalmatinaca je na ministarskim položajima bilo gotovo trostruko više nego Slavonaca. Dok je Osijek, recimo, dao tek troje članova dosadašnjih vlada - ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, te Šeksa i Škare-Ožbolt, Dubrovnik je dao četvero ministara: prvog ministra obrane Petra Kristu, bivšeg ministra zdravstva Andru Vlahušića, te dvoje ministara turizma - Niku Bulića i Pave Župan-Rusković

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
6.9.2009. 20:37
Nema tu ništa čudnoga. Dalmacija je leglo HDZ-ovih birača, leglo gdje je najviše lažnih birača iz Hercegovine koji su kao najezda parazita preplavili područje Dalmacije s prijavama boravka, i do 102 na jednoj adresi. Biračko tijelo u Dalmaciji čine najneobrazovaniji, ali najvjerniji i najdiscipliraniji birači.

Slavonci su si sami krivi što im neobrazovani, uljezi i dođoši određuju sastav sabora.
zzzz
21.7.2009. 21:37
Glavaš zna zašto je Sanader morao pobjeći: Završit će kao svi kriminalci - u zatvoru!

DOMAĆA i strana javnost još uvijek nagađaju o stvarnim razlozima Sanaderovog bijega, a jedna od teorija urote, s kojom vrlo ozbiljno špekuliraju i obavještajci, u središte stavlja povjerljive materijale iz Hypo banke do kojih su nakon pripajanja Slavonske banke došli Glavaševi ljudi.

Sanadera je potom Glavaš brzopotezno maknuo u političku anonimnost, a Šeksa ostavio da mu preko svojih sudaca sredi oslobađajuću presudu za Garažu i Selotejp.

Nedavno je Slobodna Dalmacija na naslovnici i cijeloj stranici objavila Glavašev dnevnik. Do jučer je to bilo nezamislivo, a sada taj potez uredništva neki tumače dodvoravanjem Luke Bebića, koji je navodno politički zaštitnik glavnog urednika Zorana Krželja.

Bapske priče i senzacionalizam

"To su bapske priče. Luka nema ništa s tim. Sve je to politika EPH, grabežljivca koji nastoji senzacionalizmom doći do profita. To je njihovo zlatno tele", kaže za Index Vladimir Šeks.

Sanaderovo krstarenje potez je hohštaplera

Teorije po kojima je on novi gazda u Hrvatskoj, koji samo čeka da mu srede oslobađanje za skori povratak u velikom stilu, Branimir Glavaš ne bi želio komentirati, ali kaže da će idući tjedni donijeti rasplet. "Sanader voli vlast više od bilo čega drugog. Pa zar itko u Hrvatskoj misli da bi se on maknuo tek tako. Stjeran je u kut. Kad se čovjek bahati onda i griješi. Negdje je uletio u mrežu. Krupnu mrežu za krupnu lovinu!" drži Glavaš.

U Hrvatsku će se, kaže, uskoro vratiti. "Eto me čim Vrhovni sud ukine politički motiviranu i instrumentaliziranu presudu. Čini mi se da bi u ovom trenutku bilo malo preoptimistično očekivati oslobađajuću presudu, no ni to ne isključujem" kaže Glavaš, koji odluku suda očekuje za najduže godinu dana.

O njegovom krstarenju mislim isto što i predsjednik Mesić. To je neodgovorno, to je potez jednog hohštaplera, a to Sanader i jest. Završit će kao svi kriminalci. U zatvoru" zna Glavaš.

Zašto je Šimonović zašutio?

U DORH-u inače ne strahuju da bi mogli izgubiti slučaj protiv Glavaša. Optimizam im ulijevaju dosadašnje odluke Vrhovnog suda u postupku za ratne zločine u Osijeku, poput rješenja o zakonitosti iskaza Gordane Getoš Magdić.

O teoriji urote za svrgavanje Sanadera ne bi, ali joj se jedna druga stvar čini vrlo indikativnom. "Trebalo bi pitati ministra Šimonovića zašto je nakon Sanaderove ostavke zašutio, a toliko je dotad govorio kako će Glavaša izručiti iz BiH".

STVARNO, ZAŠTO SE VIŠE NE PRIJETI GLAVAŠU????? NIJE VALJDA DA JE GLAVAŠ STVORIO, PA UNIŠTIO SANADERA?????
zzzz
17.7.2009. 21:56
I TO JE PRAVA SLIKA HRVATSKE ---BALKANA.......

Prosvjednici poručili HDZ-ovcima: "Sram vas bilo!"
PROSVJED udruge RODA (Roditelji u akciji) na Trgu Francuske Republike u Zagrebu okupio je oko dvjesto građana nezadovoljnih Zakonom o umjetnoj oplodnji koji je danas prihvaćen u Hrvatskom saboru. Podsjećamo, Sabor je na inzistiranje HDZ-a, posebno ministra Darka Milinovića, prihvatio kontroverzni zakon

Odmah je na Facebooku i RODA-inim internetskim stranicama osvanuo poziv na prosvjed pod egidom "Kad srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska" i jasnom porukom HDZ-ovim zastupnicima: "Sram vas bilo".

Sin lokalnog HDZ-ovog moćnika na gotovo istom mjestu opet ubio automobilom

SIN lokalnog moćnika i utjecajnog člana HDZ-a, u Ivanić Gradu 26-godišnji Mario Petek usmrtio je prije dva dana, pod utjecajem alkohola oko 23 sata u Ulici Franje Jurinca 24- godišnjeg Dražena Bočkog, a to je u zadnjih sedam godina njegova druga žrtva u istoj ulici. .....

Štoviše bio je poznat po divljanju s automobilom, a mještani Ivanić Grada uvijek su tiho među sobom govorili kako je Hrvoje Žućić za Peteka i njegova divljanja automobilom - sitna riba

Isplatio odštete i sjeo opet za volan
No, prava priča krije se u tome da je navodno njegov otac prije sedam godina zataškao cijelu priču. U Ivanić Gradu javna je tajna kako je Čoličevoj udovici Petek sagradio kuću te isplatio odštetu, samo da njegov sin ne strada.

Treća - nesreća?
Danas, Petek se nalazi u istražnom zatvoru, a određen mu je i 24-satni pritvor, no gotovo svi u tom gradu pitaju se hoće li ovog puta pravosuđe reagirati na pravi način. Ili će morati biti treća - nesreća?
zzzz
17.7.2009. 21:28
Slažem se s tobom da ima divnih ljudi HERCEGOVACA, ALI ne prihvačam njihovu teoriju da su oni oslobodili VUKOVAR I HRVATSKU.
JA TVRDIM UPRAVO SUPROTNO, A MISLIM DA ĆE SE SLOŽITI I OSTALI BRANITELJI, DA SMO MI IZ HRAVTSKE OSLOBODILI HERCEGOVINU.
PREMA TOME NISMO NIKOME NIŠTA DUŽNI DA BI NAS PLJAČKAO.
DANAS SU ONI SVI POLITIČARI, GENERALI I MENAĐERI, A GDJE JE DANAS HRVATSKA????
U BANANI.
I KADA IH SE I ONO MALO UHVATI U KRAĐI, ONI POBJEGNU U SVOJU DRUGU DOMOVINU, BOSNU.
tomislav
17.7.2009. 15:10
Ako se sjećaj tventy two kad je početkom devedesetih dr FT držao neki svoj govor u nekom selu u ercegovni a to mu je htv smjeno prenosila gdje je bio i onaj famozni šušak i kad je general obratio se direktno svjetini i rekao vi ste pravi istinski hrvati i ovdje je cvijet hrvatstva, tad sam se osjetio najosramoćenije u novijoj povijesti ovoga našeg naroda i naše zemlje.
Isto tako nakon pada vukovara jedan ercegovac javno se obratio nekom dsruštvu u podravini i reko svi vi nama možete ljubiti dupe da nije i goreg bilo jer mi smo odvukli jna dolje a da nismo već bi ona kao sravnila i osijek.
Mislim, gadost do gadosti. Fuck them off!
Naravno i opet ističem to su sporedni idioti povijesne ludosti jer ima divnih ljudi kao što je Hercegovac Mile Stojić jedan stup moralnosti i vertikala samosvjesti.
xxll
17.7.2009. 10:59
NARODNA: "U SVAKOM ŽITU IMA KUKOLJA" - U OVOM SLUČAJU SE MOŽE REĆI - "U SVAKOM KUKOLJU IMA I ŽITA". NIJE MOGUĆE DA SVI HERCEGOVCI NEGATVNI - ALI OKO 95%, JE REALNA SLIKA.
KAŽU DA SU HERCEGOVCI SPOSOBNI- PA ZAŠTO NE OSTANU NA SVOM KAMENJARU - ZATO ŠTO NE MOGU U HERCEGOVINI RADITI ONO ŠTO RADE U HRVATSKOJ. INAČE BI HERCEGOVINA BILA BOGATA KAO ŠVICARSKA.
tomislav
17.7.2009. 8:33
U tom smislu dotepenečkom beskompleksni i fantastični bosanac rodom iz Viteza je Kruno Hajdler veliki hrvatski i nekad jugoslavenski sineast i filmksi djelatnik koji živi u Đurđevcu, koji sebe naziva Dotepenec na svim blogovima i u privatnom životu i koji im je u Gradu podigao kulturna događanja za jednu ogromnu stepenicu ili hr: stubu. Dotepenec kRUNO u već svojim poznijim gosinama učinio je gotvo nemoguće za Đurđevac koji je teška sredina za dotepence, moramo priznati, jer je jako tradicionalno mjesto.
Eto primjera u kojem dotepenec donosi život svojoj novoj i usvojenoj sredini i žestoko se svađa sa ocima za svaku kunu za kulturu Grada.
xxll
17.7.2009. 7:58
Sležem se s tom tvrdnjom da su dotepenci pobosančali ZAGREB, iako bi ZAGREB VIŠE TREBAO IZGLEDATI I "ŽIVJETI" KAO BEČ. A DANAS SE U ZAGREBU SLUŠAJU CAJKE UMJESTO OPERA IOZBILJNE GLAZBE.
ALI U ZAGREBU SU DALEKO BOLJE ŽIVI NEGO U SLAVONIJI I BARANJI.
tomislav
17.7.2009. 7:12
Možda je dobra defincija dotepenaca da su to uvijek oni friškiji koji su došli a u odnosu na one koji su se već kroz neke dvije generacije ustabilili.
Najočitiji dotepenečki grad je upravo zagreb kojem je i mayor dinaroidni dotepenec iz čopićeve literature a odaziva se na ime bandić, a Zagreb koji ima takav ogromni želudac da doslovno stoljećima prerađuje dotepence. Čak i veliki ilirski preporoditelji bili su izvorno iz dotepenečkih porodica. Najnoviji val dotepenaca dolazi sa zadnjim migracijama iz b i h gdje su se narodi podjelili prema etničkim shvaćanjima i tako migrirali prema svojim maticama tako da osim stabilnog dalmatinskog pa dinarskog faktora od prije danas slušamo hercegovčine i bosančine čija djeca jako dobro usvajaju jezik i kulturu nove sredine i već sutra njihova djeca postat će izvorni purgeri. SE la Vi.
zzzz
16.7.2009. 21:04
Ja mislim da je glavni razlog Slavonije što je naseljana sa mnogim dotepencima, što bi rekli podravci. Zbog toga nema sloge kod slavonaca kao kod dalmatinaca, istrana, zagoraca.....

drugi razlog:

Macan: Sanader će biti gori od Tuđmana
Što će biti s njom nakon što primi sav taj bijes?
Svatko tko je bespogovorno slušao Sanadera, za njega se našlo mjesto kasnije i nikad im se nije ništa dogodilo. IVICA KIRIN je primjer za to - napravio je sve MOGUĆE GLUPOSTI i ostao UGLEDNI član HDZ-a. "Šuti, trpi i kad ja kažem da je DOSTA onda će idući". Nakon toga slijedi UHLJEBLJENJE. Samo je problem što više gotovo ni nema mjesta - narasli su im APETITI.

Hrvatska je pod vodstvom bankrotirala i ovo je pokušaj da se izbjegne odgovornost za najsramotniji period novije povijesti, nesposobne vlade na čelu s Ivom Sanaderom i HDZ-om. To je nastavak jedne klijentelističke politike. Sve su vlade tako funkcionirale i uživale. Predale su ćaćino i zadužile djecu i sad je to došlo na naplatu, puno ranije nego što smo očekivali jer je "puk`o" svijet. Novac je skup i ne možemo živjeti na kredit. Morate početi raditi nešto, ne možete više dijeliti.

Zbog čega je on HDZ, a ne Vladimir Šeks koji im piše sve zakone i s Branimirom Glavašem mu je pomogao da pobijedi Ivića Pašalića, ili Božidar Kalmeta koji je apsolutni vladar Zadra i godinama onamo uspijeva kanalizirati ogroman novac iz proračuna?
MISLIM DA JE SADA ZADNJA ŠANSA ZA SLAVONIJU I BARANJU DA SE IZVUČE IZ POLITIČKOG KAOSA.
Danica
16.7.2009. 2:38
Slučajno mi je poznato da kada Zadrani nešto traže onda su SVI zastupnici u Saboru iste boje - Zadrani! Ali, Slavonci, malobrojni i još, razjedinjeni ništa ne mogu povući za ovu regiju! Bjelovarci - svaka im čast mada po Bjelovaru ne big+h rekla da se razvija kao - Zadar! A da naša VPŽ nije ni sada dobila bar jednog ministra, nejasno je! Ili, jako dobro jer sa Šeksom ne bih ni kavu popila a kamoli sjedila uz njega u Saboru ili u Banskim dvorima...Tek kada ta lopina ode u mirovinu (ako ga ne snađe sud!!!??) može računati Slavonija pa i VPŽ na neki boljitak!Naravno, prije toga popiti gorku čašu MMF-a... A možda i ne bude toliko gorka...???
mastermind
15.7.2009. 15:19
Mislim da bi bilo dobro da premijer bude Slavonac, pa da ovaj kraj dobije koju "infuziju"!


Još iz kategorije Politika