Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Kip Franje Tuđmana

Tužitelj na glavnoj raspravi: Okrivljencu kazniti, vibrator oduzeti. Iva: Nisam vrijeđala moralne osjećaje građana, to je sloboda misli

  Goran Gazdek           30.10.2020.         2539 pogleda
Tužitelj na glavnoj raspravi: Okrivljencu kazniti, vibrator oduzeti. Iva: Nisam vrijeđala moralne osjećaje građana, to je sloboda misli

Na Prekršajnom sudu u Virovitici u petak je održana glavna rasprava u predmetu "povrede moralnih osjećaja građana" koji se novinarki i aktivistici Ivi Anzulović stavlja na teret jer 25.lipnja prošle godine u ruke kipa Franje Tuđmana stavila vibrator, fotografirala ga i uz popratni tekst tako "ukrašenog" objavila na društvenoj mreži Facebook. Rasprava je održana zbog žalbe na presudu iz listopada prošle godine kojom je proglašena krivom za povredu moralnih osjećaja građana. Sudac Tomislav Terlecky odredio je novčanu kaznu u iznosu od 1383,33 kune.

Ivin odvjetnik Boris Kozjak istaknuo je da okrivljena nije počinila prekršaj koji joj se stavlja na teret i da je djelovala u granicama slobode izražavanja koji joj jamči članak 38. Ustava i članak 10. Konvencije o ljudskim pravima.

Iva Anzulović je potvrdila kako jest stavila vibrator u ruke kipa Franje Tuđmana te kako je to bila politička satira. „Čist čin slobode izražavanja", ustvrdila je.

Dodala je kako u Hrvatskoj više nema satire, odnosno da nema medija kroz koji bi se mogli izražavati. „U knjizi Borisa Pavelića 'Smijeh slobode' su objavljene satirične stranice u vezi sa Tuđmanom", podsjetila je Iva na "Feral Tribune" te sutkinji pokazala neke od sadržaja iz knjige, podsjetivši kako je upravo Franjo Tuđman ugasio ove nagrađivane novine svojim porezima na šund i ostalim pritiscima.

"Moj čin je bio apsolutna sloboda izražavanja misli", naglasila je.

Osvrnuti se i na takozvane moralne osjećaje građana čija mi se povreda stavlja na teret. „Javilo mi se preko tisuću ljudi koji tvrde kako nisam povrijedila njihove moralne osjećaje već naprotiv - da sam izrazila njihovo mišljenje. Izrazila sam stav prema nečijem djelu, odnosno zlodjelu utvrđenom na činjenicama. Ne bih stavila vibrator u ruke, primjerice, kipa djevice Marije jer to smatram vrijeđanjem osjećaja", izjavila je Iva sudu.

Ovlašteni tužitelj iz Policijske postaje Virovitica Ivica Blažević je kazao kako smatra da je prekršaj počinjen te je predložio „da se okrivljenica kazni sukladno zakonu te da se istoj oduzme vibrator".

Sutkinja Vesna Blažević zakazala je izricanje presude za srijedu 4.studenog u 9 sati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Kip Franje Tuđmana