Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Komentar

Tužba iz prethistorije

  Boris Pavelić/Novi list           20.10.2011.         3009 pogleda
Tužba iz prethistorije

Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak žalila se u utorak u Zagrebu kako je HDZ izložen tendencioznome medijskom neprijateljstvu. Bilo bi zanimljivo čuti što o tome misli virovitički novinar Goran Gazdek . Taj krhki momak već duže od dvadeset godina za cijeli niz medija izvještava iz zapadne Slavonije. Ne treba sumnjati da mu je koža već ogrubjela od iskustava s političarima, ponajvećma onim iz HDZ-a, jer drugih i drukčijih jedva da je upoznao. A iskustva novinara iz Virovitice ili Daruvara nisu istovjetna iskustvima novinara iz Zagreba.

Novinari su u provinciji nezaštićeni, podcijenjeni, poniženi i slabo plaćeni. Ljudi im se podsmjehuju, nepošteno predbacujući da ne pišu objektivno, a da se ne pitaju kako bi se sami ponijeli u novinarskoj koži. U koži, primjerice, novinara iz Virovitice kojega za klevetu tuži predsjednik HVIDR-e, saborski zastupnik i predsjednik virovitičkoga županijskog odbora HDZ-a Josip Đakić , utjecajan i žestok baja kojemu politička uljudnost nije jača strana, ali zato znade što sa šakama, a napredovao je i u zahtjevnoj aktivnosti prebrajanja hrvatskih i srpskih krvnih zrnaca.

   Đakić je, dakle, tužio Gazdeka, jer je objavio da je protiv njega i još trojice virovitičkih ratnih dužnosnika podnesena kaznena prijava. Đakićevoj se tužbi pridružio i Anto Krišto , ratni predsjednik općine Virovitica i onodobni utjecajni dužnosnik Đakićeve stranke.

Nije jasno kako se ta tužba uklapa u sliku jadne napadnute stranke koju je Sunčana Glavak u utorak ponudila javnosti, ali što je, tu je: dva moćna HDZ-ovca na sudu su zatražili da im novinar isplati ukupno dvjesto tisuća kuna - svoju šestogodišnju plaću - jer je objavio suhu vijest da je netko zatražio da se istraži kamo je nestao neki novac. Prije nekoliko godina, ishod tužbe mogao bi se smatrati izvjesnim već i zato što je tužitelj saborski zastupnik HDZ-a iz Virovitice, a tuženik novinar iz Virovitice. Ali danas, eto, nije više tako.

   Sutkinja Općinskoga suda u Virovitici Jasna Delić, Gazdeka je nedvosmisleno oslobodila krivnje. Nakon samo dva ročišta i kratkog suđenja što ga je vodila odlučno i distancirano, temeljito je rehabilitirala novinarstvo, presudivši da je Gazdek ne samo imao pravo, nego i obavezu izvijestiti o kaznenoj prijavi protiv četvorice HDZ-ovih dužnosnika, neovisno o tome bili krivi ili ne. Pravorijek sutkinje Delić, premda nepravomoćan, velik je korak za slobodu medija u hrvatskoj provinciji.

   Iz velikih gradova možda se ne čini tako, ali novinari u zabačenim gradićima, gdje lokalni mediji oduvijek stenju pod čizmom političara, a o novinarskoj slobodi govore skiseljena lica, dobro znaju što u Virovitici znači odbaciti tužbu Josipa Đakića.

Zasigurno to dobro zna, primjerice, predsjednik virovitičkoga ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Trpimir Markotić, koji nije smogao snage sročiti ni retka potpore dugogodišnjem kolegi Gazdeku. Zbog takve je kolegijalnosti Gazdek demonstrativno istupio iz lokalnoga HND-ova ogranka. Markotić, ali i drugi novinari u lokalnim medijima posvuda u Hrvatskoj, znaju zašto je bolje ne zamjerati se lokalnim samovoljnicima: u malim su sredinama lokalne vlasti i danas jedini centralni komiteti. O njihovoj samovolji može vam ovisiti egzistencija.

   Zato je važno da se sud u provinciji usudio držati zakona i demokratskog razuma, pa osloboditi novinara prijeteće političarske tužbe. Gazdekov odvjetnik s pravom je upozorio da je Đakićeva tužba opomena svim novinarima: pazite kako pišete. Oslobađajući Gazdeka, sutkinja Delić proširila je prostor slobode. Valja se nadati da se gospoda ubuduće neće ni upuštati u apsurdne tužbe iz prethistorije demokracije po HDZ-u.

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tarik
21.10.2011. 18:08
Velika bi stvar bila kad bi i sudce mogli birat na izborima kao u nekim zemljama.
miško
21.10.2011. 14:43
Pa da, o Krišti se već dugo nije ništa pisalo pa se čovijek osjećao zapostavljenim, a Jopo ga je uspješno nagovorio da se tuži, pa žali, pa jauče i biče kako je pošten - uopće ne sumnjamo u (ne)poštenje obojice i njihove (ne)čiste obraze - e da se od njihovog obraza/ kože napravi cipela nikada se ne bi raspala jer je dobro uštogljena, bila bi ko indijanska mokasina
Mikeš09
21.10.2011. 10:30
odličan članak i istina od donata
Templarius
21.10.2011. 7:22
samo nek te netko takne... odvratni su svi ti napuhani banditi koji sebe zovu politicarima... bolje nek se nazovu pravim imenom... lopovima... daju obecanja, varaju, lazu.. javnu funkciju smatraju svojom osobnom imovinom, dobijene glasove smatraju poslovnim uspjehom , umjesto da u tome vide poklonjeno povjernje svakog od nas... banditi... i kad im to kazes u lice... daju te na sud... ako im kazes u lice...deru ti se u facu i ne daju ti doci do rijeci... dijalog ne poznaju, sukobe rjesavaju prijetnjama, tuzbama... sramota...
Nikola Gregorić
20.10.2011. 22:04
Đakiću bolje se sakri u mišiju rupu i nemoj izlazit iz nje do kraja života!!!!!!!
donat
20.10.2011. 21:33
To što jedna presuda govori da se lakše diše je smiješno ,valjalo bi svaku presudu secirati ovako javno pa da vidimo koji je postotak ovakvih recimo normalnih presuda .Osim argumenata u sudskom procesu između dvije stranke ovisi najviše koja iza sebe ima moćnije ljude,jer nakraju ipak sudac prihvaća ili odbija ili zanemaruje iskazano.
siniša prpić
20.10.2011. 21:07
"Bronhi" - Jasna Delić, Goran Gazdek, Boris Pavelić - lakše se diše....
Lj. R. Weiss
20.10.2011. 20:44
Ima pravde, lakše se diše...
MMMM
20.10.2011. 20:21
Bravisimo! Kako se ploča okreće! Gazdek je učinio veliki korak za slobodu medija i govora! Hvala mu!
crna ruka
20.10.2011. 17:40
A šta misliš koliko bi dugo Markotić bio šef na radiu da je rekao što misli?


Još iz kategorije Komentar