Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

Turudić ne razumije ni hrvatski, pa kako će onda zakone

  Dražen Ciglanečki/Novi list           20.01.2014.         2684 pogleda
Turudić ne razumije ni hrvatski, pa kako će onda zakone

Sudac Ivan Turudić pouzdano ne shvaća zakone koje bi trebao primjenivati. Dokazao je to i odlučujući o europskom uhidbenom nalogu za Josipa Perkovića, kad je, kako je u žalbi navelo i Državno odvjetništvo, »povrijedio Zakon o pravosudnoj suradnji«. Turudić se ne snalazi niti kad su u pitanje činjenice u predmetima u kojima presuđuje. Dok je čitao presudu Ivi Sanaderu, petljajući pritom nešto o naftnom biznisu, bilo je jasno da nema pojma o čemu priča. Ali, da Turudić u svojoj 52. godini ne razumije ni materinji jezik, e to je već stvarno previše. Pa kako je uopće uspio završiti pravni fakultet kad mu je hrvatski jezik tolika enigma. 

Turudić je, naime, gostujući jučer u emisiji »Nedjeljom u 2« ustvrdio da mu »izvjesni Ciglenečki prijeti obitelji«. Nije baš ugodno kad netko, štoviše gospodin sudac, govori na javnoj televiziji takve stvari o tebi. 

A o čemu se zapravo radi. Turudić se referira na jedan tekst u kojem se, između ostalog, izražava razumijevanje za poziciju u kojoj se našao nakon što ga je dopalo da odluči što će biti s Perkovićem, a zbog atmosfere stvorene u društvu da vlast štiti udbaše. »Turudić bi, da je prihvatio argumente Perkovićeve obrane, morao živjeti sa stigmom okorjelog udbaša, a nije potrebno objašnjavati što bi to značilo za njega osobno, kao i za članove njegove obitelji«, rečenica je iz koje je Turudić iščitao nekakve prijetnje upućene njegovoj supruzi i djeci. Ja sam im prijetio i to nakon što je sudac već donio protuzakonitu odluku o izručenju Perkovića?!

Zašto, kako i čime bih im to prijetio? Uistinu je zabrinjavajuće da suci, koji obnašaju tako važne dužnosti u društvu, ne znaju čak ni hrvatski jezik. Kako bi onda i mogli savladati zakone. No, Turudić zato, poput većine neznalica, ima kao beton čvrste stavove. Jučer je samouvjereno propitivao zakonodavnu vlast, ismijavajući institut autentičnog tumačenja zakona, a kritizirao je i ministra pravosuđa Orsata Miljenića, jer da ne želi pokrenuti prave reforme. Usput se Turudić obrecnuo i na neimenovanu »izvjesnu, nadobudnu« saborsku zastupnicu koja se navodno bila zanimala za njegova druženja s Milijanom Brkićem. Još sam, znači, dobro prošao, Turudić ne misli da sam nadobudan, tek izvjestan. 

Uglavnom, on iz nekog razloga vjeruje da ima pravo komentirati svijet oko sebe, ali da istovremeno mora biti zaštićen kao sredozemna medvjedica. Aha, kako da ne. Turudić, dakle, nije nikakav veliki igrač, on je samo siroti, pomalo sirov čovjek u situaciju kojoj apsolutno nije dorastao.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kingsblufff
22.1.2014. 13:39
Vrlo je teško shvatiti kako netko dobronamjeran može napisati ovakav tekst i sa kojim društveno prihvatljivim razlogom.
Franjo
21.1.2014. 22:39
Gospodine Ciglanečki/Novi list.
Gledao sam i slušao "Nedjeljom u 2" i ne vidim razlog, a niti uporište za ovako napisan osvrt-članak.
Spadam u one koji iz iskustva ne vjeruju u naše pravosuđe, i koji smatra da pored politike i političara, to su najslabija karika našega stanja, ali vjerujte mi nemam niti naročito dobro mišljenje o našim medijima, pogotovo kada čitam članke i osvrte koji ne proizlaze iz stvarnosti i poruke. Naravno da pritom ne mislim da nema i izvrsnih sudaca, političara i novinara, ali percepcija javnosti je nažalost opće nezadovoljstvo sa nagomilanim i životnim problemima koji se moraju rješavati i brže i bolje i na drugačiji način nego se to činilo do sada. Pri tom mislim i na drugačije medije koji imaju veoma važnu ulogu. Naročito istraživačko novinarstvo po vlastitoj savjesti. Lijep pozdrav i puno uspjeha u radu i životu!
Mikeš09
20.1.2014. 21:51
Gospon ciglici bi bilo bolje da malo prolista komentare debele većine građana što oni misle o njegovim piskaranjima a što se Turudića tiče anketa je rekla svoje... bio je maestralan...


Još iz kategorije Dossier Turudić