Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj

  Dražen Ciglanečki/Novi list           27.11.2014.         4391 pogleda
Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj

Predsjednik zagrebačkog Izbornog povjerenstva, sve kad bi to i htio, ne može utjecati na rezultate predsjedničkih izbora. Iz toga se razloga ne treba bojati da će Ivan Turudić, kojeg je Državno izborno povjerenstvo imenovalo na tu dužnost, napraviti nešto što bi te izbore učinilo neregularnima. Ali, na simboličkoj je razini ovo imenovanje apsolutno neprihvatljivo.

Podrazumijeva se, naime, da osobe koje nadziru izborni proces moraju biti politički nepristrane, a predsjednik Županijskog suda u Zagrebu je daleko od toga. Turudić je politički potpuno obojen. U više je navrata iznimno kritično govorio o najvišim državnim dužnosnicima, posebno o predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je jedan od važnijih kandidata na predstojećim izborima. Predsjednik i potpredsjednik DIP-a, Branko Hrvatin i Jakob Miletić, izuzeli su se u utorak kod glasovanja o Turudiću, čime su demonstrirali što misle o njemu. No, to nije dovoljno. Njih su dvojica morali sve učiniti kako bi spriječili postavljanje Turudića na mjesto šefa GIP-a. Ovako su Hrvatin i Miletić ispali pošteni, ali Turudić je ipak jednoglasno izabran.

   I to nakon što je nedavno alarmirao javnost da ima informaciju da neće biti na čelu GIP-a i još je tvrdio da mu se vlast na taj način osvećuje zato što je izručio Josipa Perkovića. Pritom je i lagao da se nikad u povijesti nije dogodilo da predsjednik zagrebačkog Županijskog suda nije vodio GIP. Na prošlim predsjedničkim izborima Turudićevoj prethodnici, Mirjani Rigljan, DIP je povjerio »samo« dužnost zamjenice predsjednika GIP-a. Ovaj put članovima DIP-a, međutim, nije smetala niti činjenica što je Turudić obmanjivao javnost da ga vlast prati i prisluškuje mu telefon. A kad je ministar Orsat Miljenić, jer sam Turudić to nije htio, podigao kaznenu prijavu protiv neopoznatog počinitelja zbog nezakonitog praćenje suca, predsjednik Županijskog suda to je tumačio novim udarom na njega?! Ukratko, DIP-ovci su se Turudićevim izborom temeljito osramotili.

   Ali, problem je znatno širi. U utorak se ponovno potvrdilo da protiv suca kakav je Turudić sustav naprosto nema lijeka. Njegov gotovo sileđijski gard nitko nije u stanju sankcionirati. Ni Vrhovni sud, ni Državno sudbeno vijeće, ni Ministarstvo pravosuđa, ni Udruga sudaca, ni, eto, DIP. Kao da ne postoji način da se Turudiću stane na kraj, on je praktično nedodirljiv. To ne može biti normalno. U uređenoj državi svatko mora biti podložan određenoj kontroli. Neovisnost sudbene vlasti ne znači da suci imaju pravo doslovno raditi što ih je volja. Primjerice nastupati kao politički tribuni i dijeliti predstavnicima izvršne vlasti lekcije o domoljublju.

   Saborski zastupnici i jučer su analizirali gluposti što ih u velikim količinama proizvodi Vojislav Šešelj, degradirajući tako instituciju hrvatskog parlamenta. Umjesto toga su, ako im je već do bavljenja pojedincima, mogli otvoriti raspravu o Turudiću. Pa možda i donijeti Deklaraciju kojom bi se osudilo njegovo besprizorno ponašanje. Svojim postupcima Turudić nanosi danas Hrvatskoj sigurno veću štetu nego baljezganje ishlapjelog ratnog zločinca.

Kolumna Politički skalpel Dražena Ciglanečkog, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
1.12.2014. 15:27
gospodine mirovnjak1 trebate sano "zauglati" na www.dsv.pravosudje.hr/index.php/dsv/odluke_dsv_a i imate sve informacije koje vam trebaju, pa tako i to da je sudac vrhovnog suda rh branko horvatin predsjednik dsv-a.

Nadležnosti
U djelokrug Vijeća spada:
- imenovanje sudaca,
- imenovanje i razrješenje predsjednika sudova,
- odlučivanje o imunitetu sudaca,
- premještaj sudaca,
- vođenje stegovnog postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca,
- odlučivanje o razrješenju sudaca,
- sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i sudskih službenika,
- provođenje postupka upisa kandidata u Državnu školu za pravosudne dužnosnike i postupka polaganja završnog ispita,
-donošenje Metodologije izrade ocjene sudaca,
- vođenje osobnih očevidnika sudaca,
- vođenje i kontrola imovinskih kartica sudaca.


prema tome dsv ne samo da potvrđuje imenovanja pravosudnih dužnosnika već vodi i postupke protiv njih, a o tomu koliko su ažurni i dosljedni u vođenju disciplinskih postupaka govori činjenica da im je tijekom proteklih godina niz pokrenutih disciplinskih postupaka pao u zastaru!

i kad smo već kod državnog sudbenog vijeća zanimljivo je da je član dsv-a prof.dr.sc. BORIS BUKLIJAŠ, profesor Pravnog fakulteta u Splitu - odlukom DSV-a udaljen od obavljanja dužnosti od 30. siječnja 2014. do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka koji se vodi protiv njega zbog sumnje u zloporabu položaja iz vremena dok je bio dekan pravnog fakulteta.

mediji pišu da iza cijele ove priče sa splitskog pravnog fakulteta stoji mnogo ozbiljnija, pravosudna afera kojoj je, kako stvar stoje također kumovao buklijaš. riječ je o (ne)zakonitosti rada državnog sudbenog vijeća, tijela koje bira pravosudne dužnosnike, osobito suce, a čiji je buklijaš član. kako izgleda - nezakoniti. prema informacijama kojima raspolaže objektiv, državno sudbeno vijeće zbog buklijaša djeluje u sastavu koji je protivan zakonu, a što implicira ogromni pravosudni skandal i veliki poremećaj u radu sudbene vlasti.


mirovnjak1
1.12.2014. 12:42
Jedna!
Tek kada čitam tvoj dogovor vidim da sam ti dana 30.11. u 17;58;06 postavio pogrešno pitanje.
Pravo je pitanje.
Je li možda znaš tko je predsjednik državnog sudbenog vijeća?
Tijela koje donosi odluke o kojima si ti pisao u svom komentaru od 30.11.2014 u 15;31;41
jedna.
30.11.2014. 22:43
gospodine mirovnjak1 pamćenje vas nešto slabo služi jer ste zaboravili da je svojevremeno bjelovarski županijski sud ima opredsjednika koji je bazdio po hdzeju i nikome ništa. mislim da se ne treba upuštati u raspreve o tomu kolji i koliko je sudaca i sutkinja politički obojano, poorovo kada se zna da nam je i naviša sudska instanca, ustavni sud ustrojen po političkom, a ne stručnom i moralnom kriteriju. Ovo što se događa sa turudićem je čisto sdpovsi obračun s njim u kojem se režimski novinari natjeću u šupkanju vlasti, što je naravno samo potvrda novinarskog smeća i žutila.

inače što se tiče državno izborno povjerenstva ono je kao što je poznato i taksativno navedeno u članaku 2 zakona o državnom izbornom povjerenstvu www.zakon.hr/z/354/Zakon-o-dr%C5%BEavnom-izbornom-povjerenstvu ustrojeno kao stalno i neovisno državno tijelo koje obavlja poslove iz svog djelokruga u skladu s ovim Zakonom te zakonima koji uređuju izbor zastupnika u Hrvatski sabor, izbor predsjednika Republike Hrvatske, izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te provedbu državnog, lokalnog i savjetodavnog referenduma.
Sjedište Povjerenstva je u Zagrebu, a predsjednik izborno povjerenstva je uvijek predsjednik vrhovno suda rh , tj. aktualno branko horvatin.

no sve je to gospodine mirovnjak1 puka procedura u pravosudnoj močvari s masom plutajući govana u njoj, koje treba iz nje odstraniti, nebi li ono funkcioniralo kao što je to uobičajeno u pravno uređenim državama kakva hrvatska nažalost nije.
mirovnjak1
30.11.2014. 17:58
Jedna!
je li možda znaš tko je predsjednik državnog izbornog povjerenstva?
I ako on ne imenuje sudeće suce već je to isključivo u nadležnosti predsjednika sudujućeg suda.
No ja ne tvrdim da je zagrebački županijski sud najlošiji ili jedini loš, dapače, ali je Turudić jedini predsjednik koji je ušao u sferu politike preko javnosti i počeo agitirati u korist svojih političkih ambicija (potpuno legitimno pravo koje ja apsolutno ne osporavam), ali onaj tko ide javno u političku utakmicu mora biti spreman na ovo što se Turudiću događa.
jedna.
30.11.2014. 15:41
gospodine mirovnjak slučaj sutkinje koje navodite samo je jedan od stotine, ako ne i tisuće sličnih slučajeva u hrvatskoj. znači radi se o uobičajenoj praksi za čije je suzbijanje zaduženo državno sudbeno vijeće, koje kao što je poznato imenuje sudce po genetskoj podobnosti njihovih predaka. dakle pravosuđe je močvara koju se može isušiti samo rigoroznim ukljanjanjem svih onih kojima u pravosuđu nije mjesto!

gospodine loco za vaše skretanje s teme komentarim jalove rasprave, insinuacija i isljedništva si tražite druge persone! a ako ne vidite koja korist od vašeg izjašnjavanja na portalu ne ometajte vašim urotničkim upadicama druge komentatore.
mirovnjak1
30.11.2014. 9:35
Sudi moj Stole Turudić mnogima na svoj način, a pogotovu svojim osobnim prijateljima kao recimo Mamiću.
Zar Stole nije skandal kada je Mamić oslobođen za vrijeđanje ministra, ne za to što je oslobođen već za to što mu je sudila njegova prijateljica iz djetinjstva sa kojom je on dan prije večerao u jednom Zagrebačkom restoranu.
Novinari snimili, objavili, a ona čini novi gaf izjavom.
Tko meni može zabraniti da večeram sa prijateljem iz mladih dana?
Nitko moj Stole, upravu je ona, ali samo na Turudićevom sudu ili sudu neke egzotične zemlje sudac sudi svom prijatelju iz mladih dana.
U organiziranim sudovima to nije ni teoretski moguće
Loco
30.11.2014. 8:55
Gospo....???, jedna ??? fitilj????
Ako je hrabrost,pisati po portalima i to gotovo
u detalje istim žargonom, (već godinama) onda ja nisam hrabar,jer to ne želim. Tko je tko u Hrvatskoj, jako dobro znam, ali ne vidim koja korist od mojeg izjašnjavanja na portalu?????
stole123
29.11.2014. 20:18
mirovnjak, pa i sanader je bio u hdzeu a turudić ga je osudio, zar mislite da taj isti ture nebi osudio i karamarka,sumljam ipak mislim da je ture neovisan a ne opredeljen niti jednoj stranci a ponajmanje hdzeu,
jedna.
29.11.2014. 17:53
gospodine Loco krivokletnik nije izraz koji je autorsko pravo bilo koa pa tako ni fitilja. drua je stvar što se ljudi ne usude individue kao što su mlade bajić, predsjednik države, premijer, veliki dio pravosudnih dužnosnika, one stranačke kokošare u saboru i vladi nazivati pravim imenom krivokletnik. jer svi su oni položili zakletvu da će biti u službi naroda koji ih je birao i čiji kruh jedu i držati se i provoditi ustav, zakone i sve one postulate koje su temelji vladavine prava. a vi gospodine loco umjesto elaboriranja i nagađanja sami ocijenite i ako imate hrabrosti javno se izjasnite tko je tko u hrvatskoj.
Loco
29.11.2014. 14:38
hm, krivokletnik Mladen Bajić ???
Tko je nekad na ovom portalu ovako zborio
"tisuću" puta. Nikako da se sjetim , da li fitilj......
možda ???
mirovnjak1
29.11.2014. 13:20
Još dodatak za Stoleta.
Ako neki od sudaca pokrene neki postupak protiv onih koje Karamarko štiti Turudić kao prdsjednik suda tom sucu uzme predmet i dodijeli ga sucu koji će ga do besvijesti držati u ladici.
mirovnjak1
29.11.2014. 13:16
Jedna!
kada bude riječ o Bajiću možda ćemo se složiti, ali ovdje je riječ o Turudiću, a ne o Bajiću.

Stole!Nisi pročitao moj upis ili si samo čitao ono što nije suština. Evo ti citata ključa moje rasprave koji očito preskačeš.

"Sanader je karo i nas je prevario" a ostatak HDZ-a je pošten.
Ovo je Karamarkova teza, a Turudić je doslovce provodi po onoj narodnoj "Neka visi Pedro". Tu je njegov krimen i za to nema procesa protiv osoba čija je istraga gotova, optužnice podignute, a Turudić ih drži u ladici.
terzo
29.11.2014. 9:15
Bravo "stole123" , ali usporedba autora sa jednim od najvecih srbskih zlocinaca je krajnje neumjesna i bezobrazna . "Ture" (kakav je da je) , brise svima u brkove .
stole123
28.11.2014. 22:06
pa zar nije taj isti turudić osudio i sanadera.a koliko je meni poznato sanader je bio član hdzea a ne sdpea, po mom mišljenju turudić smeta i jednima i drugima a baš zato što nema dlake na jeziku.
jedna.
28.11.2014. 18:51
gospodine mirovnjak1 potpisala bi sve što ste u vašem komentaru napisali samo da mi pojasnite razloge zašto ne kritizirate odluku vaše partije da će podržati kandidaturu onog krivokletnika mladena bajića za sudca ustavnog suda. a svi znamo da je svih godina svoga mandata na mjestu državnog odvjetnika mladen bajić držao u ladici tone optužnog materijala i dokaza o pljački obiteljskog srebra! niukom slučaju ne branim sudca turudića ali smatram da je u usporedbi s mladenom bajićem turudić pravi svetac, a vi gospodine mirovnjak1 po njemu drvlje i kamenje, ali ni slovca osude na odluku vaše partije da za ustavnog sudca podrži osobu koja je kao najdugovječniji državni odvjetnik bio i najvjerniji peti ortak onih koji su opljačkali obiteljsko srebro. dvostruka mjerila gospodine mirovnjak1 nisu oličenje nepristranosti koju zamjerate drugima!!!!
mirovnjak1
28.11.2014. 17:55
Usporedba sa Šešeljom je ne primjerena, a što se tiče komentara da ovaj članak podilazi jednoj političkoj opciji, nažalost, sve je više članaka koji otvoreno preferiraju neku političku opciju.
Činjenica je da predsjednik bilo kojeg izbornog povjerenstva kao neovisan ne bi smio biti čovjek koji se javno opredjeljuje za bilo koju političku opciju, a Turudić to radi godinama i to otvoreno, bez uvijanja.
No suština nije ništa od navedenog.
Suština je da jedan od prvih ljudi pravosuđa javno laže i nema se namjeru ispričati i podnijeti ostavku, a autor je za Tureta to dokazao navodeći ime i prezime.
No i od jako lošeg ima i lošije, a lošije za Turudića od toga da je lagao je guranje u ladicu predmeta za koje su pojedinci osumničeni za više milijunske malverzacije (Mladineo, Krin, prva uprava HAC i mnoge druge) i čekajući da narod zaboravi, i naj taj način pokazujući da striktno provodi Karamarkove teze. "Sanader je karo i nas je prevario" a ostatak HDZ-a je pošten.
Ili. Mi smo osudom Sanadera prošli svoju katarzu, sada su na redu drugi, kod nas više ne stanuju lopovi.
To je najveći problem.
terzo
28.11.2014. 9:34
G. Ciglanecki , ovo lizanje g...ce ovoj danasnjoj .
Komu cete sutra ???
jedna.
28.11.2014. 9:01
slažem se s tvrdnjom autora članka da osobe koje nadziru izborni proces moraju biti politički nepristrane. međutim i ciglečki bi kao novinar trebao biti politički nepristran, a ne šupkati se aktualnoj vlasti i predsjedniku države napadajući sudca turudića koji nije ni bolji ni lošiji od svih drugih osobe koje nadziru izborni proces, ili bolje rečeno koji je upravo onakav kakvu je sudačku kliku politička oliharhija instalirala u hrvatsko pravosuđe! no ciglečki kao i ostala potpuznička novinarska bruka samo kako je to aco stanković slikovito rekao; "veže konje tamo dje mu gazde kažu!"


Još iz kategorije Dossier Turudić