Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Turizam

Turistička staza u Voćinu

  Petar Žarković/Glas Slavonije           01.08.2009.         1391 pogleda
Turistička staza u Voćinu

VOĆIN - Državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo u nazočnosti Vesne Rajković, načelnice Odjela za selektivne oblike turizma i prostornu turističku politiku Ministarstva turizma, potpisao je koncem srpnja s virovitičko-podravskim županom Tomislavom Tolušićem ugovore o dodjeli bespovratnih financijskih potpora za 18 turističkih projekata korisnicima s područja županije. Jedan od njih je i projekt Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Virovitičko-podravske županije pod nazivom „Turistička staza u Voćinu - od parka do srednjovjekovnog grada na brdu". Na poticaj te ustanove na čeu s ravnateljicom Mirjanom Kepec i Općine Voćin, a uz pomoć Šumarije Voćin, 2007. godine načinjena je hortikulturna analiza stanja nekoliko hektara velikoga voćinskog parka te oznaka i uklanjanje stabala koja su ugrožavala ljude i imovinu u parku.

Voćinski je park prvi u županiji za koji je načinjena inventarizacija i valorizacija te za koji je već načinjen projekt revitalizacije. Prema riječima ravnatelja Parka prirode Papuk dr. Ivice Samarđića, u tom parku s dvjestogodišnjim stablima planira se izgradnja turističkog Geoinfo centra, što će poboljšati turističku ponudu općine i šireg područja, ali i otvoriti nekoliko radnih mjesta. Jedan od razloga da se Geoinfo centar izgradi u voćinskom  parku je i neposredna blizina Rupnice, jedinoga geološkog spomenika prirode u Hrvatskoj.

- Mislim da je ovo bogatsvo, koje je izuzetno i izvan okvira naše županije, usudio bih se reći i izvan granica Republike Hrvatske, i da ovo trebamo maksimalno promovirati i iskoristiti, ali da ostane zaštićeni prirodni okoliš, da se ne zagađuje i ne uništava, rekao je župan Tolušić prilikom posljednjeg razgledavanja pojedinih lokaliteta u Parku prirode Papuk s ravnateljem Samarđićem.

Obavljenom inventarizacijim i valorizacijom parka već su stvoreni prvi uvjeti za turističku stazu u Voćinu, a slijedi analiza prirodnih i kulturno-povijesnih osobitosti lokaliteta i Staroga grada Voćina, a onda i izrada trase staze, s predviđenim položajima stajališta, sjenica, stepenica, mostića i potrebne ekološke opreme.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kota 211
1.8.2009. 20:27
Valja paziti da svi novozaposleni budu i članovi Hdz-a !


Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.