Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kultura

Turanovčani predvode u kulturnom amaterizmu Općine Lukač

  Davor Kuhn           20.04.2009.         2305 pogleda
Turanovčani predvode u kulturnom amaterizmu Općine Lukač

 Prostorije Mjesnog odbora bile su popunjene do posljednjeg mjesta članovima Kulturno umjetničkog društava Seljačka Sloga i njihovih gostiju. Odražavala se redovna godišnja skupština KUD-a koji zadnjih dvanaest godina kontinuirano nastupa u zemlji i inozemstvu. Prošle godine su krajem lipnja održali Turanovačke susrete folklora 2008 na kojima su ugostili folkloraše iz Osekova, Straže (Slovenija), Velimirovca Volodera i Vrbanje. Gostovali su na Dravskom proljeću u Sopju, Brezovici i u Koški, a u inozemstvu u Sloveniji i dva puta u Mađarskoj (Martinci i Šomođi). Za ovu godinu su već započeli pripreme za Turanovačke susrete folklora 2009 a pored jednoga gostovanja u Mađarskoj planiraju se i tri do četiri gostovanja u hrvatskoj za koje su dogovori u toku. Tu nisu ubrajani lokalni nastupi za dane općine ili Dani župe u Lukaču i nastupi kojima se zahvaljuje sponzorima.

Načelnik općine Lukač Đuro Bukvić pozdravio je rad folkloraša i obećao potporu općine. Da ta potpora nije samo moralna dokazuje i 21 tisuću kuna koje je općina uplatila na račun udruge u prošloj godini.  Folkloraše su pozdravili umirovljenici, sportaši i vatrogasci Turanovca i obećali bezrezervnu podršku. Domaćine su također predstavili predstavnici srodnih društava: Demokratskog saveza Mađara iz Novog Graca, KUD-a Gradina, KUD-a Seljačka Sloga iz Brezovice i KUD-a Seljačka Sloga iz Špišić Bukovice. Također je proćitano pozdravno pismo predsjednika Zajednice kulturno umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije Dubravka Bedekovića.

Današnji turanovački folkloraši obnovili su rad društva prije dvanaest godina, ali prvi folkloraši registrirali su se 1954 godine pod nazivom KUD Mladost i osim folklorne imali su i dramsku sekciju. To davno razdoblje nije dobro poznato i svakako ga treba istražiti i daje nam osnovu da nagodinu obilježimo 55 godina organiziranog folklora u Turanovcu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura