Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Dolci

Tuđe nećemo, svoje ne damo: Županijski atak na privatnu imovinu bez presedana

  Mate Vukušić           26.01.2023.         3446 pogleda
Tuđe nećemo, svoje ne damo: Županijski atak na privatnu imovinu bez presedana

Čitam tekst na ovom portalu od prije par tjedana, pa opet ovaj od prije dan-dva, i onako na prvu teško za vjerovati što se dešava u mjestu Dolci, kod Orahovice. Dakle, prije 16 godina (ponoviti ću, prije 16 godina!!) počela je priprema projekta gradnje akumulacije i retencije na području Dolaca, Hrvatske vode su predložile lokaciju gradnje a Virovitičko-podravska županija je prihvatila i odradila predradnje.

Provela se, kažu iz županije, i javna rasprava. Javna a u njoj su sudjelovali vjerojatno troje djelatnika Hrvatskih voda i pet iz Virovitičke županije. I brzinom od 16 godina, kao i većina projekata u ovoj županiji, poput brze ceste s čak dva traka, odlučili da se kreće u gradnju retencije. U ovih 16 godina od začetka projekta nitko nije našao za potrebno obavijestiti mještane na čijoj bi se zemlji sve to trebalo graditi. Na zemlji koju oni moraju prodati županiji, kako se ispostavlja, za male novce.

<<< Mještani Dolaca ne daju zemlju: Branit ćemo je i životom ako treba
<<< Ne želimo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a to nećemo i gotovo

A oni, gle čuda, ne žele prodati zemlju za nikakve novce. Jer je to očevina. Djedovina. To je njihovo. Presedan je to, nezabilježen na ovim prostorima. Ili nije! Tko zna kakav još projekt iz devedesetih čeka ugledati svjetlo dana i iznenaditi nekoga, poput Dolčana.

Da besmisao ovog slučaja bude još žešći, bahatiji i nevjerojatniji, bez znanja vlasnika zemlje „zapiknuti“ su kolci, armaturne šipke, što se radi obično kada hoćeš označiti svoj teritorij. U ovom slučaju na tuđem teritoriju.

Predstavnici županije su prije tri dana došli u Dolce i vrlo važno priopćili mještanima kako su oni, županijski službenici, došli k njima na noge objasniti im zašto im hoće oteti zemlju (da, oteti, jer drugi naziv za taj čin ne bi bio točan) umjesto, kako je red, da oni dođu županu i čuju da se njihova zemlja prodaje. Ne"š ti reda..

A lijepo su mještani objasnili županijskom interventnom timu - ponovili su kako nema svrhu na tom mjestu graditi retenciju i akumulaciju jer nikada nije bilo poplava ni u selu ni u okolici. A još važnije od toga, oni ne žele prodati.

U razgovoru s osobama od struke moglo se vidjeti čuđenje jer površina slivnog područja na mjestu predviđenom za retenciju je toliko mala da izgradnja iste uopće ne bi ispunila svrhu pa je tako i ekonomski neisplativa a tehnički i praktično nekorisna.

Ukratko, županija želi na silu, protiv volje mještana, kupiti, oduzeti njihovu zemlju za retenciju koja, ako je vjerovati mještanima, nema smisla jer ovo područje nikad nije plavilo.

A ako županija i uspije u svojoj namjeri aneksije ne bi iznenadilo da će morati vraćati (odlukom našeg suda, što je malo vjerojatno, ali odlukom europskog je već izgledniji scenarij) nešto poput povrata zemljišta obitelji grofa Draškovića. Pa se ispostavi da se na grofom zemljištu nalazi nekakav sustav navodnjavanja kojeg smo svi mi platili. A to je već jedna druga priča, uskoro. Do tada, mještani Dolaca, tuđe vam ne treba, svoje nedajte.

Mate Vukušić, predsjednik SDP Virovitičko-podravske županije i potpredsjednik županijske skupštine

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci