Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Pronađena zemlja

Tuče li hrvatska policija djecu?

  Boris Pavelić/Novi list           19.11.2018.         3026 pogleda
Tuče li hrvatska policija djecu?

U srijedu, 14. studenoga, britanski Guardian objavio je članak u kojemu ponavlja ono o čemu je pisao još u kolovozu: da postoje ozbiljne indicije kako hrvatska policija sustavno premlaćuje izbjeglice i migrante koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju prijeći u Hrvatsku, i krenuti dalje na Zapad. No ovaj put, optužbe su postale ozbiljnije: dva aktivista globalne nevladine organizacije »Liječnici bez granica« (LBG) sugerirali su Guardianu da policajci premlaćuju – i djecu.

»Posljednjih mjeseci, naš tim u BiH redovito je liječio pacijente – nekad čak žene i malu djecu – od ozljeda što su ih navodno nanijele državne vlasti dok su ti ljudi pokušavali prijeći u Hrvatsku i Sloveniju u kojima se njihovi zahtjevi za azilom, prema njihovim svjedočanstvima, redovito ignoriraju«, kazao je Guardianu Julian Koeberer, aktivist LBG-a za humanitarna pitanja.

Voditelj misije LBG-a u Srbiji Stephane Moissaing u istom je članku ustvrdio kako su im neki »tražitelji azila ispričali kako je policija tukla djecu pred roditeljima«. »Bilo je slučajeva u kojima su migranti tvrditi da su ih skinuli i natjerali da bosi hodaju na temperaturama ispod nule«, dodao je Moissaing, tvrdeći kako je riječ, prema informacijama LBG-a, o »sistematskom i planiranom nasilju«. Moissaing, istini za volju, ne precizira govori li o hrvatskoj ili srpskoj policiji.

Guardian je objavio i kratku noćnu videosnimku mobitelom, na kojoj se čuje zapomaganje, a potom se vidi izbezumljeni čovjek razbijenog nosa i usta kako pokušava zaustaviti krvarenje. Reporter Guardiana Lorenzo Tondo napisao je kako je snimku dobio od sedamnaestogodišnjeg Samija iz sirijskog grada Kobanea, koji mu je objasnio kako su čovjeka prebili hrvatski policajci. Čini se da ta snimka, ocijenio je Tondo, »pruža uvjerljiv dokaz o fizičkom zlostavljanju, navodno počinjenom od hrvatske policije, na koju se žale migranti u bosanskim gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši.«

Osim tvrdnji izbjeglica da policija tuče i djecu, u Guardianovom članku nema mnogo novog. O tome da policajci tuku migrante koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu već dugo govore mnogi, u što se od prošlog ljeta dva puta uvjerila i novinarska ekipa našeg lista: sami izbjeglice, aktivisti Crvenog križa i nevladinih organizacija u BiH, a sada je čak i neimenovani policajac u Velikoj Kladuši Guardianu kazao, pokazujući ozlijeđenu nogu jednog izbjeglice: »Vidite ovu modricu? To je od hrvatske policije. Bosanska policija zna, ali nema jasnih i uvjerljivih dokaza, samo ozljede i ono što tvrde izbjeglice«.

Guardian je objavio i snimke razbijenih mobitela izbjeglica, onesposoboljenih na isti način kako su bili onesposobljeni i mobiteli izbjeglica koje je potpisani reporter, početkom ovog mjeseca, snimio na istome mjestu, u izbjegličkome kampu u Velikoj Kladuši: s dva ili tri precizna udarca u ekran, nečim što vrlo lako može biti policijska palica – a svi vlasnici razbijenih mobitela tvrde da to i jest bila palica hrvatskog policajca.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pronađena zemlja