Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Tržište toplinske energije: Rok za izbor kupaca je 1. veljače

        17.01.2014.         1652 pogleda
Tržište toplinske energije: Rok za izbor kupaca je 1. veljače

Početkom srpnja 2013. na snagu je stupio Zakon o tržištu toplinske energije (NN 80/2013) 

Njime se propisuje niz novih mjera koje uređuju područje toplinarstva - od proizvodnje, distribucije do opskrbe toplinskom energijom i mjere za postizanje energetske učinkovitosti u toplinskim sustavima. 

Neke od važnijih novosti su podjela toplinskih sustava u tri vrste: samostalni, zatvoreni i centralni. Virovitičani koriste zatvoreni toplinski sustav  koji može obuhvaćati više stambeno - poslovnih zgrada koje imaju zajednički toplinski sustav . Proizvođač toplinske enerije dužan je ishoditi dozvolu Agencije za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje ukoliko je kotlovnica instalirane snage veća od 2 MW.

Kupac toplinske energije je novi pojam u energetskom gospodarstvu

Krajnji kupac toplinske energije je vlasnik stana ili poslovnog prostora koji kupuje toplinsku energiju za vlastite potrebe. Kupac toplinske energije je pravna ili fizička osoba koja temeljem Ugovora o potrošnji toplinske energije proizvodi toplinsku energiju u kotlovnici ili kupuje toplinsku energiju od opskrbljivača toplinskom energijom (ovisno o tipu toplinskog sustava), obračunava i raspodjeljuje troškove toplinske energije na krajnje kupce (ispostavlja račune), te održava i rukuje toplinskim podstanicama i unutarnjim instalacijama grijanja u zgradi, što uključuje sve zajedničke instalacije grijanja, osim onih koje se nalaze unutar stambenih ili poslovnih prostora. 

Krajnji kupci do 1. veljače 2014. moraju izabrati kupca toplinske energije s kojim moraju sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije najkasnije do 1. lipnja 2014.  Ugovor o potrošnji toplinske energije krajnji kupci mogu sklopiti s pravnom ili fizičkom osobom koja je upisana u registar kupaca toplinske energije koji je objavljen na internetskim stranicama HERA-e.

Zakonom je, među ostalim, propisano i da, zbog racionalizacije potrošnje toplinske energije te pravednije raspodjele troškova, (su)vlasnici samostalnih uporabnih cjelina ili stanova imaju obvezu ugradnje uređaja za regulaciju odavanja topline i uređaja za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnici) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetri). 
Rok za zgrade s više od 70 stanova spojenih na toplinski sustav je 31.12.2015. a za manje objekt je to 31.12.2016. godine.
U zgradi uređaji za regulaciju i mjerni uređaji ugrađuju se u svaku samostalnu uporabnu cjelinu. Zbog potrebe jedinstvenog sustava očitanja i naplate, svi navedeni mjerni uređaji moraju biti od istog (jednog proizvođača) kojeg suvlasnici u zgradi slobodno izaberu.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

karlo01
17.1.2014. 18:12
Po njihovim priopćenjima oni gube preko tri miliona kuna na kotlovnicama pa bi samo lud čovjek ulazio u tako nešto.
Ali ne lezi vraže ,oni su poslali svoju ponudu stanarima iako su podigli cijenu oko 100 % i postali najskuplji opskrbljivač toplinske energije u RH.Tko je tu lud !
atma
17.1.2014. 13:59
U registru kupaca toplinske energije nema nikoga iz Virovitice. Zar je moguće da VTC PLIN d.o.o. nije zainteresiran?


Još iz kategorije Aktualnosti