Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Putujem i pišem

Trieste – Trst : ljepotan na sjeveru Jadrana

  Žarko Klaić           13.05.2012.         6147 pogleda
Trieste – Trst : ljepotan na sjeveru Jadrana

Plavo more, sunce koje nesmiljeno prži, pristojna plaža i neugasiva želja za osvježenjem riješili su dvojbu; kupati se ili ne kupati? U trenu sam bio na ručniku, mokar, dok su leđa upijala tople, ugodne, sunčeve zrake. Slano more mi je već na usnama dok promatram ljude koji lijeno leže na šarenim luftićima dok ih valovi, nesvjesne, nose prema pučini. Plaža u talijanskom gradiću Sistiani nedaleko od Trsta nudila je savršeni bijeg od dnevne rutine i gotovo da mi je pružala James Bondov-ski osjećaj tajanstvene važnosti. Dok je stvarnost nemilosrdna i u trenu me pljusnula i vratila u stvarnost jer apsolutno nikoga na ovoj plaži nije bilo briga tko sam i što sam ja na ovome mjestu. No, to me nije spriječilo da lošim leđnim stilom doplivam do mjesta dovoljno dalekom od obale s kojeg sam jasno mogao vidjeti bijelu boju dvorca Miramare (tal. Castello di Miramare) dok su mi valovi umivali lice iz minute u minutu pjenušavom slanom kupkom. Što reći o tome dvorcu? Nije to mjesto srednjovjekovnih legendi i vitezova u sjajnim oklopima, ali je to klasični dvorac ljetnikovac građen u 19 st. Izgrađen je za austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Maksimilijana i njegovu ženu Charlottu od Belgije. Maksimilijan je kasnije postao poznatiji kao prvi Habsburgovac na čelu Meksika tj. kao car Maksimilijan I. Koliko sam doznao, ovako iz turističkih brošura i s interneta (jer nisam tamo kročio nogom) isplati ga se pogledati i iz unutrašnjosti i izvana. Okružen je prekrasnim vrtovima i nije daleko od Trsta; svega 8 km, što mu daje dodatne bodove jer je lako dostupan.

Sjeli smo ponovno u automobil naše Karmen i krenuli prema Trstu. Zaustavili smo se na vidikovcu s kojeg se pružao zadivljujući pogled na Golfo di Trieste ili Tršćanski zaljev. Plavetnilo neba stapalo se s plavetnilom mora u savršenu sliku. Brodice su se lagano zibale dok su pored njih klizile kroz vodu jedrilice bijele boje. Pogled na Tršćanski zaljev se ne smije propustiti.

Kada Karmen (prijateljice iz Slovenije koja nas je ugostila u Sloveniji) vozi svoj maleni kričavo zeleni auto koperskih registracija uskim ulicama Trsta šaltajući brzine kao Schumacher onda to sve poprima dimenzije scena iz filma Dobar posao u Italiji (jurnjava automobilima kroz što uže ulice). Dobro prilagođen auto talijanskoj uličnoj arhitekturi sretno je klizio strmim ''stradama'' u potrazi za bilo kakvim parkingom. Za maleni automobil, nikakav problem!

Krenuli smo u šetnju Trstom toj šoping Meki cijele bivše Jugoslavije. U Trstu se moglo kupiti apsolutno sve što je čovjek u svijetu mode mogao zamisliti i poželjeti po cijenama za narod. Tako da je svatko u 70.-tima za malo novaca mogao u trenu postati Marcello Mastroianni ili Sophia Loren. Stoga nije bilo neobično niti danas čuti pozive trgovkinja s ulice, na mješavini hrvatskog i srpskog, koje dozivaju pjesmom sirena na ulazak u carstvo trgovina i butika. Roba iz cijeloga svijeta visi po vješalicama i čeka savršenog kupca.

Što bi onda jedan građevinar, čovjek struke, kao što je suputnik i prijatelj Nikola tražio u Trstu čitajući adrese s papirića svinutog u džepu. Odgovor na to pitanje je hobi. Trst krije nekoliko specijaliziranih prodavaonica maketa; brodovi, avioni, tenkovi, boje, ljepila, nacrti, jedan poseban svijet koji leži u kutijama i čeka posebno strpljivog zaljubljenika. Nikola je strastveni maketar aviona. U zanimljivom razgovoru tijekom cijelog puta doznao sam koliko vremena iziskuje sastavljanje makete njemačkog  Messerschmita iz WW2. Tako da je stvarno bilo zanimljivo istraživati police tih specijaliziranih prodavaonica i tražiti onaj posebni model aviona koji će tek biti sastavljen i krasiti praznu policu stana pored televizora. Vjerujem da kad bi svatko upitao bilo kojeg prijatelja što radi u slobodno vrijeme, da bez obzira koliko poznaje tu osobu, uvijek naišao na iznenađenje. Kupio je Nikola nekoliko modela aviona i mogli smo poći dalje. Lako je bilo pronaći željeni model pošto je prodavačica govorila dobro hrvatski, ne zaboravimo da smo ipak u Italiji.

Krenuli smo, polaganim koracima, ulicama Trsta tražeći uzbuđenje, tražeći ono nešto. Sam grad Trst dobio je ime prema ilirskim i venetskim riječima  terg (tržnica) i est (mjesto); kao i mnogi drugi gradovi u Europi koji su dobili imena prema nazivu tržnica. Grad se nalazi u regiji Friuli - Venezia Giulia  i broji oko 205 374 stanovnika prema zadnjem popisu stanovnika. Što reći o arhitekturi grada? Mješavina je to njemačkih (njemačko-austrijskih), latinskih (talijansko-mediteranskih) i slovenskih utjecaja. Uz nekoliko antičkih spomenika koje se može naći u gradu, sve se stopilo u jednu cjelinu, jednu ljepotu na Jadranu. Od 1382. do 1918. godine Trst je bio pod vlašću Habsburgovaca, grad se trgovački razvijao relativno  usporeno, no od 1930. godine, pa do danas trgovački cvate. Zanimljivo je napomenuti da je Trst danas jaka luka za izvoz nafte, a preko luke se uvozi oko 40 % kave za talijansko tržište. Multietničnost je na svakom koraku; 7.7 % stanovnika su stranci, što je dosta velik postotak. Krenut' ću od Rima!

Naišavši na rimski forum iz 33. g. prije Krista koji je lijeno ležao u uličnom zapećku zapitao sam se zašto sad stojim na njegovim zidovima u šlapama plave boje made in Thailand, mogao sam barem obuti nešto elegantnije da iskažem poštovanje starim Rimljanima. Bez obzira na to, mislim da im to ne će smetati osim što ću na fotografiji izgledati glupo. Rimski forum (kazalište) podigao je Car Oktavijan. Najveći procvat doživio je tijekom 1. i 2. stoljeća. Što je danas ostalo od foruma? Dosta je dobro očuvan i vrijedno ga je posjetiti, ukratko.

Ostale turističke znamenitosti koje bi trebalo obići zasigurno su Trg ujedinjena Italije (Piazza Unita d'Italia), potom tršćanska obala koja je idealna za lagane romantične šetanje uz lizanje ''gelato'' (sladoleda vrhunske talijanske kvalitete),  lijepu ''Cattedralo di San Giusto'' i izdvojio bih zgradu Burze.

Posjetili smo Karmeninom prijatelja Fabia. Skupili smo se u stanu, upoznali neke ljude koji su odsjeli kod njega i popili piće dva. Stan od 45 kvadrata i u njemu; 1 Hrvatica i 2 Hrvata, 1 Slovenka, 3 Talijana (barem mislim), 1 Brazilac (nepoznate narodnosti), grupa koja će se poslije naći na koncertu koji će se održati na noćnim ulicama Trsta.

Noć je pala i krenuli smo prema Piazza Verdi na koncert Anne Lauvergnac i njezine pratnje Quartet. Trst je poznat po glazbi. No, ako nešto može biti fenomenalno onda je to dobro ugođen jazz koncert u toploj ljetnoj večeri. Anna Lauvergnac se vratila u svoj rodni grad i pjeva s emocijama; Trst je dobio drugu boju, Trst je dobio ritam, ritam ljeta. Ljudi uživaju, vidi se to na licima i čuje u gromaglasnom pljesku nakon svake pjesme dok glasovir i kontrabas šalju tonove u noć. Trst je lijep, Trst je očaravajuć, tog ljeta možda i Božanstven.

Lokacija: Europa > Italija > Friuli-Venezia Giulia > Tries

Adresa: piazza Verdi

Datum: 

Srpanj 19th, 2008 - 9:30 pm do 11:30 pm

Confirmed Yet: Da

Eventually Anna L. is performing in her hometown in a much awaited and longed-for FREE concert!
Music lovers and true emotions seekers, you cannot miss that.
Let's all get into the groove...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem