Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Trideset udruga ukazuje na pristran stav veterinarskih organizacija, koji ne podržava većina veterinara: Riješimo uzroke napuštanja životinja, a ne posljedice

  Prijatelji životinja           06.04.2018.         1656 pogleda
Trideset udruga ukazuje na pristran stav veterinarskih organizacija, koji ne podržava većina veterinara: Riješimo uzroke napuštanja životinja, a ne posljedice

Svakodnevno suočene s užasnim posljedicama napuštanja pasa i mačaka, udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj podržavaju primjenu Zakonom propisane mjere obavezne trajne sterilizacije. Zbog dobre suradnje s veterinarima prilikom liječenja i kastracije životinja, ostale su neugodno iznenađene nedavnom javnom objavom mišljenja čelništva Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta. U dopisu koji potpisuje 30 udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja izražava se nevjerica da veterinarske institucije koje bi trebale podržati zakonske propise i opću dobrobit iznose, prema njihovu sudu, „pristrane, neobjektivne i jednostrane stavove, suprotne mišljenju većine veterinara”.  

Naime, Komora i Fakultet u svojem mišljenju navode da se mogu načelno složiti „da je trajna sterilizacija/kastracija najučinkovitija mjera kontrole, odnosno sprečavanja nekontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka te da bi zakonodavno propisivanje trajne sterilizacije/kastracije pasa i mačaka kao obvezne mjere pridonijelo ubrzavanju rješavanja aktualnog problema napuštenih pasa i mačaka.” Ipak, kontradiktorno zaključuju da propisivanje ove mjere nije stručno opravdano i da je trajna sterilizacija rizična za zdravlje životinja. Smatraju da se obavezna trajna sterilizacija treba propisati kao krajnja mjera samo u „iznimnim slučajevima, na ograničenim područjima na kojima problem nije moguće drukčije riješiti i nakon što su iscrpljene sve zakonom predviđene mogućnosti”.

Udruge im na to odgovaraju da je zakonska mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije krajnja mjera koju je nužno primijeniti s obzirom na to da su iscrpljene sve druge mjere za zaustavljanje porasta broja napuštenih životinja. Navode da su udruge za zaštitu životinja i volonteri, koji godinama nose na svojim leđima teret zbrinjavanja napuštenih i neželjenih životinja odrađujući teškom mukom posao lokalnih zajednica i države, iscrpili do krajnjih granica „sve zakonom predviđene mogućnosti”. Također, iscrpljeni su i emocionalno i financijski promatrajući svaki dan brutalne prizore ozlijeđenih, ranjenih, ugušenih, utopljenih, izmučenih pasa i mačaka te ulažući goleme napore da se životinje koje je moguće spasiti izliječe i udome. Pitaju ih: „Da usmjerimo lokalne zajednice da neželjene štence i muške životinje dovoze pred Hrvatsku veterinarsku komoru i Veterinarski fakultet?”   

Udruge ističu da je situacija zabrinjavajuća i da svi gradovi i općine trebaju iskoristiti zakonsku mogućnost da propisivanjem obavezne trajne sterilizacije smanje broj napuštenih životinja i troškove za njihovo zbrinjavanje. Podsjećaju da je većinski stav struke upravo taj da veterinari u Hrvatskoj rutinski provode kastracije i promoviraju taj zahvat zbog njegovih dobrobiti. Rješenje problema koje stvaraju mnogobrojni pojedinci napuštanjem životinja nije financiranje gradnje novih skloništa i pretrpavanje skloništa, već smanjenje neželjene populacije pasa i mačaka trajnom sterilizacijom.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pročitati stav dr. sc. Borisa Bakote, pravnika i profesora na Pravnom fakultetu u Osijeku, koji pojašnjava da iz odredaba Zakona o zaštiti životinja proizlazi da su općine i gradovi ovlašteni propisati obaveznu trajnu sterilizaciju za kućne ljubimce i za napuštene životinje. Kaže da „vlasništvo nad kućnim ljubimcima također obavezuje vlasnike na postupanje sukladno zakonskim odredbama pa tako i sukladno propisu o kontroli razmnožavanja životinja o kojoj skrbe i o obaveznoj trajnoj sterilizaciji u lokalnim zajednicama koje su to propisale”. Iz svega jasno proizlazi da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije sukladno Zakonu te logično i poželjno.

Udruge ne prihvaćaju mišljenje Komore i Fakulteta kao službeni stav veterinarske struke jer su im upravo veterinari saveznici i suradnici koji kastriraju pse i mačke i promiču kastraciju. Smatraju da je napravljena velika šteta ishitrenim mišljenjem koje je zapravo kopija napada uzgajivača pasa i mačaka na mjeru trajne sterilizacije, a motivirana je njihovim nastojanjem da izbjegnu zakonsku obavezu registracije svakog uzgoja pri Ministarstvu poljoprivrede. Stoga Mreža za zaštitu životinja poziva Komoru i Fakultet da revidiraju svoje mišljenje i da, zajedno s veterinarima, udrugama, općinama, gradovima i županijama, kao i s nadležnim ministarstvom koje se trudi omogućiti rješavanje problema na human i učinkovit način, sudjeluju u rješavanju gorućih problema za zaštitu životinja ili da barem svojim mišljenjima ne odmažu već ionako alarmantnoj situaciji. 

Cijeli odgovor Mreže za zaštitu životinja može se pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.