Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdravlje

Tribina o ogovaranju: Ogovaranje je i kada govorite istinu o drugima!

        26.03.2009.         1941 pogleda
Tribina o ogovaranju: Ogovaranje je i kada govorite istinu o drugima!

VIROVITICA - „U jednoj osnovnoj školi dvije su se prijateljice dogovorile napakostiti trećoj, pa su pod njenim  imenom objavili na njenom blogu svašta o prijateljima, nastavnicima i poznanicima. Uskoro se protiv nesretne djevojčice okrenuo cijeli razred, pa i škola. Kad je istina izbila na vidjelo, nakon par tjedana, situacija je već daleko izmakla kontroli - djevojčica je bila na rubu suicida zbog očaja jer joj nitko nije vjerovao i svi su je osudili.

To je primjer kako običan trač i ogovaranje može imati ozbiljnih posljedica na drugoga - iskustvo je iz jedne škole o kojoj je na zanimljivoj tribini u Virovitici a na temu ogovaranja govorila prof. Melita Schmitz iz Slatine. Škakljiva tema o kojoj baš svaki čovjek ponešto zna do zadnjeg je mjesta popunila Gradsku knjižnicu i čitaonicu, a bilo je gostiju i iz Vrbovca i Osijeka koji su došli čuti što je ogovaranje, kako mu se oduprijeti i spriječiti njegov negativni utjecaj na druge.

Kroz par konkretnih primjera i kratki psihološki vodič kroz osjećaje, razmišljanja, način stvaranja slika o drugima, te verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji prof. Melita Schmitz nastojala je Virovitičanima objasniti kako se ogovaranje, taj sočni hobi kojemu svatko lako pribjegne, od neznanog komentara o odjeći može razviti o cjelokupnoj negativnoj slici o pojedincu te pozvala sve da prije prenošenja informacija od drugima dobro razmisle prenose li istinu, dobru vijest i, konkretno, korisnu informaciju.  - Na naše ponašanje prema drugome puno utječu i predrasude koje nas mogu odvesti u potpuno krivom smjeru. Treba razbiti mitove jedni o drugima, kao i onaj veliki da ogovaranje nije ogovaranje ako prenosite istinu o drugima. Neprovjerenu informaciju najbolje je spriječiti na vrijeme da se širi, a o tome odlučujete upravo vi - objasnila je prof. Schmitz koja zaključuje da je jako teško „odbjeglu", a štetnu informaciju po drugoga kasnije ispraviti.

Tribinu na temu ogovaranja organizirao je Centar za cjeloživotno učenje u okviru Razvojne agencije Sjever, a koji u svom programu između ostalog ima i osobni razvoj pojedinca. Teme poput ogovaranja i  emocionalne inteligencije te ostale koje uključuju osobni razvoj pojedinca i propitivanje i inače su popularne među Virovitičanima, pa u Centru ističu da bi se, ako se pokaže interes, na javnim tribinama mogla naći još koja tema iz svakodnevnog života, a koja ulazi u domenu psihologije jer uvijek okupe velik broj posjetitelja koji aktivno sudjeluju svojim pitanjima i vlastiti

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje