Jokić: Reforma obrazovanja povećava šanse za širu društvenu promjenu
Ministrica Vučković: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale
Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Bulj smatra da nisu krivi samo privedeni, nego i politike vlada

  Priroda društva

Tri slike kolektivističke torture

  Davor Suhan/Moja Rijeka           26.10.2012.         1527 pogleda
Tri slike kolektivističke torture

Povod ovotjednoj kolumni jedna je kratka crtica iz večernje emisije uživo "Razgovori studiozni" - emitirane prošle srijede na Radiju 101 - u kojoj je gostovala psihologinja Dragica Barbarić, autorica knjige "Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama". U pola sata veoma sadržajnog i zanimljivog razgovora, voditeljica Galina Popović i njena gošća posvetile su pažnju uvijek aktualnim pitanjima o ljudskoj sreći.

Pred sam kraj emisije u program se javila jedna slušateljica koja je cijeli razgovor zaokružila jednom fantastičnom rečenicom: "Maknimo sve okvire, maknimo one obrasce koje su nam stvorili društvo, roditelji...i kad pokidamo te okvire onda ćemo biti sretni i slobodni."

Ležernost kojom je to izgovorila izmamila mi je veliki osmjeh na lice. U tom trenutku doista sam se osjetio sretnim jer me ova jednostavna formula sreće zagolicala iznutra, kao osjećaj koji me zaskočio u nizu nekih pomalo komičnih slika, vezanih uz neka osobna životna iskustva koja sam prošao po istom obrascu.

A sve je počelo prije nekoliko godina kada sam rekao: Od danas počinjem živjeti u skladu s vlastitim uvjerenjima, mogućnostima, željama i potrebama."

Prva slika:

- Bok stari, pozvan si u petak na rođendan! Neopravdane izostanke ne priznajem!

- Čuj, žao mi je, ali ne mogu. Ne osjećan se dobro, i ovaj vikend se želim odmoriti.

- Ma daj nemoj zezat. Doći ću ja kolima po tebe i vratim te nazad. Stvarno ću se naljuti ako ne dođeš.

- Ma ni govora...

- Pa to ti je samo...bla, bla, bla, bla

- NE, rekao sam NE!

- Ajde dobro. Ali u subotu se vidimo na tekmi?

- Ako ne bude vruće.

- Dođi onda u nedjelju navečer na Trg, klapa Kambi ima koncert.

- Hoću, ako mi se bude dalo.

- A jesi tlaka.

Druga slika:

- Evo pileća juhica, a ovdje su krmenadli, pečeni krumpir i salata.

- Pojest ću samo prilog i salatu.

- Zašto?

- Od danas postajem vegetarijanac.

- Ma daj ne pričaj gluposti.

- Ozbiljno.

- Pa što ti je sad odjednom?... Jel to iz nekih vjerskih razloga?

- Da, iz vjerskih...vjerujem da je vegetarijanska prehrana zdravija.

- Pa moraš barem malo mesa pojest. Evo gledaj, ovaj komad ti uopće nije mastan.

- Nemoj me pilat...rekao sam da neću i gotovo!

- O bože me sačuvaj...Ti si nekad bio potpuno normalan.

Treća slika:

- Jel ti bio onaj za popis stanovništva?

- Je.

- I?

- Šta I?

- Šta si upisao pod vjeroispovijest?

- Katolik.

- Ajde, hvala ti bože. Već sam mislila da ćeš stavit Hare Krišna.

- Zašto Hare Krišna?

- Pa kako se oni tvoji zovu?

- Koji oni?

- Oni što svako malo idu za Indiju?

- Nesvrstani?

- Je, baš su nesvrstani...

- Šalim se...stavio sam budista...

- Ma, zezaš...

- Ništa se ne zezam...Od svih ponuđenih odgovora oni su mi najbliži. Mislio sam stavit kršćanin, ali ne može...Sai Baba - isto ne može...onda, rekoh, piši budista.

- A od kad smo mi to postali budisti?

- Pa, evo...ja, službeno, od jučer...Dalai Lama mi se čini bliže Kristu nego Papa.

- Daj nemoj samo da te netko čuje.

Ovo su samo neke tipične situacije vezane uz kontinuirane napade "kolektivističke kulture" na naš osobni životni prostor, koji nam oduzimaju komadiće vlastitog vremena, životnog mira i zadovoljstva.

Većina mojih osobnih konflikata sa okolinom najviše se akumuliralo u situacijama opisanim u prvoj slici, gdje mi je gotovo kompletan raspored mojih "slobodnih aktivnosti" sastavljala skupina u kojoj sam se kretao (kolege, rodbina, prijatelji, poznanici ). To je bilo podnošljivo dok sam bio u dobroj psiho-fizičkoj kondiciji, ali kasnije, u uvjetima pomalo narušenog fizičkog zdravlja - kada se u čovjeku automatski mijenja emocionalna, duševna i mentalna struktura ličnosti -  to je postalo opterećenje koje je rezultiralo kumuliranim stresom. Tada je trebalo podvući crtu i reći: "NE! - sada je dosta...od ovog trenutka ja preuzimam potpunu kontrolu nad vlastitim vremenom i to u svakoj sekundi života."

Isto je tako i sa obavezama. "Sve moje dužnosti koje imam za obaviti, pristajem odraditi samo u skladu sa mogućnostima. Ono što je izvan mojih vlastitih mogućnosti nije više moja dužnost niti obaveza, i po tom pitanju nemam više potrebe ikome se opravdavat ili ispričavati."

Ove promjene na sebi nije bilo lako izvesti, ali to sam doista učinio. Napravio sam drastični rez čiji pozitivni učinak me toliko iznenadio, da sam počeo rezat sve što se moglo odrezat. Reakcija okoline bila je predvidljiva:  "postao sam čudak, povukao sam se u sebe, više nisam onaj stari".

U godinama kada sam 90 posto vremena provodio u društvu, a 10 posto u samovanju, "bio sam normalan". Sada kada je situacija obrnuta "sa mnom se nešto događa".  Sati nogometa ili jogginga provedenih s ekipom bili su regularni, dok su sati provedeni za knjigom ili u samotnoj šetnji prirodom zabrinjavajući. Ovakve promjene zbilja mogu šokirati, ali količina unutarnjeg zadovoljstva koja proizlazi iz osjećaja potpune  kontrole nad vlastitim životom ne daje nimalo sumnje da ste povukli prave poteze.

Rođendani, svatovi, krštenja, sprovodi, utakmice, proslave, dočeci, domjenci, druženja, izlasci, seminari, predavanja, putovanja, gostovanja...i sve razne prilike i neprilike kojima sam nekad robovao iz OBZIRA, SOLIDARNOSTI i PRISTOJNOSTI, ne nalaze se više u mojem kalendaru. Ostalo je samo ono što se mora, a može, i ono što se želi i voli.

Ponekad to doista može izgledati sebično, ali onda shvatite da nikoga i ništa u životu niste gurnuli OD SEBE već ste samo puno toga skinuli SA SEBE...i savjest vam bude potpuno mirna, a osjećaj slobode beskrajan.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala Moaj Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
27.10.2012. 18:37
Nitko ti ne može oduzimati komadiće vlastitog vremena, životnog mira i zadovoljstva ako ti to nećeš i ne kompliciraj si život koji se po ovome pismu svodi na besciljno mlaćenje prazne slame...u cijeloj prirodi vlada neki red i raspored stvari i sve štima i sve je na svojemu mjestu...jedino bi homo sapiens da mijenja svijet po svojemu i bez veze zato nekakvog reda mora biti...čovječe sa prevelikom glavom s kojom ne znaš što bi...


Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.