HDZ: Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava
Plenković: Medved i Grlić Radman ostaju ministri
Fond: Ukupno 853 prijave za poticaje za električna vozila
Državna matura uspješna, nepravilnosti u dvije gimnazije
Pupovac: Za dužnost potpredsjednika Vlade predložit ćemo Borisa Miloševića

  Poljoprivreda

Tri šećerane objedinjene u Hrvatsku industriju šećera

  Zdenka Rupčić/Glas Slavonije           30.10.2019.         2080 pogleda
Tri šećerane objedinjene u Hrvatsku industriju šećera

Viro Tvornica šećera izvijestila je da je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera, odnosno triju hrvatskih šećerana - Viro Tvornice šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane. Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, u utorak su zaključeni svi preostali provedbeni sporazumi na temelju kojih je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera - prenosi Glas Slavonije.

"Objedinjavanje je provedeno udruživanjem proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenosom proizvodne imovine triju hrvatskih šećerana na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera", ističe se.

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana potpisale su 28. prosinca 2018. ugovor koji predviđa objedinjavanje hrvatske industrije šećera udruživanjem proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva, prijenosom poslovanja na novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera. U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro i Sladorana zajedno 60 posto.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, kako je istaknuto, stvaranje je efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.

Član Uprave Žito grupe Josip Bičvić je nakon potpisivanja ugovora podsjetio kako je cijeli proces trajao više od godinu dana, odnosno od lipnja 2018.

- Sve su se strane tada vrlo brzo suglasile o načinu objedinjavanja hrvatske industrije šećera te su potpisale i predugovor. Međutim, trebalo je nakon toga proći određenu proceduru kod nadležnih tijela, poput Agencije za tržišno natjecanje, i slično te, ono što je najvažnije, osigurati financijski okvir, pa su pregovori s bankama potrajali duže nego što je planirano, s obzirom na dosta lošu situaciju u sektoru šećera. Zatražili smo i dobili podršku Vlade RH i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) jer su unatoč svemu prepoznale potencijal hrvatskog šećeranskog sektora, inače najvećeg izvoznika u hrvatskom agroprehrambenom sektoru - rekao je Bičvić.

Dodao je da su odsad sve tri hrvatske šećerane jedna tvrtka, imenovani su članovi Nadzorog odbora i nova Uprava. Na čelu Hrvatske industrije šećera je Željko Zadro (u ime Viro grupe), a članom Uprave postao je Ivan Pandurević (iz sustava Žito grupe).

- Operativno spajanje triju šećerana odgađa se do 1. siječnja 2020. s obzirom na to da se u sve tri šećerane trenutno odvija kampanja prerade šećerene repe, a u osječkoj i prerada sirovog trščanog šećera. Nakon što se provede inventura, u pravom smislu će profunkcionirati tvrtka Hrvatska industrija šećera (HIS) - kazao je Bičvić.

Kako je dodao, djelatnici Vira i Sladorane s 1. lipnja već jesu pod kapom HIS-a te su ugovori i sva radnička prava preneseni, a djelatnici osječke šećerane ući će 1. siječnja 2020. Na upit hoće li eventualno doći do smanjenja broja radnika, Bičvić je izjavio da će sve ovistii o ugovorenim površinama pod šećernom repom u 2020. godini.

Komentirao je i kampanju u osječkoj šećerani rekavši da će, prema trenutnim procjenama, trajati do početka prosinca.

- U planu je preraditi 400.000 tona korijena šećerne repe. Kvaliteta, prinosi i digestija ispod su naših očekivanja, ali su bolji nego lani - rekao je.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
31.10.2019. 9:20
Malo mi ova trojka szrpszki zsvuci,,cak i partiszanszki..
Szrem,,Banat i Backa.. Tri szrca junacka ..
Jel ovo sza szrcetovima zsaiszta tako glaszilo ili je bilo drugacije ??


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.