Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Europska unija

Tri četvrtine građana smatra da Vlada nije napravila dovoljno kako bi se pri uvođenju eura spriječila poskupljenja

  vn           28.11.2022.         2479 pogleda
Tri četvrtine građana smatra da Vlada nije napravila dovoljno kako bi se pri uvođenju eura spriječila poskupljenja

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, predstavila je danas u Zagrebu rezultate istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura. Čak 74,9 posto građana smatra kako je zbog uvođenja eura došlo do poskupljenja, a gotovo isti postotak (74,2) kako Vlada nije napravila dovoljno kako bi se poskupljenja izbjegla. Dvojno iskazivanje cijena uvedeno je ovu jesen, a u većini drugih država bar godinu dana prije uvođenja eura. Takvo kratko vrijeme prilagodbe očito se odrazilo i na građane, jer više od trećine ocjenjuje dvojno iskazivanje cijena zbunjujućim. Također, 42,8 posto građana je primijetilo nepravilnosti kod dvojnog iskazivanja cijena, ali 56,4 posto ne zna kome prijaviti takve nepravilnosti“, kaže Biljana Borzan.

Vlada je radi kontrole cijena raspisala i natječaj za tajne kupce na koje se javio niz potrošačkih udruga. Borzan smatra kako je taj natječaj postavljen na krivim temeljima, na što su udruge i upozoravale. „Tajni kupci svaki mjesec kontroliraju iste proizvode na istim mjestima. Dakle, trgovci mogu iskazati 99,9 posto cijena netočno, i samo dobro preračunati one za koje znaju da će biti kontrolirane i sve će naizgled biti u redu. Čak 87,3 posto građana smatra da ne treba kontrolirati cijene samo na način da se kunski iznos pomnoži s 7,53, već treba provjeravati jesu li se one i povećale premda su možda dobro preračunate“, kaže Borzan.

Skoro 90 posto građana smatra da oni koji varaju na konverziji u euro trebaju biti stavljeni na javnu crnu listu kakva je postojala u Sloveniji. „U Hrvatskoj popularna crna lista ne postoji jer država ne jamči pravnu zaštitu onima koji prijave nepravilnosti. To, uz činjenicu da imamo Zakon o euru koji zabranjuje iskorištavanje uvođenja eura za dodatni profit, ali ne propisuje nikakve kazne, je doveo do činjenice da tri četvrtine građana smatraju kako je zbog uvođenja eura došlo do poskupljenja“, kaže Borzan.

 Komentirala je i uvođenje Etičkog kodeksa za koji je rekla kako nije dovoljno prepoznat u javnosti, te samo četvrtina građana misli kako su subjekti koji su pristupili tom kodeksu kvalitetno kontrolirani. „Prema zadnjem Eurobarometru, više od polovice građana Hrvatske smatra da trebamo uvesti euro što je pozitivno, ali zbog kratke kampanje samo 36,7 posto građana smatra da smo spremni za ulazak. Dvije trećine građana smatra kako Vlada nije napravila dovoljno kako se proces ulaska ne bi iskoristio za poskupljenja“, rekla je Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija