Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Lokalni izbori 2009.

Treba li odgoditi izbore

  Jelena Lovrić/Jutarnji list           30.04.2009.         1909 pogleda
Treba li odgoditi izbore

Odgodu izbora sve dok se ne srede birački popisi - to će u obraćanju javnosti tražiti Građansko-etički forum Hrvatske. Lokalne izbore, zakazane za tri tjedna, možda odgodi epidemija svinjske gripe, citirana inicijativa na čijem je čelu don Ivan Grubišić sigurno neće. Ne zato što za takvu odluku nema argumenata.

Kao glavni razlog za odgađanje izbora navode se nepripremljeni, odnosno nevjerodostojni, dijelom i lažni birački popisi. Zahtjev se referira na recentna otkrića hrvatskog specifikuma da je broj birača nadrastao broj državljana te mreže izmišljenih adresa na kojima su upisane legije fantomskih birača, koji bi svojom masom odgovarali kapacitetu omanje Arene. Javnost se nekoliko dana zgražala nad tim podacima, ali nove ih senzacije već guraju u zaborav.

Državne su se strukture malo uznemirile, ponajviše zato što su uhvaćene s rukom u pekmezu. Sada je brzinski skrivaju iza leđa, kao da s napuhanim biračkim balonom same ništa nemaju. Državno se izborno povjerenstvo oglasilo načelnim zahtjevom da se "hitno provjere popisi birača". Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, od kojeg potječe podatak da je broj birača u Hrvatskoj skoro 4,5 milijuna i koji u tome nije vidio ništa čudno, objavljuje kako je diljem Hrvatske poslao direktivu da se iz popisa birača brišu oni koji su se policijski odjavili. Što je vrlo proziran manevar: fingira akciju a cementira status quo. Državno je odvjetništvo od MUP-a zatražilo provjeru spornih biračkih lista, ali policija to obavlja sporovozno. Usput pere ruke, tvrdeći da nije u mogućnosti provjeriti živi li netko na adresi koju je prijavio. Možda istragu okonča do nekih budućih izbora. Do ovih sigurno neće, što je vjerojatno i cilj rastezanja. Državne institucije blefiraju da nešto rade, a neće uraditi ništa. Na koncu će ispasti da je sve po zakonu. Hrvatski su zakoni i skrojeni tako da sve pokrivaju. To je mantra koja je abolirala kriminalnu privatizaciju, pa će i izborni kriminal.  

Na izbore se, dakle, ide kao da je sve normalno. A nije. Najmanje je normalno da opozicija o problemu šuti. Premda ga je SDP nakon parlamentarnih izbora osjetio i na vlastitoj koži. Primjerice, u petoj su izbornoj jedinici jedan mandat izgubili u korist HDZ-a preko noći, za sedamdesetak glasova. Odlučujuća je pomoć došla s one strane granice. Presudilo je tristotinjak birača s prebivalištem u Hrvatskoj, koji su se na izborni dan baš našli u Orašju i Odžaku u susjednoj državi. Slično je jedno zastupničko mjesto izgubila i Glavaševa stranka. Državno izborno povjerenstvo nije reagiralo ni na veće dubioze. Bez njihove je reakcije prošlo i HDZ-ovo paljenje glasačkih listića u Oriovcu.  

Zato zahtjev Grubišićeve udruge da se izbori odgode zbog fantoma na biračkim popisima vjerojatno neće imati nikakva efekta. Vladajućima ne odgovara, ostali su se na manipulaciju, izgleda, navikli i oguglali.

Jamraju, ali ništa ne poduzimaju. Gotovo da je primaju kao normalno stanje. Hrvatska se ponaša kao da zapravo nema ništa protiv toga da bude prevarena. Zato i zaslužuje da joj se to dogodi. Premijer Sanader s puno razloga može tvrditi da ni afere ni prosvjedi njegovom izbornom uspjehu neće smetati. Tražiti poštene izbore u zemlji kojom vlada kriminal - to je ipak nerealno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
1.5.2009. 9:38
Depersonaliziranim javnim nastupom, organiziranjem studenskoga plenuma koji svakodnevno zasjeda, odbijanjem isticanja delegata ili karizmatičnih vođa, nepristajanjem na pregovaračka natezanja i trgovine, djevojke i mladići s Filozofskog fakulteta demaskirali su laž tzv. predstavničke demokracije koja se, nakon provlačenja kroz stranačke i međustranačke mašine, manifestira kao autoritarni model
zagi
1.5.2009. 9:26
SLAŽEM SE, AKO POGLEDAMO KAKO SE SVE VARA U HRVATSKOJ, KAO JE TEK U BOSNI I DAJSPORI???? TAMO GLASUJU MALOLJETNICI, POKOJNICI....

Policija bez ispitivanja prihvaćala prijave prebivališta na apsurdnim adresama
Popis pun lažnih birača

Banja, Dusina, Orah, Podprolog, Veliki Prolog, Vrgorac mjesta su u Dalmatinskoj zagori u kojima ima više birača nego stanovnika. Usporedbom popisa stanovništva i popisa birača jednostavno se dobije podatak da je u Vrgorcu upisano 548 birača više nego što u mjestu ima stanovnika!

Manipuliranje izborima
Uvidom u podatke iz popisa birača koje je na internet postavio Marko Rakar, vlasnik kolektivnog bloga pollitika.com, potvrđuju se stare sumnje da je broj birača u Hrvatskoj prenapuhan.

U Imotskom, tako, ako je suditi prema popisu birača, postoji desetak ulica s kućnim brojevima 901, postoji čak i 901/b na kojima je prijavljeno od tridesetak pa sve do 373 birača. Svakome tko je ikada prošetao Imotskim jasno je da ni jedna ulica nema ni približno toliko kuća da bi mogao postojati kućni broj 901, što znači da su ljudi na tim adresama policiji podnijeli lažne prijave prebivališta, a policija ih nije provjeravala. Sve te ulice imaju i realne kućne brojeve, ali na njima živi mnogo manje birača. Tako u imotskoj Ulici Bruna Bušića 901 žive 373 birača, a na kućnom broju 39 žive 42 birača....
POSTAVLJA SE PITANJE KAKO UOPĆE SHVATITI OZBILJNO GLASANJE AKO SE JAVNO GOVORI O OVOME A PLICIJA ŠUTI I NITKO NE ODGOVARA, KAKO INSTITUCIJE TAKO I POJEDNCI KOJE SE PRIJAVLJUJU NA LAŽNIM ADRESAMA TE SI UZIMAJU PRAVA KOJA IM NE PRIPADAJU, A TO SU JOŠ: DJEČIJI DOPLATAK, SOCIJALNA PRIMANJA, MIROVINE... U HRVATSKOJ I U BIH.
magistar
30.4.2009. 18:49
Pa da. Najbolje da izbora ni ne bude. A i pomalo sam sit od čitanja ovakvih bedastoća.
Čemu izbori kad je naša pobjeda sigurna.


Idemo dalje!!!


Još iz kategorije Lokalni izbori 2009.