Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Poljoprivreda

Tražimo da se Tolušić uključi u upravljanje Agrokorom

  N1 Televizija           04.07.2017.         1073 pogleda
Tražimo da se Tolušić uključi u upravljanje Agrokorom

Zelena lista i Udruga poljoprivrednika zatražile su da se u upravljanje Agrokorom aktivno uključi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zaustavi uvoz, koji, tvrde, zadnjih mjeseci najviše generira posrnula kompanija Ivice Todorića javlja N1 Televizija.

Zelena lista i Udruga poljoprivrednika ispred Uprave Agrokora održala je konferenciju za novinare. Teme su bile kašnjenje isplate dugova malim dobavljačima Agrokora te povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda. Naime, samo u prva tri mjeseca ove godine uvezli smo ih za 20 milijuna eura više nego prošle godine - ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Matić je kazao da imaju saznanja da se zadnjih mjeseci, posebno u zadnja dva mjeseca, više uvozi, poglavito voća i povrća. "Jedan od najvećih uvoznika je Agrokor odnosno Konzum, a najviše se uvoze jabuke, jaja i mliječni proizvodi", kazao je Matić.

Ako je istina da je Agrokor generator uvoza, Matić je prozvao Ramljaka da se oglasi i objasni kako on kao osoba koja je postavljena od vlasti može poticati uvoz.

Poručio je da "mali ministar", koji upravlja najvećim resorom u državi, podnese izvješće o uvozu. Također, zatražio je da se u upravljanje Agrokorom uključi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Matić kaže da bi kraju godine iznos od uvoza mogao dosegnuti čak 20 milijardi kuna.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Koordinacije dobavljača Agrokora, kaže da među vlasnicima OPG-a vlada velika neizvjesnost jer im još uvijek nisu isplaćeni stari dugovi, a, prema podacima koje je ranije iznio Agrokor, riječ je 36 milijuna eura.

"Sve se manje uzima robe od domaćih proizvođača, a sve više uvozimo, to se najviše osjeti kod voća, ali i povrća. Drugi problem su žitarice, uskoro će žetva. Cijene koje se najvaljuju su izuzetno male, od 80 lipa do kuna po kilogramu, i probem je da li uopće dati žitarice Agrokoru. Pitanje je čiji će biti silosi, hoće li završiti u američkim ili ruskim rukama", kazao je Jaić.

Podsjetio je da je Ante Ramljak, kada je Agrokor potvrdio da je dobio kredit od 470 milijuna eura, najavio da će prvom tranšom kredita u iznosu od 100 milijuna eura biti u potpunosti isplaćeni dugovi malim dobavljačima, no, to se, iako je ta tranša "išla", nije dogodilo.

Matić je kazao kako je zanimljivo da Agrokor ima novac za robu iz uvoza koja se plaća avansno, a nema za hrvatske OPG-ove.

Zatražio je od Tolušića da, ako mu je stalo do hrvatskih poljoprivrednika, s riječi prijeđe na dejla i aktivno se aktivno uključi u upravljanje Agrokorom i smanji uvoz.

"Dobavljači nastavljaju isporučivati robu Konzumu", potvrdio je Jaić.

Odgovor malim dobavljačima zašto još uvijek nije isplaćen dug mogao bi dati Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru. Iz Agrokora su najavili konferenciju za novinare u 11 sati koju ćemo UŽIVO prenositi na OVOM LINKU.

Sutra se sastaje Vjerovničko vijeće Agrokora.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda