Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Transparetnošću i otvorenošću do uspješnog dijaloga županija i građana

        01.10.2015.         1256 pogleda
Transparetnošću i otvorenošću do uspješnog dijaloga županija i građana

Koliko je zapravo važno pravo na pristup informacijama, postanemo svjesni tek kad neku informaciju trebamo. Do nje katkad nije lako doći jer se Zakon o pravu na pristup informacijama u tijelima javne vlasti ne shvaća dovoljno ozbiljno. O važnosti pravilne primjene Zakona o pravu na pristup informacijama u svom je izlaganju na forumu 'Građani u fokusu' ukazala povjerenica za informiranje Anamarija Musa.

 „Provedba Zakona o pravu na pristup informacijama ključan je instrument za transparentno i otvoreno funkcioniranje tijela javne vlasti te za ostvarivanje uspješnog dijaloga jedinica lokalne i regionalne samouprave s građanima“, istaknula je povjerenica predstavivši analizu podataka prikupljenih iz 19 županija.

 Istraživanje je pokazalo da županije proaktivno objavljuju vijesti, opće akte, unutarnje ustrojstvo, informacije o sjednicama, proračunu i javnoj nabavi, a svakako bi trebale poraditi na objavi informacija o sudjelovanju građana na sjednicama, uključivanju građana u izradu proračuna, objavi proračuna za građane, javnih usluga, e-javnih usluga i otvorenih podataka.

Najviše zahtjeva za pristup informacijama u 2014. godini primila je Sisačko-moslavačka županija, a na vrhu ljestvice po najvećem broju predmeta nalazi se Primorsko-goranska županija. Gotovo su uvijek građani ti koji koriste svoje pravo na pristup informacijama, slijede pravne osobe i druga tijela javne vlasti, udruge te novinari.

 Kako bi se smanjila statistika koja pokazuje da službenici za informiranje u praksi nailaze na mnoge izazove u vezi s ostvarivanjem prava građana na pristup informacijama, vrlo je važna edukacija osoba zaduženih za informiranje kako bi se informacije objavljivale proaktivno i na ispravan način koji bi građanima znatno olakšao pristup otvorenim podacima na koje imaju pravo.

 Povjerenica je zaključno na forumu iznijela niz preporuka za pravilno objavljivanja informacija u svrhu poticanja gospodarskog i društvenog razvoja županija. „Županije svoju ulogu mogu ostvariti samo kao transparentna i otvorena tijela javne vlasti koja pravovremeno i točno informiraju javnost. Građani zaista trebaju biti u fokusu i treba ih se pitati što i kako“, kazala je Musa.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti