Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Poljoprivreda

Tradicionalni poslovni susret 13. "Dani polja virginijskog duhana 2012“

        31.08.2012.         3171 pogleda
Tradicionalni poslovni susret 13. "Dani polja virginijskog duhana 2012“

U srijedu,29. kolovoza, u organizaciji Hrvatskih duhana iz Virovitice, održani su, već tradicionalni, 13. „Dani polja virginijskog duhana 2012.".

Cilj ove manifestacije, koja ima međunarodni značaj, je pokazati pokusnu proizvodnju, upoznati proizvođače duhana, znanstvenike i poslovne partnere s rezultatima proizvodnje i novim dostignućima u oplemenjivanju i tehnologiji proizvodnje (navodnjavanje "kap na kap"), i sušenju duhana s biomasom.

Na 13. „Danima polja virginijskog duhana 2012." bili su nazočni domaći i strani poslovni partneri Hrvatskih duhana iz BiH, Bugarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Singapura i Srbije, predstavnici znanstvenih i stručnih ustanova, te ostalih institucija među kojima i HGK - Županijske komore Virovitica, Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, kao i brojni proizvođači duhana sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana iz Podravine i Slavonije.

Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana je, obraćajući se nazočnima, istaknuo da je ove godine duhan, na sirovinskom području Hrvatskih duhana, zasađen na cca 4.578 ha, a očekivala se proizvodnja od 10.500 tona duhana, ali zbog dugotrajne suše i izuzetno visokih temperatura, prinos bi mogao biti umanjen i do 18%, ako se sušno razdoblje nastavi.

Hrvatski duhani su jedina tvrtka u regiji, koja provodi projekt navodnjavanja duhana sistemom „kap na kap" i sušenje duhana biomasom, s ciljem povećanja prinosa i kvalitete, te smanjenjem troškova sušenja duhana, jer će samo na taj način proizvodnja duhana biti konkurentna i opstati na svjetskom tržištu.

Ove godine sustavom „kap na kap" navodnjava se samo 55 ha, od ukupnih proizvodnih površina pod duhanom, na kojima se, unatoč enormnoj suši, očekuje prinos od 3,5 do 4 t/ha, dok sušenje duhana biomasom, sada primjenjuju 43 proizvođača.

Istaknuto je da je duhan jedina poljoprivredna kultura u Hrvatskoj koja se ugovara na rok od 4 godine što proizvođačima duhana osigurava otkup i stabilne isplative cijene poslovanja.
Danima polja duhana prisustvovali su i prof. dr. Wiliam K. Collins, jedan od najznačajnijih svjetskih stručnjaka za uzgoj duhana, koji ima bogata znanstvena i praktična iskustva godinama stjecana na Državnom Sveučilištu Sjeverne Karoline sa suradnicima, te vodeći hrvatski stručnjak u oplemenjivanju bilja, prof.dr.Vinko Kozumplik sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Sudionici skupa obišli su pokusna polja na kojima se provodi navodnjavanje duhana sistemom "kap na kap", a vidjeli su i sušenje duhana biomasom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.