Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Toni Vuković – Virovitičanin, kolekcionar, svirač i pjesnik: Ima jedan čovjek koji nema mira, Em piše, em svira

  Bruno Gazibara           15.05.2021.         2210 pogleda
Toni Vuković – Virovitičanin, kolekcionar, svirač i pjesnik: Ima jedan čovjek koji nema mira, Em piše, em svira

Toni Vuković, mladi je Virovitičanin koji sa svojih 19 godina na prvi pogled ne iskače previše od svojih vršnjaka, studira na Veleučilištu u Virovitici, izlazi s društvom - koliko god to bilo moguće u ovo doba, strasni je zaljubljenik u pivo, stripove, glazbu i sve ostale aktivnosti koji mladi vole raditi. No, u razgovoru s njime otkrivamo kako iza jednog sasvim običnog mladića stoji podosta veliki broj hobija, kolekcionarske naravi, strasti i interesa prema svim stvarima u kojima se može pronaći ili izraziti kreativnost na bilo koji način.

Toni je počeo pisati 2015./2016 godine kada je na satu matematike, ne mareći toliko za brojke, odlutao stazom svojih misli i na papir zapisao svoje prve stihove. Danas, on iza sebe ima objavljenu zbirku pjesama pod naslovom „Poezija u svemu“, koju je prošle godine promovirao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Naravno, tu ne staje! Svojim stilom pisanja u kojemu rima biva neizostavni faktor, svojom tematikom širokoga spektra, ljubavne, domoljubne, povijesne, socijalne, prijateljske, s pjesmama o prirodi i gradskom asfaltu, moru i rijeci, matematici i djeci, on nikada neće ostati bez tema, to je „Poezija u svemu“ i poezija za svakoga. Radi na novoj zbirci pjesama koja vrlo vjerojatno neće biti posljednja.

Ulaskom u Tonijevu sobu na prvi mah mogu se ugledati tri ormara „do čepa“ puna stripova. Tex, Zagor, Alan Ford, samo su neki od stripova u kolekciji koja broji gotovo 1600 komada. Oduvijek voli sakupljati stvari, od neobičnih gumica za brisanje iz ranih školskih dana, čaša raznih vrsti piva, do stripova, instrumenata i minijaturnih oldtimera. Slijedi kratki intervju s Virovitičanom prepunim zanimljivosti.

Koje su sve stvari koje sakupljaš?
Ima dosta toga, puno stvari sam i prestao sakupljati, ali da, imam naravno stripove, numizmatiku, novčanice i kovanice, filateliju, poštanske marke. Također skupljam i žestoka pića, od 0,1 pa sad zavisi do koliko ima tko, litru ili dvije. Zatim u vitrini imam autiće, posebice volim oldtimere. Limenke piva i čepove, koje brojim iz svih zemalja. Naravno i šećere, pa zatim prišivke iz postrojbi, gramofonske ploče i podmetače za čaše. Još imam značke i kutije cigareta, neke su pune a neke prazne, ima ih iz Rusije, Ukrajine, Srbije, neke su i podosta starije.

Prva stvar koju si krenuo sakupljati?
Pa prvo što sam krenuo skupljati su naravno stripovi! Od tada, život je krenuo u drugom smjeru, a već devet godina ih skupljam! Prvi strip kada sam krenuo čitati bilo je u osnovnoj školi, za lektiru sam imao Boduljko i Žbunika te sam ga nosio na more kako bi ga pročitao. Cijelo vrijeme sam čitao sam taj jedan strip i to me je jako fasciniralo. Onda su krenuli Garfield, Alan Ford i ostali.

Tvoje pjesme obilje su rime.
Da, moj mozak već je na rimu toliko navikao jer kada negdje pročitaš nešto s rimom, lakše upamtiš. Čak sam sada na ideji Vježbe rime za djecu. Pjesme napisane kao inače, samo što zadnje riječi u stihovima koje se rimuju (abab) ostaju prazna mjesta, tako da djeca sama smisle riječi koji bi pasale u rimu.

Kako napreduje promidžba knjige?
Pa prvo je bila promocija zbirke u knjižnici, taman je bilo organizirano u doba Covida te nije moglo doći puno ljudi, ali ipak se dosta skupilo te je na kraju promocija dobro prošla. Ima čak i video na YouTubu koji je tada snimljen. Reklamiram se i putem Facebook-a te Instagrama, no tamo nema najboljega feedbacka publike. Od kritika do pohvala, ali čovjek mora najbolje od svega uzeti, ono što misli da mu je potrebno. Imam ideju otvarati čak i TikTok račun, te YouTube profil gdje ću promovirati i uglazbljivati pjesme.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje pjesme?
Od svugdje! Iz prirode, svemira, svemir jako volim. Od ljudi, od aktualnih tema, negdje vidim kako netko jede sendvič, ja ću napisati kako ja jedem taj sendvič. Na tv-u vidim sjekiru, ja idem tada pisati pjesmu o ratu. Znači potreba je mala iskrica koja pokreće inspiraciju.

Koje pjesnike čitaš?
Pa čitam od jedne svoje prijateljice podosta pjesama, ali ovako, Vladimira Nazora, koji mi je nekada bio super, ali sada i nije toliko. Šolc ima super stvari, zatim Zvonimira Baloga, on ima super pjesme za djecu. Ivo Andrić, Jovan Jovanović Zmaj, jedan srpski pisac koji ima također super pjesme za djecu. Iznenađujuće slušam na internetu i poeziju Bore Čorbe, što neki ne bi vjerovali.

Voliš učiti strane jezike?
Znam engleski, naravno, počeo sam učiti ruski jezik, to me je uhvatilo te sam započeo gledati ruske serije, slušati rusku glazbu, proučavati rusku tradiciju, sve samo rusko. Svaki tjedan po par riječi. Malo njemački upijam, ponešto i francuskog sam zapamtio.

Kako izgleda tvoje slobodno vrijeme?
Tu ima, naravno, pisanje pjesama, sviranje, čitanje stripova pod obavezno. Zatim preslagivanje svih ovih svojih izložbenih hobija i čišćenje istih, to uzima dosta vremena, jer treba to i održavati. Ponekad i instrumentale radim na računalu i jako puno volim slušati glazbu i to sve vrste glazbe, rusku, mađarsku, iz Mongolije, domaći rock, jazz, sve što je dobro.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura