Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kota Lj. R. Weissa

Tomislavov trg - ruše li bagrenje u srcu Virovitice?

  Ljubo R. Weiss           17.04.2009.         2492 pogleda
Tomislavov trg - ruše li bagrenje u srcu Virovitice?

Tomislavov trg za mene je i vjerujem mnoge Virovitičane, srce našega grada. Kada se pogleda relacija od Robne kuće do Crkve Sv. Roka upravo je ovaj prostor negdje na pola puta, svejedno od koje se točke krene. Nezaobilazno je to mjesto šetnji naše mladosti, dio korza, i manje šetnica sadašnjosti. Novo vrijeme, novi običaji - šetnji je sve manje, trke sve više. Kriza je očigledna i svatko vodi brigu kako se snaći u nečemu što je neka vrsta teške elementarne nepogode. I tako, tek poneko zastane da pita što se događa na Tomislavovu trgu, gdje odjekuje zvuk motorne pile i padaju grane, čak cijela stabla. Nekada drvećem i zelenilom bogata površina s nekoliko drvenih skulptura ukazuje se trenutno praznom, osakaćenom.

   Japanci kažu čovjek koji nije zasadio bar jedno drvo u životu, kao da nije  postojao. Pred oči mi iskrsavaju pošumljena područja Izraela gdje su šume nicale i niču na pjeskovito-kamenom, vjerovalo se, neplodnu tlu. Stoga me zbunilo rušenje tih stabala u srcu grada i prvo sam pomislio: «Gle, sada nam već ruše i - bagrenje!» Prisjetio sam se mog ( i ne samo mog) omiljenog pjevača, «panonskog mornara» Đorđa Balaševića s kojim sam kao knjižar godinama surađivao. Od brojnih bečkih videoteka, knjižara, društava, kulturnih centara, klubova.. Đole je izabrao moju knjižaru za partnera i s veseljem sam očekivao svaki njegov novi koncert - zbog privatno-poslovnog susreta s njim, i naravno, njegovih pjesama koje su majstorstvo poezije i glazbe, pa i prihoda koje je knjižara tim poslovima ostvarila. Dalo bi se samo o toj temi podosta pisati, ali glavna tema je - što se to ovih dana dogodilo i događa u srcu Virovitice? Možda samo kozmetički zahvat pred lokalne izbore, možda su drveća bila stvarno bolesna pa ih je trebalo ukloniti, možda neka gradnja na  najatraktivnijoj lokaciji u gradu? A pored ovih crnih misli, bilo je i optimističkih: možda grad dobije mjesto gdje će se ipak moći prošetati i naći, u nekim za većinu nas boljim vremenima, predah i oku ugodan ambijent.

   I najbrže rastuće drvo treba najmanje desetak godina  da dohvati neke visine a tip platane u Gradskom parku i stotinu-dvije, da bljesnu u punoj veličini, bujnosti i sjaju.

   Pitao sam se  tko je odlučio o operaciji na srcu grada, da li su konzultirani stručnjaci, da li je bilo neke javne ili polujavne rasprave o prijedlogu za uređenje spomenutog prostora? Urbanisti, hortikulturaši, arhitekti, agronomi, inženjeri šumarstva i obični građani sigurno bi imali što reći i primijetiti na prijedlog projekta. Jer, lako je u nas rušiti, teško je graditi kuće, ulice, gradove, mostove, saditi drveće, njegovati ljubav, sreću, toleranciju...Već sam pomišljao kako ću napisati vrlo kritički komentar na ovu temu, nastavljajući obiteljsku tradiciju - moj otac Marko Weiss godinama je slao pisma koja mu je objavljivao «Virovitički list», pišući najčešće o ekološkim temama. Volio je Viroviticu (veliko je pitanje koliko Virovitica i rodni mu Lukač njega, jer je u pretvorbi bezočno prevaren od vlasti, očekujući povrat nacionalizirane imovine!!), ali kritizirao je dobronamjerno, blago, konstruktivno. Moji tekstovi su žešći, ali gospoda u grupi kojoj sam pristupio, a koja su nadgledala obližnje radove, ohrabrili su  me otprilike riječima: «Čitamo vaše tekstove, treba pisati kritički...Od podilaženja ovoj ili onoj vlasti, nikakve koristi za zajednicu!» Takva ohrabrenja dolaze od mnogih vjernih čitatelja čije komentare čitam s pažnjom i često mi je žao, čitajući one najmudrije, da ne mogu te osobe upoznati. Naime, sve to pokazuje da i pored razlika u gledanjima na neke teme postoji  kreativni potencijal Virovitičana, samo nedovoljno dolazi do izražaja.

    Ljubazna gospođa Nedjeljka Županić strpljivo mi je objašnjavala zašto se ruši drveće i što će se preurediti, i na koji način: preseliti, izgraditi, urediti na tom urbanistički osjetljivom mjestu Virovitice. Ipak, nije se radilo o bolesnom drveću nego u velikoj većini  o samoniklom drveću. Dalje, bilo je ideja da se cijela površina Trga poploča ali je, na sreću, prihvaćen koncept uređenja nje i suradnika koji predviđa uređenje cvjetne atrakcije  između linije Gradskog parka, linije starog Doma JNA i šetališta od «osmice» do «Fine», uređenje trokuta na način da površinom dominira cvijeće, a u središtu zelene oaze nalazit će se Hidrometeorološki stup koji bi služio dijelom i kao bankomat Hrvatske poštanske banke. Glavna atrakcija, zamišljeno je, bit će -  c v j e t n i    s a t , koji će imati mehanizam i pokazivati stvarno koliko je sati! Oni su inače specifičnost švicarskih gradova i gradića, hortikulturno rješenje koje u Hrvatskoj ima sada samo - Koprivnica! Fotografije i nacrti u fasciklu gospođe  Županić  zorno pokazuju da bi Virovitica ipak mogla dobiti svoj najljepši dio upravo u srcu grada, na mjestu vidljivom domaćim stanovnicima, ali i gostu  namjerniku.

   Više cvijeća-manje smeća, više ljepote i harmonije boja i linija, a manje slučajnosti i stihijnosti u razvoju grada - geslo je koje valja ostvarivati i pozdraviti. Naravno, pitao sam za cijenu projekta jer vrijeme kada bi se svaka kuna trebala  tri puta okrenuti u ruci prije nego se  potroši. Grad će sudjelovati jednim dijelom u snošenju troškova izvedbe projekta(osim rušenja drveća, odvoza, izmjestit će se drvene skulpture - ostat će samo jedna, nabavit će se materijal - cvijeće i sl.), dok će veći dio priteći iz Fonda pri Ministarstvu turizma. Predviđa se da radovi i materijal ne bi smjeli prijeći iznos od 300 000 kuna.

   Da li je to mali ili veliki iznos, da li je izabrano pravo vrijeme za  uljepšavanje gradskog središta, da li je to ovog trenutka prioritet ili ima daleko važnijih projekata... bit će pitanja koja će građani postavljati, buknut će rasprava slično onoj raspravi kada je ove zime otvoreno Klizalište, a koje nam je ipak ostalo u lijepu sjećanju, posebno mladima.

   Glavni akteri ovog pothvata-rekao bih operacije na srcu - su pored Nedjeljke Županić, Kruno Kovač i  Đurđa Aragović, veći dio posla obavit će poduzeće «Flora» a vidio sam, svoj obol ostvarenju projekta dali su i vatrogasci ustupajući vozilo s pomičnim ljestvama.

   Sve ovo doživio sam i saznao u četvrtak, 16. travnja 2009.  Gospođa Županić, ujedno aktivna i u Ekološkom društvu Virovitica, uvjeravala me da nije stranačka osoba i da uređenje Tomislavova trga nema veze s lokalnim izborima..

   Kakvo je vrijeme - meteorološko, a to znači temperatura, tlak..- moći ćemo vidjeti već za mjesec dana, cvjetni sat rascvjetan također u to vrijeme jer će se saditi  cvijeće u pupovima pa i ono u cvatu. Dakle, baš kada budemo kretali prema izbornim kutijama, dio nas prolazit će pored novouređene površine u punom cvatu i sjaju. Lokalni izbori raspisani su za 17. svibnja. 2009., slučajno ili ne, održat će se baš za tridesetak dana!

   Ne, nemam ništa protiv uređenja Tomislavova trga! Na kraju krajeva kad- tad trebalo ga je preurediti, a i žene mijenjaju frizure pa što ne bi jedan gradski prostor promijenio izgled, pogotovo ako bude atraktivniji i ugodniji nego što je bio do sada. I da bar dobijemo cvjetni sat kada ne možemo imati životni standard Švicaraca? Da su mene pitali jedino bih pokušao bar nekoliko samoniklih stabala ukomponirati u projekt uređenja cijele površine s cvjetnim satom i s hidrometeorološkim stupom, koji će nas, vjerujem, bar malo podsjećati na onaj na Zrinjevcu u Zagrebu.

   I to zbog drveća koje sporo raste, zbog toga što mi Slavonci i Virovtičani volimo hladovinu koja nas, pored piva i sokova, spašava od  ljetne žege, i činjenice da nitko ne voli osjećaj, makar i trenutačan, da nam netko ruši - bagrenje!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

verna citateljk
1.5.2009. 20:27
"Ne lomite mi bagrenje, bez njih ce me vetrovi oduvati"...Bitna je estetika,svakako...I bitne su i promene...Rusi se dosta toga,pa i bagremovi...Ipak,ko zna kakve ce sve snove oduvati vetar zaborava ako se srusi staro drvece? Po nekim verovanima,ono ima cak i dusu...Pitamo se,ponekad,je li bitnij,danas,dusa ili - estetika?...
miha
22.4.2009. 7:58
Tko je prebolio likvidaciju stabala?
Danica
22.4.2009. 4:04
A da to ipak nije neka manija - jedva smo prebolili likvidaciju stabala na Tomislavovom trgu, a sada bi trebale pasti i breze, jer, navodno, uzrok su alergije djece.. A da djeca nisu alergična na bedastoće koje nam se događaju?? Ostavite pile i sjekire, sadite drveće draga gospodo u vlasti! A Kiri bi preporučila da ipak ne žuri s likvidacijom breza... Tri neurotične majke, i još neka baba u toj ulici se slože, i počne - panika...Ajd, smirite se i pustite breze da žive..Ili, da to nije ono - netko mora biti kriv!?
kriknaglas
21.4.2009. 21:16
.......hoćemo kiru za drvosjeću...
vlad
21.4.2009. 14:18
U pjesmi Dj. B. je bagrenje divna i "bolna" uspomena. Ne zaboravimo da je takvo "bagrenje" ponekad i bolna i samo bolna uspomena. Bilo je tada 70-tih i 80-tih i gladne i nesretne djece i omladine, a o starima da i ne govorimo.
U mom "relativno" bogatom selu je umrla zena, za koju su lijecnici ustanovili da je umrla od gladi.
Muz joj je cesto radio na imanju mog oca.

Drvo pruza hladovinu, ali ne zaboravimo, da bez listova nema ni kisika. Amazona je dobar primjer sto znaci srusiti drvo. El Gore nam je pokusao to i objasniti.

Standard Svicaraca je nastao razvojem i napretkom (najcesce banaka, koje investiraju u soju u Brazilu).

Kada sam imao 4 ili 5 godina, otac je "iskrcio" sve vocke, ostale iza djeda. Morao sam uzimati striceve vocke (tj. krasti). Bio je moderan covjek (napredan); nije znao da su sume pluca atmosfere i zato ih je pretvarao u "plodno tlo".

Ne znam kako ce nasi unuci zivjeti bez "pluca", jer je postotak kisika, vec sada, jako smanjen.

Nekima su ove informacije "smijesne"; zato par komentara:

Skoro su znanstvenici pronasli materijal 10 000 000 puta cvrsci od celika; mi smo u to vrijeme ratovali zbog JUS-a ili DIN-a.

A kada su se Njemci i Rusi "klali" Amerika je stvorila bogatstvo, koje se tek danas moze u Njemackoj ili Engleskoj vidjeti. Proslo je od tada skoro 100 godina i vjerujte mi da Amerika nije to vrijeme koristila za "Hajde Da Zijevamo".

Neka Vam Gospod da dobra i zdrava pluca.
vl
tomislav
18.4.2009. 21:48
Na kraju mislim da na primjeru ovog vandalskog rusenja najbolje se vidi da je hdz vlast jedna u sustini boljsevicka vlast, jer za boljsevike poklik je bio rusi sve staro i tek onda gradi novo. Sjetimo se samo koliko su biblioteka spalili nakon `91 pod izlikom da su knjige pisane na cirilici (a slavenska braca C i M bili su i temelj nase pismenosti). Majku rusiju su unistili boljsevici, a mi kazemo da nismo ljudi te fele, a izgleda da ipak jesmo tj. jesu.
S druge strane oni koji su se boljsevizma javno odrekli a to je sdp uvijek su cudno rezevirani prema svemu, pogotovo da se ne zamjere vladajucima. Racan je bio majstor te doktrine.
tomislav
18.4.2009. 21:08
U razvijenim zemljama sve se čini da se spasi bolesno drvo u gradu, ruše ga tek kad moraju...

I u tom tzv razvijenom svijetu sto bbb zna lakse je nekad doci do gradjevne dozvole nego do dozvole za rusenje stabla makar ono bilo na vlastitom zemljistu iza vlastite kuce. Konzervatori su tu bez milosti.
A sjetimo se i nase gupceve lipe sto se sve nije radilo samo da se sacuva taj rijetki povijesni zivi spomenik. A ovdje vlast umjesto da neda rusenje zdravih stabala ona ih jednostavno porusi.
Dobro, mozda su stabla samonikla, bez plana itd (sta je sa famoznom legalizacijom objekata?) ali transparentnost i zakonitost u svemu tome jednostavno nije postojala. A nije ocito zbog tih izbora.
avar
18.4.2009. 20:53
Da Danice, slazem se s tobom...Nema tu planiranja nikakvog...Ma kakvo ekolosko drustvo? U redu je da sudjeluju u projektu, uostalom i moraju, ali glavnu rijec trebaju voditi Arhitekti, urbanisti, pejsazni arhitekti, i to ne neki baje, vec arhitekti na drzavnoj razini....Pa ipak se to radi u GRADU koji je grad od 1234 godine, a ne neka Pusca prca...Ovako nam unistavaju grad iz godine u godinu...Zao mi je...
Danica
18.4.2009. 18:59
"Palo" je desetak stabala. zdravih. zelenih koji su mogli davati kisik i hladovinu još 50, možda i 100 godina!U razvijenim zemljama sve se čini da se spasi bolesno drvo u gradu, ruše ga tek kad moraju...Ali, mi u Hrvatskoj imamo uvijek neka svoja rješenja - pa smo tu gdje jesmo a to znači siromašni u većini, ojađeni, nervozni,uvijek nam je netko drugi kriv, shebani, oprostite! A zašto? Pa, najmanje 300 000 mladih i pametnih Hrvata ( pa i drugih građana Hrvatske) napustilo je od 1991. ovu lijepu našu!Struka se ne cijeni i bez obzira na pokriće u Ekološkom društvu Virovitica, koje je uključeno u projekt, nisam sigurna da je bilo dovoljno ekološke svijesti kada se projekt pripremao.A ti b.b.b. samo brani lopine i one kojima je do vlastitog džepa više nego do - Virovitice i Virovtičana!Morali su napraviti više, morali...
miha
18.4.2009. 15:05
A zar se svaka ideja uređenja mora raditi baš tamo gdje raste drveće? Ma kako nikome ne padne na pamet urediti nešto tamo gdje stabala nema! Nemam ništa protiv "sata", cvijeća, bilo čega, ali zar se drveće mora rušiti kako bi netko projekt nekakav započeo? Što ne bi i crkvu malo srušili i probali napraviti igralište? Pa ako ne bude dobro, nikom ništa.
B-B-B
18.4.2009. 13:40
Ma m2002 nije ni bitno, oni baš u svemu vide sve pokvareno, meni osobno se jako sviđa projekt. A čitaj danicu ništa se nije uradilo za 4 godine ili malo, složio bih se u nekim stvarima da se moglo zasigurno više.
B-B-B
18.4.2009. 13:31
Bilo je pitanja kako će izgledati travnjak ispod klizališta, pa se ovog proljeća ništa neće ni primijetiti. Kako će izgledati ovaj dio na -15 vjerojatno je netko i o tome razmišljao, ako imaju švicarci a kod njih je i nešto hladnije nego kod nas, ne bi trebalo biti problema. To je barem moje mišljenje a vrijeme će pokazati.
Feral
18.4.2009. 13:08
Ne ulazeći u opravdanost investicije i kvalitetu projekta, a uzimajući u obzir Tomislavovo pitanje " Kako će to sve izgledati zimi na -15 ? " ,
ja se opet pitam ;
da li bi do realizacije projekta došlo da su izbori recimo u studenom ?
M2002
18.4.2009. 12:30
Virovitičani ne vole promjene.....samo komentirju, ništa ne rade...konačno nam u grad dobiva vedriji izgled...i što nedostaje tome... svjetlije boje, šarenilo, cvijeće,donose i nadu....mladima treba nada u ovim trulim vremenima...i konačno ljudi rade i griješe.....ali rade....da li vam je draže vidjeti djete kod kuće da pilji u računali ili da šeče lijepo uređenim gradom, igra se na igralištu...skejt park je,( npr. )pun pogodak...svakodnevno viđam tamo hrpu djece i lijepo je znati da ti je dijete zaokupljeno igrom, spotrom...
magmos
18.4.2009. 11:29
!!!
tomislav
18.4.2009. 10:01
Kolkose sjecam centar vtc-e je jos davno bio na tapeti zagr. studentskog lista zbog rusenja stare arhitekture i gradnej bezukusnih novih poslovnih i st. zgrada od betona, stakla i plastike - razorena stara jezgra a dokumentirano sa puno fotografija. Sad se pak uvodi i cvjetni sat, sarenilo koje ce raditi kao pravi sat. Za mene stvarno smjesno za jedan panonski gradic na nekadasnjoj vojnoj krajini. Ide se polako do socrealzima u cirkus kolko mi se to cini. A cilj je ovih ko i onih nekad - bacati raji malo prasine u oci i mislim da zenska intuicija pogadja istinu (mislim na Danicin koment). Hajde nek nisam u pravu, nek opet vidim sve crno, ali kad dodje -15 zimi kako ce sve to izgledati.
miha
17.4.2009. 22:36
Daj Danice pusti SDP, pa vidiš da ni njima nije važno ni drveće, ni ljudi, oni su toliko principjelni da bi s Pavelićem osnovali KP NDH, i proglasili to koalicijskim potencijalom. Ajmo bar koje drvo spasiti.
Danica
17.4.2009. 22:21
Trebalo je malo žešće komentirati - ovo je malo kozmetike pred lokalne izbore!Izneneadio me novinar Weiss ipak blagom podrškom projektu - ovo sa sunačanim satom je bacanje gradske vlasti pijeska u oči - Virovtičanima!
Malo su napravili u ove 4 godine, ali barem da kraj bude šaren i u boji! Happy End!A pitanje je da li će za njih tj. HDZ biti? Veliko pitanje jer SDP ne radi u Vtc grešku sa Glavaševom strankom. Ipak, ovo je ekološka tema, prije svega!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa