Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Politika

Tomislav Žagar: SDP će gradovima i općinama pružiti mogućnost jednakog razvoja

        05.04.2011.         4039 pogleda
Tomislav Žagar: SDP će gradovima i općinama pružiti mogućnost jednakog razvoja

Ako bi htjeli sažeti gospodarsku situaciju u jednu rečenicu mogli bi reći da imamo vrlo slabu gospodarsku aktivnost i još se nalazi u velikim poteškoćama. Imali smo slučaj da se trećina svih pravnih osoba nalazi u blokadi duže od godinu dana. Svi trendovi ukazuju na smanjenje prihoda i dobiti te povećanje gubitaka i povećanje broja pravnih osoba koje posluju s gubitkom. Ovi gospodarski trendovi uzrokuju jedan od najvećih problema a to je nezaposlenost. U našoj županiji u ovom trenutku ima preko 10 tisuća nezaposlenih osoba.

Kao načelnik općine susrećem se s mnogim problemima s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave. Slikovito, od sto kuna ubranog prihoda samo 10 kuna ostaje općinama ili gradovima, a 90 kuna ubire država. To se stanje mora promijeniti. SDP ima jasnu viziju da minimalno  20 kuna ostane nama,  a krajnji cilj je 40. U nekim razvijenim zemljama taj se postotak kreće 50 do 60 posto udjela rashoda jedinica lokalne samuprave u ukupnim rashodima države.

Velika nejednaka razvijenost Hrvatske je veliki problem. U Slavoniji se uvijek teško živjelo, a sada smo došli do točke kada se više ne da živjeti. Naša sela su razna, u kućama ne živi nitko, a čitava naselja odumiru. Založit ćemo se za jednaku razvijenost jer to je putokaz da imamo jaku državu. Naša je vizija da gradovi moraju biti nositelji gospodarskog razvoja, ne samo da bi se oni sami razvijali nego da oko sebe okupljaju manje opčine i gardove koji bi bili mikro centri koji bi omočili razvoj mikro regija.

Nije istina da je broj općina problem za razvoj države. Imamo razvijene zemlje u kojima je broj općina daleko veći nego u Hrvatskoj. Ono što Vlada treba omogućiti je da se te općine jednako razvijaju i i da njihova uloga bude jasna. Preaktivnim mjerama općine i gradovi moraju omogućiti razvoj poduzetništva, a u ovim uvjetima je to nemoguće jer se sve što se događa diktira iz Zagreba.

Tomislav Žagar, predsjednik Županijske organizacije SDP-a na konfereciji za novinare u Virovitici

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zagreb
10.4.2011. 0:22
E moj Žagar , ovoliki broj općina i gradova sa svojom neučinkovitom birokracijom je sve uništio , valjda bi sad netko drugi trebao nastaviti na isti način?
hdznedajboze
9.4.2011. 9:46
Djedbozicnjak imena se pišu velikim slovom,čini mi se da si ti taj koji je diplomirao u gostionici.Gospodin Žagar ima svoju diplomu i svoj posao obavlja časno i pošteno.Što se tiče ispijanja čaša, imate vi u HDZ-eu dovoljno ispićutura.Bože moj malo koji je i trijezan.
Djedbozicnjak
8.4.2011. 21:12
kaj sem sad brezobrazen ak sem rekel istinu, jes vam pravi ovaj žagar nema kaj,kak sveta voda ni štete ni koristi, a kaj se tiče gostione samo on zna kaj je istina hehehehehe
hdznedajboze
8.4.2011. 18:23
dr.evil moj članak je bio iznad pa se tako moglo protumačiti,oprosti.
dr. evil
8.4.2011. 15:22
Hdznedajbože! Na nekorektnog i nekulturnog sam mislio na "Djedbožićnjaka" i sl. A da je dr. evil hadezeovac!?! Hdznedajbože.
hdznedajboze
7.4.2011. 20:44
dr.evil zar vi HDZ-ovci očekujete neku korektnost i kulturu:niti ste ju dali ovom narodu,niti će vam je narod dati.Koliko god bili nekorektni,ali lopovi još nismo i nećemo ni biti,jel tako savo he he he,,,,,
savo
7.4.2011. 7:54
hehehe!!!!!!!!!!!!
Hrvatska u srcu
6.4.2011. 22:53
Svaka čast gospodine Načelniče, samo hrabro naprijed, Vi i Vaša Općina ste jedini svjetli primjer u ovoj našoj napačenoj županiji. Ne obazirite se na bjednike koji Vas na sve načine žele oblatit. Imate moju podršku, kao i mnogih žitelja županije!
dr. evil
6.4.2011. 20:59
Ma koliko kulturni i korektni bili ovi esdepeovci uvijek se nađe neko nekorektan i nekulturan i time se ponosi.
hdznedajboze
6.4.2011. 18:25
Djedbozicnjak ti mora da si ispao iz saonica još lani,ta konobarica mora da je tvoja m##a.
Djedbozicnjak
6.4.2011. 9:47
do ovog zaključka je došao nalizan za šankom u sidru dok je vatal za guzicu konobaricu


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.