Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Kultura

Tomislav - filmski uradak slatinskih osmaša plasirao se na brojne festivale za djecu i mlade

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           28.10.2016.         1179 pogleda
Tomislav - filmski uradak slatinskih osmaša plasirao se na brojne festivale za djecu i mlade

Medijska družina Bapatuljak slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca ima već niz značajnih priznanja za snimljene kratke igrane i dokumentarne filmove, ali njihova kratka (trominutna) TV reportaža pod naslovom “Tomislav”, postigla je do sada najveći uspjeh.

Taj filmski uradak slatinskih osmaša Kristijana Danilovića i Mile Starčevića, nastao uz stručnu pomoć njihova mentora prof. Denisa Ostrošića, plasirao se na sva četiri filmska festivala za djecu i mlade na koje je poslan, kao i u projekt “Drugi” HRT-a. Prema riječima mentora mladih filmaša, uspješna filmska godina počela je još krajem kolovoza i početkom rujna sudjelovanjem voditelja družine Bapatuljak na radionici eksperimentalnog filma tijekom 18. škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Trakošćanu, u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza, a potom i vođenjem radionice filmske maske (realne rane) za mlade u Karlovcu na 21. filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu. Uslijedio je put u Veliku Goricu i vrlo sadržajan boravak na 4. smotri hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, gdje je mladi Kristijan Danilović dobio pohvalnicu i vrlo pozitivne kritike za Tomislava.

– Početkom listopada bili smo na 4. Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza u Makarskoj, gdje smo u vrlo oštroj konkurenciji od gotovo 200 prijavljenih i stotinjak prikazanih filmova osvojili izvrsnu 3. nagradu dječjeg međunarodnog žirija u kategoriji TV reportaže - ispričao nam je prof. Denis Ostrošić. Na festivalu dokumentarnih filmova DOKUart u Bjelovaru, održan je do sada najuspješniji i prema konkurenciji najkvalitetniji Mali DOKUart.

- Festival je završio projekcijom osam najboljih filmova u prepunoj dvorani Kulturnog i multimedijskog centra. Nismo dobili nagradu, ali nam je bila čast biti među odabranima i stoga je naša autorska i navijačka ekipa tamo bila vrlo jaka - rekao je Ostrošić. Pohvale za film su dobili učenici Tomislav Vuković, Mile Starčević i Kristijan Danilović, ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras, članovi obitelji Vuković, Starčević i Danilović te mentor i voditelj MD Bapatuljak. Mali slatinski filmaši upravo su se vratili s 5. Dubrovnik Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala djece i mladih u dobi do 20 godina iz zemalja Mediterana. U konkurenciji deset izabranih dokumentaraca bio je prikazan i “Tomislav”, s engleskim titlom da bi ga razumjeli i mladi filmaši iz Potrugala, Grčke, Španjolske, Italije...

– Selekcijski žiri DUFF-a u festivalskom biltenu naš je film označio kao dobar početak, ispričan iz vizure glavnog lika, bez imalo patetike - kaže prof. Ostrošić, najavljujući daljnji rad na novim idejama i projektima u suradnji s filmskom družinom Almodovarci iz Medicinske škole iz Osijeka, filmašima iz Kutine i organizaciju 10. Kozarčevog malog filmskog festivala u ožujku 2017. u Slatini.

TKO JE TOMISLAV?

Kratki dokumentarni film “Tomislav” priča je o svestranom učeniku Tomislavu Vukoviću, koji se ni prema čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka, sve do trenutka kad otkrivamo da je rođen samo s jednom nogom. Unatoč fizičkom hendikepu, on uči i bavi se svojim hobijima, mami pomaže prati posuđe, a s tatom 'šarafa' i kosi trimerom. U školi mu pomaže asistent, a volio bi biti policajac, nogometaš ili liječnik.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura