Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier: Tolušić

Tolušić prestigao sam sebe - najveći gubitnik Viroexpo

  Goran Gazdek           10.11.2012.         3889 pogleda
Tolušić prestigao sam sebe - najveći gubitnik Viroexpo

Nesuglasice oko hrvatske šećerne repe izvađene ove jeseni s vojvođanskih njiva riješit će nadležni sudovi. Izjavio je to jučer ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazavši kako su iscrpljene sve legalne mogućnosti rješavanja spora uključujući bilateralne razgovore i kontakte s Europskom unijom i CEFTOM.

I Marko Pipunić vlasnik osječkog Žita u čijem sastavu rada Tvornica šećera Osijek potvrdio je da će zbog pretrpljene štete ta šećerana zaštitu svojih interesa tražiti sudskim putem. "Unatoč angažmanu Ministarstva poljoprivrede i Agencije za trgovinsku politiku, koji su uz pomoć diplomacije pokušali učiniti sve da iz Vojvodine ipak dopremimo ugovorenu sirovinu, nije se u tome uspjelo jer nažalost s druge strane nije bilo interesa da se naš problem riješi", izjavio je Glasu Slavonije Pipunić.

Ova vijest još jednom potvrđuje koliko je potez župana Tomislava Tolušića da ucjenom iskamči repu bio jalov i nepotreban. Šećeranama nije pomogao, hrvatskoj privredi je naštetio, a Virovitici donio samo sramotu. „Nediplomatskim potezom župan nije pomogao hrvatskoj strani jer je najveći gubitnik u ovom slučaju Viroexpo", izjavio je jučer novinarima ministar Jakovina.

Da je šećerna repa problem koji mogu riješiti samo ministarstva poljoprivrede dvije zemalja, a ne župan smatra i Drenislav Žekić, direktor hrvatskog Ureda Privredne komore Srbije. „Privredna komora Srbije je prihvatila poziv da bude zemlja partner virovitičkog sajma nakon čega je stiglo županovo pismo u kojem sudjelovanje na Viroexpu uvjetuje rješavanjem spora oko šećerne repe. Kad imate nešto što vam se uvjetuje jedini logični potez je da se zahvalite na pozivu. Šteta, jer svaka prilika je dobra šansa za unapređenje gospodarske suradnje", rekao je  Žekić gostujući u Dnevniku 3 HRT-a.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Virovitica i Hrvatskoj obrtničkoj komori-Obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije, suorganizatorima Viroexpa razočarani su potezom župana Tolušića kao predsjednika Organizacijskog odbora sajma jer su o pismu kojim Srbiji uvjetuje  partnerstvo saznali nakon što je već odaslano, odnosno iz medija. „Izražavam i žaljenje što nećemo imati  zemlju partera i što je do otkaza došlo na ovaj način jer smatram da Viroexpo nije trebalo miješati s problemom šećerne repe. Kao član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore osobno sam animirao kolege iz deset kontinentalnih županija za sudjelovanjem na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu sljedeće godine kada je Hrvatska zemlja partner pa se pribojavam kako će to sada završiti", kaže Vladimir Ivoš, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Virovitičko-podravske županije.

Drenislav Žekić misli da ovo županovo miješanje u državničke poslove ipak neće ostaviti posljedice. „Bit će još puno prilika sa privrednu suradnju i sajamske priredbe i u Srbiji i u Hrvatskoj", optimističan je Žekić.

I u Hrvatskoj gospodarskoj komori se nadaju da suradnja ovim neće biti narušena i da će, unatoč svemu, biti nastavljena.

U Hrvatskoj stranci pravne države se čude zašto se i za druge domaće industrije koje imaju i tri puta više zaposlenih, kao što je to TVIN, ne izražava zabrinutost za rješavanje njihovih problema koju su evidentni. „Po našem mišljenju gospodin Tolušić se nije trebao miješati u ovo, prvenstveno gospodarsko pitanje.
U predizbornoj i unutarstranačkoj utrci naš župan je, sportskim rječnikom, prestigao sam sebe. Da budemo potpuno aktualni, možemo reći da se 'prekombinovao'. Čudi me da mu je gospodin Đakić to dozvolio", izjavio je predsjednik HSPD-a mr Siniša Prpić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

maky_horzic
2.12.2012. 18:44
najveći unutarnji neprijatelj našeg grada je i dalje naš župan, ne zato jer je naviše izdao, nego zato što se priklonio najvećim izdajnicima i pljačkašima, a mogao je sve lijepo obdaniti davnih dana, da je imao hrabrosti, i prije svega morala. Nečovjek kao on je po meni puno zaslužniji za štetu u gradu i županiji od ostalih usijanih glava u HDZ-u jer je svojom mladosti vrtio i paralelno obmanjivao građane, dok je držao lojtru a možda se i penjao kroz provaljen prozor s ostalim pljačkašima, ekonomskim ubojicama, NELJUDIMA koji moram reći ipak Vama deru kožu. Dok nebudu vezani svi skupa pred satom i dok se neomogući svakom Virovitičanu da mu baci pokvareno jaje i rajčicu u lice, do onda se ničega nečemo više sječati do izdaje ovog kvislinga. Bando lopovska, vidimo se upaklu, samo što tamo vrag kolo vodi, i nema "izbora".
Pozdrav od prokletog zagorca Horžića.
Templarius
14.11.2012. 10:31
pitaj ove iz secerane sta im je to trebalo... i onda pitaj tolusica sta ih ima on branit zbog sranja u koje su se sami uvalili... i odi pitaj todorica sto on nema tih problema a kupio je pola srbije? kad razmislis shvatiti ces zasto je tko i kako reagirao... ali razmislajnje je naporna nauka , treba tu malo mozak korsitit, kuzis?
run-dmc
14.11.2012. 8:49
Molim vas, neka mi netko objasni. Što će nam na sajmu država, koja se ne drži dogovora, laže, širi nacionalizam i mržnju, otima i prisvaja si ono što joj ne pripada. U ovom slučaju šećernu repu. Međutim, što je idući potez? Srbija je postupila nediplomatski i lopovski prema hrvatskom gospodarstvu i nanijela mu na taj način štetu. Takva nam zemlja ne treba na Viroexpu kao gospodarski partner. Tolušić je učinio ono što je trebala učiniti hrvatska diplomacija.
uredništvo
12.11.2012. 9:59
Bez vrijeđanja, molim.
mile 747 bio sam primoran obrisati uvredljiv komentar.
Molim vas na kulturni dijalog i argumentirano iznošenje mišljenja. (gg)
korr
12.11.2012. 8:50
malo forumske kulture nebi škodilo, ovo mogu i djeca čitati, a i meni je ružno vidjeti toliko psovki.
mile747
11.11.2012. 20:47
HDZ je mafijaška organizacija,a sa mafijašima samo na jedan način! Goli otok aktivirat i naselit ga
MMMM
11.11.2012. 18:02
Ne sviđa mi se nimalo ovo psovanje po portalu. Sve se može uljudno izreći. Kao što neki kažu, meni se isto ne sviđa što se ti novci nisu dali hrvatskim poljoprivrednicima da se sadi repa, ali kad smo već platili njima, red je da to i poštuju, kao što i budu na sudu. No, to nije posao niti župana niti ikog drugog nego suda, jer RH nije platila tu repu, a i Viroexpo je izložba puno šireg karaktera od samo šećera, pa nema razloga zašto rezati one grane koje funkcioniraju prijateljski između država. A i razlog zašto se to predbacuje županu je taj jer je izravno vezan za događaj, a projekti odobreni od EU nisu zasluga jednog čovjeka. Samo se nadam da će biti kvalitetno i pravovremeno izvedeni.
mile747
11.11.2012. 13:42
Jebale ga devedesete da ga jebale
zagreb
11.11.2012. 11:38
Gospodo iz Županije i grada nemojte nam više pomagati a naročito ne ovako , sve što smo radili ovih dvadesetak godina ste nam uzeli i nemojte tako pomagati , molim vas.
miško
10.11.2012. 22:50
Da ne radi pizdarije Roks nikada nebi završio u Dnevniku! Bože sveti imamo li mi nekog koga će Hrvatska upoznati po nečemu dobrome?
slavujj
10.11.2012. 22:43
Hoće li sada župan šećerani Viro uvjetovati sudjelovanje na Viroexpo-u,
jer puno ulažu u srbijanske poljoprivrednike,
možda im zabraniti izlaganje proizvoda na sajmu?
neutralan
10.11.2012. 22:39
Nažalost nekima i visoko obrazovanje ne znači njišta ( ili večini ) . Nije ovdje pitanje šečerne repe , jer se znalo i ranije da se to pitanje riješava u diplomaciji , nije ni sporno što Srbija neće učestvovati na Viroexspu , sporna je poruka i način na koji je poslana , prvog čovjeka županije.
Kako će to protumačiti diplomacija drugih zemalja , a i gospodarstvenici ???????
Nemogu se oteti dojmu , da članstvo HDZ može i dalje tolerirati svoje županisko vodstvo.
guru
10.11.2012. 22:36
Kad je počela slatka afera sa Srbijom Tehnolog iz šečerane VIRO je davao izjave da neznatni dio proizvedene repe dolazi iz Srbije. Mislim da je ta izjava bila za poljoprivrednu emisiju. Spominjala se Osječka šečerana kao glavni gubitnik.
Zašto sad tolika briga Tolušiča za privatnu šečeranu koja po njihovim izjavama nema proizvodnju repe u Srbiji.
Po mom mišljenju netko je dobro nasamario Toleta i to iz vlastite stranke. Počela je borba za HDZ. kandidata za župana.
miško
10.11.2012. 22:31
Pa, de nam ti objasni, kud ću sad tamo.
Kaj je to icv i vpz?
jerko
10.11.2012. 22:20
Posjetite stranicu icv.hr ili vpz.hr pa pročitajte!
mikeš
10.11.2012. 21:46
Ponavljam,tole nikada nije ni mislio svojam glavom,mentori su mu stari prdonje koji se preko njega osvečuju za ono što nisu mogli ostvariti u svojoj mladosti a bili su veliki partijci, vidljivo je kolika je uspješnost u razvoji privrede u silnim zonama,raste korov i dobroćudna partizanka umjesto repe koju nismo morali dovoziti vlakovima.
Prema tom živjeli nama naši dr.Jopa i šegrt tole te da nas i dalje vode u propast.
frida
10.11.2012. 21:44
jerko, molim te obrazloži mi pobliže ovo o projektima. dolaze ili su pripremljeni?
općinaSlatina
10.11.2012. 21:07
opet su nam srbi krivi što ne znamo gospodarit u svom dvorištu,
šta se imao i petljati u taj privatni " šećerni rat" gdje mu nije mjesto
kad se već nije "borio" da ti silni milioni ne ostanu na slavonskim njivama, tu mu je mjesto i tu se trebao pokazati a ne sad glumit neku veličinu a nebitan je.
Privatni kapital Privatni šećer = Privatni rat.
Psi laju karavana prolazi.
Koji 5.5 miliona eura??
jerko
10.11.2012. 20:40
Slažem se sa tobom konjica, sad odjednom svi žale za Srbijom! Ali zanimljivo je i kako se ova vijest plasira u javnost kada u Viroviticko-podravsku županiju dolaze projekti EU u vrijednosti od 5.5 miliona eura koji će takodjer doprinijeti razvoju gospodarstva a o tome ovdje ni rijeci! Mislim da je ipak to bitnije od zemlje partnera Viroexpa...
Ljubo R. Weiss
10.11.2012. 20:15
Ma neka "kombinuju" koliko hoće, ali ne na račun gospodarstvenika i tzv. malog čovjeka! I tako eto, Virovitica u žiži hrvatskih medija - po "šećernom ratu", a trebala bi konačno, i po nekim solidnim rezultatima. Ovako smo izgubili u desetoj minuti igre i sad prepuštamo stvar sudu i sudovima...!??
konjica
10.11.2012. 19:17
.............kada bi župan bio predstavnik vladajućeg cirkusa zoki,gazo i drugovi ,dušebrižnici bi puni hvale za istup mladog skojevca istom dodjeli nagradu sedam sekretara skoja za ne sebićno žrtvovanje u borbi protiv mrskog, čitaj: klasnog neprijatelja i jer je ne štedeći sebe stao u obranu tekovina revolucije...e sada pročitajte moj komentar između redova i nalupajte minusa


Još iz kategorije Dossier: Tolušić