Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Politika

Tolušić: Jedan od ciljeva mi je ovaj kraj izvući iz prometne izoliranosti

  Zvonimir Markač/epodravina           25.01.2016.         1986 pogleda
Tolušić: Jedan od ciljeva mi je ovaj kraj izvući iz prometne izoliranosti

 Novi ministra Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dojučerašnji župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić svoj prvi ministarski intervju da je portalu E Podravina. Iako za nas iz Virovitičko-podravske ne otkriva ništa novo jer to smo slušali i čitali godinama intervju prenosimo u cijelosti.

 

Što za Vas znači pozicija ministra?

Prije svega veliku čast, ali i veliku odgovornost. Iz iskustva znam koliko je komplicirano biti čelni čovjek nekog sustava, u mom slučaju županije, ali koordinirati sustav na razini države nešto je sasvim drugo. Uvjeren sam da ću uskoro moći pokazati zašto sam odabran za ovu poziciju.

Kakav je dojam na Vas ostavio premijer Orešković?

Čovjek vrlo jasnih stavova, koji je ovdje došao samo s jednom namjerom, a to je pomoći Hrvatskoj. Smatram da nam treba profesionalni, menadžerski pristup poslu, objektivno razmišljanje o gospodarstvu i financijama, a to smo upravo dobili odabirom gospodina Oreškovića.

Koji će biti Vaši prvi potezi u ministarstvu i tko će ući u Vaš tim?

Moj je glavni cilj ubrzati povlačenje sredstava iz EU fondova, ali i povećati količinu novca koju povlačimo na godišnjoj razini. U 2015. godini povukli smo oko 450 milijuna eura iz EU fondova, a sve ispod milijarde je loše. Tu moramo učiniti nemoguće i barem udvostručiti iznose EU sredstava. Već dvije godine kasnimo s izradom strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a koja je ključna za izradu dokumenata na regionalnoj i lokalnoj razini i taj posao moramo hitno završiti. Čeka nas i redefiniranje indeksa razvijenosti lokalnih i regionalnih jedinica za kojeg smatram da sada nije najpošteniji. Moj tim bit će sastavljen od stručnjaka, a o njihovim imenima govorit ćemo kada dođe vrijeme za to.

Naš kraj dugo čeka brzu cestu do Koprivnice. Možete li i hoćete li u novoj Vladi probati nešto učiniti da se to konačno dovrši? Postoji i problem Podravske magistrale…

I Podravina i Prigorje i ovaj dio Slavonije prometno su vrlo loše povezani i definitivno mi je jedan od najvažnijih ciljeva izvući ovaj kraj iz prometne izoliranosti. To se odnosi i na Koprivnicu i na Križevce i na Viroviticu. Naravno, to mogu učiniti samo uz pomoć saborskih zastupnika iz ovoga kraja.

Kako komentirate napise u medijima da ste “pobjegli” s mjesta župana jer je Virovitičko-podravska županija navodno jedna od prvih na listi za moguće ukidanje?

Stav je Domoljubne koalicije da nema ukidanja županija i u ovom mandatu županije će samo jačati i dokazati da su najvažnije institucije za funkcioniranje države. Virovitičko-podravska županija je najuspješnija županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. Ima najmanju, najefikasniju i najjeftiniju županijsku upravu u državi s 39 zaposlenih i može biti samo primjer drugima kako se radi. Takvu županiju treba nagraditi, a ne ukinuti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
26.1.2016. 15:13
prometna izoliranost... koja glupost od fraze, floskula, mi nismo izolirani
Jale
26.1.2016. 12:59
Toliko je učinio za ovu županiju da na prste jedne ruke se može izbrojat kad na TV-u je zadnji put bilo nesto iz Virovitice ili županije.Jednom godisnje bude malo o sajmu i to je to za cijelu godinu,bas sto radi tih 39 zaposlenih u županiji osim što "fejsaju"
Jale
26.1.2016. 12:44
Zbrinuo je ROKSI sebe znajuci da VPŽ odlazi u povijest..
A ko ce odgovarat za izmisljena radna mjesta u VPŽ županiji svih ovih godina..
bazinga
25.1.2016. 22:35
I još da dodam, moram...možda je u našoj županijskoj upravi najmanje zaposlenih, no pojedini djelatnici očito nemaju posla, pa vrijeme krate na fejsu...slobodno provjerite, objava koliko voliš, sve za vrijeme radnog vremena...
bazinga
25.1.2016. 22:19
Možda jesmo poštovani ministre najuspješnija županija po povlačenju novca iz EU fondova, samo se to nigdje ne vidi. Zadnji smo od zadnjih po broju zaposlenih, po dohotku...da ne nabrajam dalje. No, kako bi rekao Roks : Bravo Tole!


Još iz kategorije Politika