Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Politika

Tolušić: Hrvatska je najcentraliziranija država Europe, a Vlada RH čini sve da upropasti lokalnu i regionalnu samoupravu

        11.02.2015.         1705 pogleda
Tolušić: Hrvatska je najcentraliziranija država Europe, a Vlada RH čini sve da upropasti lokalnu i regionalnu samoupravu

Protekle dvije godine kroz hrvatske medije kontinuirano se provlači teza o prevelikom broju hrvatskih županija i potrebi njihovog ukidanja, odnosno formiranja 5-7 regija (ovisno o trenutačnoj snazi pojedinih političara i njihovim apetitima). Nažalost, osim općenitih fraza i neutemeljenih informacija  o funkcioniranju nečega o čemu većina komentatora zaista nema nikakvog znanja, nitko u protekle dvije godine nije napisao niti jednu konkretnu stvar. Kako bi te nove regije funkcionirale, koje bi ovlasti imale i najvažnije, kakvo bi poboljšanje rezultirale za same građane? Stotine stranica novinskog papira i ogroman internetski prostor potrošen je za manipuliranje činjenicama i omalovažavanje sustava koji funkcionira i uz svu opću hajku časno i odgovorno obavlja svoj posao bez medijske pompe. U svakoj županijskoj upravi, baš kao i u državnoj upravi koja je najmanje 20 puta veća od županijske, rade vrijedni i stručni službenici.

Ako ovoj državi, samim građanima i ovoj Vladi ne trebaju hrvatske županije, pozivamo da ih ukinete. Ionako ste na dobrom putu zahvaljujući svojim nepromišljenim postupcima. Samo ću podsjetiti na jednu očito potpuno nebitnu stvar - a to je što znači županija za prosječnog stanovnika

Republike Hrvatske koji se ujutro probudi i krene na posao – ukoliko ga ima. On se vozi na posao županijskom cestom o kojoj u potpunosti vodi brigu županijska uprava. Vodi dijete u osnovu školu koju je izgradila županija i koja u toj školi kupuje i kredu i računala i opremu i plaća struju i grijanje. Ista je situacija ako dijete ide u srednju školu. Ako ste bolesni idete u Dom zdravlja koji je županijski ili kod privatnog liječnika kojemu je koncesiju dala upravo županija. I taj dom zdravlja je izgradila županija ili ga ona obnavlja, plaća režije i vodi brigu o njemu i  jednakom pravu na uslugu  za sve pacijente. Ista je situacija i sa bolnicom i sa vozilima  hitne pomoći koja dođu po bolesnika.Županija puni rezervoar tog vozila, servisira ga, kupuje nova, pronalazi liječnike, stipendira studente medicine, plaća sve troškove rada tog aparata. Ako gradite kuću županija vam izdaje dozvolu.  Da bi  uopće mogli nešto graditi na nekoj parceli, ona mora biti prostorno i  planski uređena, a to opet radi županija. Kad imate socijalnih problema odlazite u Centar za socijalnu skrb kojemu je osnivač županija. Županije su osnivači kazališta, muzeja, kulturnih centara i svega što život čini kvalitetnijim i u kulturnom i društvenom smislu. Briga o poduzetnicima, o radu udruga, suradnja sa vjerskim zajednicama, briga o razvoju turizma (županija je osnivač turističkih zajednica), o zaštiti prirode i okoliša i velik broj drugih projekata i programa koji  nisu zakonom propisani, postoje i čine lokalnu zajednicu vrijednom upravo zbog potpore županije. To je mali dio onoga što rade hrvatske županije. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

I ono na što posebno želimo upozoriti su EU fondovi. Preko 1300 EU projekata su do sada provele hrvatske županije uz pomoć svojih razvojnih agencija. Danas u hrvatske županije najpripremljenije institucije za privlačenje tog novca iz Europske unije. Ne ministarstva i 184 agencije nego hrvatske županije. U županije  dolazi i seljak za ruralni razvoj i poduzetnik za strukturni fond, ali svaka općina, škola, zdravstvena ustanova ili udruge civilnog društva dolaze također tražiti potporu od županija. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Da li ima i loših poteza, poslovnih promašaja i politički loših rješenja u hrvatskim županijama? Vjerujemo da ima kao što ima u svakom sustavu. No, to je nešto što se treba mijenjati, spriječiti i jasno sankcionirati. Imamo sreću da je takvih slučajeva puno manje nego u bilo kojem ministarstvu, državnoj agenciji ili bilo čime što je povezano sa državom. Ipak to ne smije biti opravdanje.

Studije i istraživanja raznih ekonomskih instituta i sličnih tijela pokazuju ono što Zajednica županija kao i Udruga općina i Udruga gradova Republike Hrvatske govore već godinama, a to je da je Hrvatska najcentraliziranija država u Europi i da Vlada čini apsolutno sve da potpuno upropasti lokalnu i regionalnu samoupravu u Hrvatskoj suprotno svim pravilima supsidijarnosti.

Najrazvijenije europske države u Europi su upravo one koje su se najviše decentralizirale, znači prenijele maksimalne ovlasti na lokalnu razinu, najbliže svojim građanima. Prenijele su ovlasti i financijska sredstva na upravljanje upravo svojim građanima. Građanima koje se u velikim najavama hrvatske teritorijalne reforme uopće ne spominje. Međutim i dalje je 20 županija očito previše.

Po broju lokalnih jedinica Hrvatska je trenutačno u sredini, ako ju uspoređujemo sa europskim prosjekom. Ali naravno, koga to zanima kad imamo državu sa najviše ministarstava u Europi, sa najvećim brojem agencija za čije zaposlenike ne smijete niti znati niti pitati. Imamo državu koja je na samom začelju u povlačenju sredstava iz EU fondova u Europi, sa stalnim gospodarskim padom, ali sa najviše političkih stranaka. O broju iseljenog stanovništva ne želimo niti govoriti. U toj državi rijetko nalazimo na ministre koji imaju potrebu i želju probleme koji su gorući rješavati u zajedničkom partnerskom dijalogu sa načelnicima, gradonačelnicima i županima. 

U 20 hrvatskih županijskih uprava radi 1917 stalno zaposlenih službenika koji obavljaju poslove za cijeli teritorij Republike Hrvatske. U središnjem državnom aparatu ima oko 2100 zapisničara, ali pretpostavljamo da njih nije potrebno ukinuti. Dakle, svih županijskih službenika je manje nego što ih ima na primjer Ministarstvo poljoprivrede koje je zbog svoje nesposobnosti potratilo 33 milijuna europskog novca iz europskog fonda za ruralni razvoj iz kojeg Hrvatska nije povukla sredstva. Kako trenutačno stoje stvari još 333 milijuna eura za ovu godinu ćemo baciti kroz prozor. Ali u Hrvatskoj je to normalno jer je najbolje rješenje za sve takve probleme ukidanje 20 županija.

Ministar uprave u Hrvatskoj je profesor matematike i informatike. Nije ministar znanosti, nije ministar financija (tamo bi se matematika možda i uklopila), on je ministar uprave. Ministar koji se u tri godine mandata nije sastao sa čelnicima lokalne i regionalne samouprave, čelnicima sustava kojem je on na čelu, i pokušao pronaći neki bolji sustav funkcioniranja, ako je ovaj već toliko loš. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Imamo 184 državne institucije u kojima je zaposleno 22.000 ljudi koji, siguran sam, isto tako časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Na primjer Državna institucija Hrvatski registar brodova ima više zaposlenih od Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije zajedno i iako hrvatski registar brodova obavlja bitan posao, za stanovnike ove dvije slavonske županije to nema apsolutno nikakve koristi i smisla. Osim ako će hrvatski registar brodova voditi brigu o srednjoj školi u Pleternici ili ambulanti Doma zdravlja u Vaškoj. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Usput, Institut za etnologiju i folkloristiku također po broju zaposlenih  (46) vodi u odnosu na Požeško-slavonsku (44) i Virovitičko-podravsku županiju (42). A vjerujte mi, nije baš bitan za svakodnevni život stanovnika ove dvije županije. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše. Nabrajanje možemo nastaviti u nedogled.  Institut za jadranske kulture i melioraciju krša ima više zaposlenih od Šibensko-kninske županije, Hrvatski hidrografski institut ima više zaposlenih od na primjer  Međimurske županije. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Nacionalni park Plitvička jezera ima više zaposlenih nego svih pet slavonskih županija, a institucije kao FINA ili HZZO ili HZZ (ili koja god druga slična kratica) svaka za sebe imaju zaposlenih više nego sve hrvatske županije zajedno. Ali naravno, u ovoj državi je to sasvim normalno i 20 županija je previše.

Da li je 20 županija u Hrvatskoj previše? Smatram da nije. Ali to je jednako stručan odgovor kao i teorija da ih treba 5 ili 7. Bez podloge, bez argumenata, bez pokazatelja što i kako, kada se stvari promijene te  kako ih uopće promijeniti, koliko obveza i novca dati i kome uzeti  - sve je to samo način da se u javnom prostoru skupljaju jeftini politički bodovi. Jesmo za promjenu, ali nikako za promjenu samo radi nje same.

U normalnim državama (a to Hrvatska nije) naprave se stručne analize i nekoliko prijedloga rješenja pa se izabere najbolje. Uprava nije matematika i puko zbrajanje ne može biti osnova ozbiljne reforme samouprave.  Uprava je složena jednadžba sa puno nepoznanica i to  bi ministar matematičar trebao znati. Barem to. Kao i to da je nemoguće reformirati samo dio samouprave bez da se reformira cijeli sustav dakle kompletnu državnu upravu i lokalnu i regionalnu samoupravu.  

Do izrade neke od takvih analiza pozivam sve one koje zanima rad županijske uprave i župana da jedan dan ili tjedan provedu u nekoj od hrvatskih županijskih uprava pa  onda donesu svoj sud o tome da li je 20 županija previše ili premalo. U Virovitičko-podravsku ste uvijek dobro došli, u bilo kojem trenutku.  To se naravno odnosi i na građana i na novinare i na istraživače. Dođite i sami se  uvjerite da li su županije mjesta za uhljebe ili institucije koje časno i odgovorno služe svojim građanima. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bazinga
19.2.2015. 11:31
Eh, Tole moj! Pozivaš građane da vide kako se radi u županijskoj upravi. Pa ne moram ići, dovoljno je da odem na fejs. Vrijedni službenici upravo igraju nagradne igre..toliko o tome koliko časno i odgovorno služe svojim građanima!
josip
13.2.2015. 6:57
Citirati ću župana "Dođite i sami se uvjerite da li su županije mjesta za uhljebe ili institucije koje časno i odgovorno služe svojim građanima."
Pa jel vi stvarno mislite da su ovdje svi koji žive i ovo čitaju slijepi i gluhi župane????

slobodagovora
12.2.2015. 21:46
Nano-59,možda griješite s riječima "živjet ćemo mi i bez njega kao sa njim"?
Možda bi to bilo i bolje bez njega?
Nano-59
12.2.2015. 21:32
Bać Joza vidite da nas dva dođosmo na isto, posao će netko uvijek obaviti, hoću reći da nema nazamjenjivi i jedino njih sposobnih, samo da to shvati naš župan, živjet ćemo mi i bez njega kao sa njim.
bać joza
12.2.2015. 19:17
Poštovani Nano-59!

Nisam konkretno mislio na sadašnju župu, nego na svoju službu općenito. Jedan župnik ode, zamijeni ga drugi. I to je redovita procedura.

Međutim, ako neko mjesto uopće ne treba župnika, neće ga ni imati. Svećenik ej na župi poradi vjernika, a ako vjernicima ne treba župnik, neće ga niti imati.

Pozdrav!
siniša prpić
12.2.2015. 18:20
Vrlo interesantno druženje "palete svih boja".....
I ohrabrujuće, čini se.

vecernji.hr/gospodarstvo/skegro-pozvao-na-ukidanje-svih-zupanija-989373
siniša prpić
12.2.2015. 18:17
Izgleda da je "odjelima za rudarstvo i gubljenja vremena" došao kraj.
I Borislav Škegro (Hdz-ov ministar) je jučer podržao ideju za ukidanjem svih županija.
Nije dobro....., sve više "Prgometa".......
mirovnjak2
12.2.2015. 17:50
Evo da se i ja složim sa Bać Jozom odnosno sa njegovim komentarom u 8;36;07.
U svim civiliziranim zemljama dugovi se vraćaju i za utrčavanje u dugove se mora preuzimati osobna odgovornost.
igrom slučaja poznam čovjeka koji radi u Americi i za naše uvjete ima fantastičnu plaću u respektabilnoj tvrtki svjetskog glasa.
Sa takvom je plaćom podstanar i ne ulazi u kredit za stan.
Otprilike ovako to pojašnjava:
Sa ovim primanjima mogao bi otplaćivati kredit za pristojan stan, ali tko mi može garantirati do kada ću ja imati ovakvu plaću.
kao podstanar mogu u manji stan u manje atraktivnom dijelu grada, a ako se zadužim i ne mogu vraćati kredit onda mi preostaje ulica, a treba i djecu školovati.
Ovo ne znači da država ne treba štititi nejake, ali ne sve dužnike bez selektivnog pristupa, kako neki to zagovaraju.
Terminator
12.2.2015. 17:50
Uspješno provedena molitva oslobađanja od zlih sila... ;))
Nano-59
12.2.2015. 17:44
Bać Joza
zašto vi mislite da vas narod treba, dokaz toga je sutra na vaše radno mjesto dođe netko drugi i svijet ide dalje, moram priznati da je ovo neki novi Baćko, imam dojam da ste bili negdje na brifingu
joda
12.2.2015. 17:43
Naša vlast od samog osamostaljenja države pa sve do danas ima silnu želju kopirati državno uređenje nalik državama sa višestruko većim brojem stanovnika. Vidjele žabe da se konji potkivaju pa i one digle nogu. Ima nas koliko ima stanovnika malo veći gard u Italiji, recimo Milano. E sad, Milano ima značajno veći dohodak po glavi stanovnika od nas, ali kad bi si oni kao mi, umislili da su grande država i da im trebaju osim gradonačelnika s gradskom upravom i predsjednik države i vlada sa ministarstvima i dvadeset županija, brzo bi im dohodak po glavi stanovnika pao na naše grane. Tole je možda u pravu samo u jednom, kada se počne rezati javni aparat, županije ne bi trebale biti prve na redu za odstrel, no ako želimo imati državni aparat po mjeri broja stanovnika, onda Tole ode i tvoja stolica.
Terminator
12.2.2015. 17:27
@bać joza potpisujem zadnji Vaš komentar!
slavujj
12.2.2015. 17:26
Mislim da je bać joza u ovom slučaju u pravu,barem što se tiče razine osobne odgovornosti svake osobe pri donošenju odluka.
Isto tako mogu razumijeti tešku situaciju ljudi koji su se zadužili,samo oni moraju razumijeti da tu počinju problemi i za nas koji se nismo zaduživali.Moraju biti svjesni da teret njihovih neotplaćenih kredita žele prebaciti na ljude koji jedva spajaju kraj s krajem.Ti ljudi su bili svjesni da ne mogu uzimati kredite i nismo ih uzimali.
Ako teret nečijega duga padne na leđa većine nas koji i sada jedva opstajemo na površini,naprosto ćemo potonuti.Tuđom krivicom.
Pa je li to pošteno?
bać joza
12.2.2015. 15:32
Poštovani!

Očigledno niste dorasli razinu komunikacije koja uvažava drugoga. Bilo bi poželjno da kao nova snaga koja se pojavljuje na političkoj utakmici pokažete dozu zrelosti, razboritosti, konstruktivnosti i uvažavanja drugoga. Samo se na taj način može postići kvalitetan rezultat na svim područjima čovjekova rada, pa i na političkoj razini.

Pozdrav!
Živi Zid
12.2.2015. 15:27
Poštovani "bać joza", ja nisam ovčica koja prati svog pastira, i stoga svoju frulicu svirajte nekom drugom.
bać joza
12.2.2015. 8:36
Poštovani!

Svatko tko diže kredit mora znati iz kojih izvora će vraćati taj kredit. Ako se kredit ne može vraćati, aktivira se založno pravo, bilo to kupljena stvar za kredit ili neka druga nekretnina. To su znali svi koji su dizali kredit. Ako je stan vlasništvo banke, vrati stan otiđi u podstanare pa kada dođu bolja vremena digni kredit i kupuj.

Posuđena stvar se jednostavno mora vratiti. To je osnovna misao cijele priče!

Pozdrav!
Živi Zid
12.2.2015. 8:18
Poštovani "slobodagovora"
Većina ljudi je dizala kredit jer su imali stalan posao i mogli su ga je vraćati. Tako se krediti dižu u cijelom svijetu. Ogromna većina ga je dizala iz potrebe da ima skroman krov nad glavom ili da jednostavno može preživiti. Prije desetak godina u medijima nitko nije spominjao neotplativost kredita na makrorazini, pa čak niti na ekonomskom fakultetu, ne znam kako je to onda običan puk mogao znati. Banke su masovno dijelile kredite i tako sebi stvarale novac "iz zraka", bez ikakvog pokrića u depozitima. Da smo društvo sa normalno uređenim gospodarstvom to bi bilo neodrživo, a kamoli u ovom korumpiranom društvu opterećenom ogromnim porezima i parafiskalnim nametima.
slobodagovora
12.2.2015. 7:53
Zbilja je čudno da ništa niste znali prije uzimanja novca od banle.Bez ljutnje, ali prije takvih velikih odluka o dugogodišnjem zaduživanju trebalo je bolje promisliti.
Živi Zid
12.2.2015. 0:29
U današnjem monetarnom sustavu gdje novac ulazi u opticaj isključivo kao kredit, za koji ne postoji masa novca za otplatu kamata, svaka ideja o otplati duga na makrorazini je čista utopija, a na žalost to još mnogima nije jasno. Kad shvate, kad spadnu na prosjački štap, biti će nažalost prekasno.
slavujj
12.2.2015. 0:07
Mislim da su i tu stvari vrlo jasne i logične.
Jednostavno je za izračunati da je ovakvo stanje neodrźivo.Ma ne radi se samo o lokalnoj samoupravi već i o državnoj administraciji.
Jednostavno nam je previše birokracije na svim razinama koju ne možemo plaćati iz naših dohodaka.
To je jednostavno neodrživo,ili smanjiti troškove birokracije ili proglasiti stečaj države.Pa ne možemo više ni kamate vraćati a o glavnici duga da se i ne govori.Nekima to još nije jasno?
mastermind
11.2.2015. 23:58
A tko je sve to radio kad nisu postojale žuoanije? I kad smo umjesto 428 općina imali 100 i nešto? Imamo toliku administraciju, a sve skupa nas ima 4 milijuna, kao jedan veći grad...
bać joza
11.2.2015. 23:51
Poštovani!

Da me narod ne treba, ja ne bi niti dana bio u sadašnjem radnom okruženju. I vjerujte mi da bi se itekako snašao u realnom sektoru jer sam realan čovjek. Osim što imam završen fakultet, ne sramim se nikakvog posla.

Ostajem i dalje kod poteškoće realnog i društvenog sektora. Dok god se ne dogodi uzajamno poštovanje i vrednovanje i jednog i drugog sektora, neće biti napretka.

Apsolutno se slažem da bi i u jednom i u drugom sektoru do izražaja trebali doći odgovorni i kvalitetni ljudi. Samo da vas podsjetim da su mnogi ljudi iz realnog sektora ostali prevareni i izigrani od ljudi iz realnog sektora, osobito građevinarstvo i poljoprivreda.

Pozdrav!
atma
11.2.2015. 23:47
@nano-59, ne vidim problem ako bać joza dođe na radno mjesto, a puka nema. U tom slučaju treba propovijedati zidovima (jer i oni imaju uši).
Nano-59
11.2.2015. 23:42
Bać joza. vi ste kratkovidi, ja nisam govorio ili ukaziva na sukob realno i onog drugog sektora, rekao sam i prozivam političare koje vi niste u stanju prozvati pogotovu ako su vaši, ove koje ste prozvali da bez njih ne bi mogli, ne dovodim to u pitanje, a vi mi odgovorite kako bi tek oni mogli da nema nas iz realnog sektora a i vi sa njima, Zamislite to da vi dođete na svoje radno mjesto a puka nema, kome bi držali propovijed i bogosluženje, a i druga varijanta oni dođu a vas nema, oni se pomole i obrate bogu bez vas, interesantno zar ne.
bać joza
11.2.2015. 23:26
Poštovani "Živi zid"!

Što vam reći? Hvalevrijedno je pomoći svakom čovjeku. No, podržavati nekoga tko je svojim neozbiljnim i neodgovornim ponašanjem sebe doveo u situaciju da bude deložiran ne znam da li je baš upitno. Pomoći svakako da, ali na koji način. Neka takvima Živi zid osigura otplatu kredita ili pomirenje s mužem ili ženom. Neka Živi zid savjetuje ljude da ne uzimaju nerealne kredite i da ne žive iznad svojih mogućnosti. To bi bilo pravo zadovoljstvo. Ovo što vi radite je em nezakonito, em nekorisno, em bez veze!
Živi Zid
11.2.2015. 23:03
Poštovani "bać joza" ne želim se više baviti takvima poput vas. Čekaju me nove deložacije, smrzavanje i neprospavane noći u domovima ljudi koje čeka izbacivanje na ulicu. Pozivam Vas da mi se pridružite. Vjerujte puno je veće zadovoljstvo od mlaćenja prazne slame na forumu.
bać joza
11.2.2015. 22:51
Poštovani "Živi zid"!

Odgovorite na pitanja bez promašenih i nepotrebnih političkih floskula!

Pozdrav!
slobodagovora
11.2.2015. 22:48
@bać joza, kakva su to vaša mjerila, malo govorite o nenarodnoj vlasti, malo o vlasti koju su birači izabrali i dali povjerenje?
Pa zašto dvoznačno izražavanje za pojam vlast?
Licemjerno je to.
Živi Zid
11.2.2015. 22:39
Poštovani "bać joza" vi ili ste slijepi ili ne želite pročitati što piše u moja dva komentara. No za takve poput Vas Živi zid nije ni osnovan. Oni za koje se borimo naš rad će i prepoznati jer mi nismo bitange, klijentelisti i foteljaši koje frtalj stoljeća pohlepno grabe iz narodnog kazana kojeg su napunili građani poštenim radom i velikim odricanjima.
bać joza
11.2.2015. 22:27
Poštovani "Živi zid"!

Pročitajte moj komentar!

Pitam vas da li su sada na vlasti ljudi koje su birači izabrali? Da li su na rukovodećim mjestima sposobni ljudi? Vjerojatno jesu, jer su dobili povjerenje tih istih birača!

Pozdrav!
bać joza
11.2.2015. 22:24
Poštovani!

Teško je ulaziti u dublju analizu izrečenih stavova virovitičko podravskog župana. Zgodno bi bilo primijetiti da će uvijek biti dvije sukobljene strane: tzv. realni sektor i ono koji žive od realnog sektora.

Realni sektor stvarno stvara novi proizvod i donosi novu vrijednost. I to je svima jasno. Pitanje je da li realni sektor može živjeti bez onoga drugoga: vojska, policija, zdravstvo, školstvo, kultura, lokalna uprava i samouprava. Vječno pitanje.

Najbolje bi bilo da oni koji donose zakone, a to si izabrani predstavnici svih stanovnika u Hrvatskom Saboru, donose uravnotežene zakone koji će biti jedan veliki kompromis i zadovoljenje i jednih i drugih. Na žalost, to je moguće učiniti samo u Hrvatskom Saboru ili eventualno referendumom.

Zato svi stanovnici Republike Hrvatske, snose odgovornost za razvoj Republike Hrvatske i njeno blagostanje. Sve drugo je beskorisno labrtanje koje ne donosi nikakvog rezultata. Rješenje?

1. Neka se kandidiraju stvarno odgovorni i kvalitetni ljudi koji pred sobom imaju dobrobit svih stanovnika Republike Hrvatske.

2. Izići na izbore u velikom postotku birača, svojim glasom izabrati najbolje i onda strpljivo čekati rezultate.

Znam da zvuči vrlo smiono i neizvedivo, ali nažalost, jedino moguće.

Pozdrav!
Živi Zid
11.2.2015. 22:22
Poštovani "bać joza" kada Živi zid dođe na vlast na političke položaje biti će postavljeni one koje narod na izborima izabere. Što se stručnih poslova tiče, obavljati će ih oni koji jesu stručnjaci za svoja područja djelovanja, potpune neovisno o tome imaju li žuto-crnu iskaznicu ili ne. Mogu vam potvrditi svojim punim imenom i prezimenom ako želite, da sigurno nikada nitko neće morati biti član ili aktivist Živog zida da bi dobio bilo koji stručan rukovodeći posao, a da ne govorim o svim ostalim radnim mjestima u Županiji, Gradu, ili gradskim poduzećima, i više nikad nikome neće biti uvjetovano radno mjesto potpisom za kandidaturu ili dokazom o glasanju za nekoga.
Nano-59
11.2.2015. 22:01
Župane vi i sva vlast u ime ovog naroda jednom riječju ste PRESKUPI i ne učinkoviti, kad sve to gledate odvajate vas po županijama od onih u ministarstvima, agencijama i bog već ne zna po kojim izmišljenim uredima prazne slame i glupe priče, nemojte se razdvajati i vi i oni ste nam na grbači, a mi smo na koljenima. Pitate li se ikad da li vaš rad doista vrijedi i koliko uopće o realnom sektoru i proizvodnji (magla i prdež se ne broji), pitate li se ikad, koliko novca potrošite na svoje plaće, na otvorene račune, kartice, mobitele i sve druge privilegije kojim nas tarete i gušite, živite u svijetu šuplje priče u kojoj smo svi mi tu zbog vas a ne obrnuto, vi ste trebali biti nama servis a ne mi vama, vama i sličnim je javna nabava bankomat za dobar život i bogaćenje. Neću vas pitati o županijskim cestama a neću ni bilo čemu drugom jer ste sve VI napravili pitanje je ZAŠTO NE i KAD ćete nam odgovarati osobno svojom imovinom za političke i ekonomske promašaje i dubioze. Voliobih vas vidjeti da imate svoju privatnu firmu i da stvarate zaradu i preživljavate u uvjetima koje ste nam VI i VAMA slični stvorili.
bać joza
11.2.2015. 21:56
Poštovani "Živi zid"?

Kada vi dođete na vlast, koga će te vi staviti na rukovodeće položaje? Molim konkretan odgovor?

P.s. Hvala gospodinu Gazdeku što je prenio ovaj članak na svoj web portal makar smo ga već pročitali na nekom drugom portalu. Ipak se kreće!
plavi
11.2.2015. 21:55
Teško je Vas fascinirati,pa ipak ste Vi oni koji će štampati novac i tako riješiti probleme...
Živi Zid
11.2.2015. 21:49
Koliko zaposlenih u VPŽ, gradovima i gradskim poduzećima su članovi Vaše koalicije župane? Želimo točan postotak. Koliko je to sigurnih glasača? Oprostite, ali vašom epskom jadikovkom nas niste fascinirali.
plavi
11.2.2015. 21:40
nažalost može,i mora,ali to će se ubrzo promjeniti,nadam se na obostrano zadovoljstvo...
slobodagovora
11.2.2015. 21:34
@plavi,ma zna se.
Može li normalan župan reći da ne živi u normalnoj državi?
plavi
11.2.2015. 21:23
Do izrade neke od takvih analiza pozivam sve one koje zanima rad županijske uprave i župana da jedan dan ili tjedan provedu u nekoj od hrvatskih županijskih uprava pa onda donesu svoj sud o tome da li je 20 županija previše ili premalo. U Virovitičko-podravsku ste uvijek dobro došli, u bilo kojem trenutku. To se naravno odnosi i na građana i na novinare i na istraživače. Dođite i sami se uvjerite da li su županije mjesta za uhljebe ili institucije koje časno i odgovorno služe svojim građanima.

Ovo kopiram samo da bih naglasio protiv čega će većina komentara biti bez ikakvih argumenata.Samo da se zna.
Sulejman veliki
11.2.2015. 21:16
Koje gluposti priča ovaj čovjek, kakve besmislice prosipa, koliko neutemeljenih tvrdnji širi, kako laže, obmanjuje i manipulira?
Napravite referundum pa ćeš vidjeti što kažu građani.
Zašto štiti uhljebe i parazite?
Pazi argumenta, vozimo se po županijskim cestama. Pa kad bi bilo pet županija koliko je normalno opet bi se vozili po županijskim cestam.
E moj Roks pa ti jedino imaš kredibilitet kod uhljeba koje zapošljavaš. Prije ili kasnije županija neće biti jer su nerelane, to nema veze s ovom niti bilo kojom drugom vlasom već sa zdravim razumom. A onda rokći koliko hoćeš.
Hrvatska je najcentraliziranija zemlja Europe! A tko ju je centralizirao? Tko je osmislio sva ta ministarstva i agencije?


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.