Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Tomislav Tolušić

Tollušić Vladi: Uvrstite prugu u Operativni plan i financirajte iz strukturnih instrumenata EU

        25.07.2012.         2917 pogleda
Tollušić Vladi: Uvrstite prugu u Operativni plan i financirajte iz strukturnih instrumenata EU

Župan Tomislav Tolušić uputio dopis Vladi RH i resornim ministrima: Predlažemo da se pruga Zagreb-Koprivnica-Virovitica-Osijek i njeno unaprjeđenje uvrsti u Operativni programa za promet za razdoblje 2014.-2020. godine te da se financira iz strukturnih instrumenata EU-a

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, uputio je na adresu predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, ministra pomorstva prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, te predsjednika uprave HŽ-a Renea Valčića, dopis sljedećeg sadržaja:

„Poštovani, neugodno iznenađen viješću o planiranom zaustavljanju prometa na dijelu pruge Zagreb-Koprivnica-Virovitica-Osijek, odnosno dijelu Virovitica-Osijek, u ime stanovnika Virovitičko-podravske županije molim cijenjene institucije da još jednom razmotre sve mogućnosti za daljnji razvoj navedene pruge, a ne da njenim zaustavljanjem prometovanja zapečate razvoj Slavonije i dijela Podravine.

Virovitičko-podravska županija kao dio Panonske Hrvatske prema indeksu razvijenosti pripada u I. kategoriju županija (Uredba o indeksu razvijenosti NN63/10) s indeksom razvijenosti 20,51% što je daleko ispod prosjeka RH. Zakon o regionalnom razvoju RH promiče ujednačeni regionalni razvoj sukladno smjernicama Kohezijske politike EU te propisuje pristup botton-up u svim segmentima razvoja, pa tako u i prometnoj politici. Kao član Partnerskog vijeća Panonske Hrvatske tražit ću da se vijeće sazove i općenito razmotri prometna politika prema ovoj regiji, posebno prema Slavoniji.

Nepromišljenu izjavu čelnika Hrvatskih željeznica možemo doista i tako promatrati, kao nepromišljenu, jer kao župan čvrsto sam uvjeren da postoji rješenje za izlazak iz prometne izolacije Virovitičko-podravske županije.

Na web stranici TEN-T Izvršne agencije EU može se vidjeti niz projekata koji su financiranih iz Strukturnih fondova (Kohezijskog fonda ili Europskog fonda za regionalni razvoj) poput:

  • Ubrzanje željezničkog putovanja u španjolskoj Baskiji,
  • Poboljšanje željezničkog povezivanja u Češkoj Republici,
  • Sigurnije i brže prometovanje na poljskom A1 auto putu i niz drugih projekata.

Duboko vjerujem da ćete kao najrelevantnije institucije u Republici Hrvatskoj prihvatiti prijedlog Virovitičko-podravske županije da se predmetna pruga Zagreb-Koprivnica-Virovitica-Osijek odnosno njeno unaprjeđenje uvrsti u Operativni programa za promet za razdoblje 2014.-2020. godine te da se financira iz strukturnih instrumenata EU. Kohezijska politika 2014.-2020. samo za Kohezijski fond predviđa 68,7 bilijuna Eura, a uvodi i nove instrumente poput CEF-a za transport ukupne vrijednosti 40 bilijuna Eura.

Nedaleko od Virovitičko-podravske županije koja ima izvrsnu suradnju s Republikom Mađarskom u planu je tzv. Projekt 22 koji povezuje Bratislavu, Budimpeštu, Sofiju prema Solunu, stoga se i ova pruga može za nj vezati odnosno za ogranke u Pečuhu, Osijeku i Beogradu.

Smatram da trebamo zajedno vidjeti sve mogućnosti opstanka ove prometne dionice stoga vjerujem da ćemo naći mogućnosti za zajednički sastanak i prije javnih konzultacija za novi OP. Osobitog sam uvjerenja da će pruga Virovitica-Osijek i njena obnova biti uvrštena u OP Promet za razdoblje 2014-2020. godine."

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

radioton
29.7.2012. 15:25
i to je sve propušteno izgraditi da bi isti saborski zatupnici (hdz) utvrđivali jesu li zatupnice ili zastupnici.
radioton
29.7.2012. 15:21
ZAHVALJUJUĆI SABORSKOM ZASTUPNIKU..............

zar bi župan lagao? sve pruge na području vpž proglašene su nerentabinim zahvaljujući saborskom zastupniku, pruga virovitica - sirać je ukinuta zahvaljujući saborskom zastupniku, brza/autocesta sv. helena - virovitica nikada nije stigla do virovitice, brza cesta ilok- virovitica - varaždin, dionica brze slatina - virovitica nikada nije izgrađena zahvaljujući saborskom zatupniku..........
SIDRO
29.7.2012. 11:35
Župane poštovani predlažem ti da u buduće svoje dopise počinješ sa svima nama poznatom rečenicom.
ZAHVALJUJUĆI SABORSKOM ZASTUPNIKU..............
siniša prpić
29.7.2012. 11:04
Mladineo mi je rekao: “Moraš potpisivati sve naloge za isplatu koje će nam slati tvrtka Odlagalište sirovina - ispričala je tadašnja voditeljica odjela u Fondu za zaštitu okoliša Sanja Kalambura istražiteljima USKOK-a
Iskaz nesuđene šefice Fonda jedan je od ključnih argumenata Tužiteljstva za novu optužnicu protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora, u kojoj ga terete da je oštetio Fond za zaštitu okoliša za 46 milijuna kuna! ( Jutarnji list 29.07.2012.)

Najviše županijsko priznanje, Zlatna plaketa Virovitičko-podravske županije, na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije dodijeljena je direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske Vinku Mladineu ( 04.09.2008.) .....
radioton
27.7.2012. 16:34
u istome članku piše:

Sustavno izbjegavanje suočavanja s problemima

Prema neslužbenim informacijama, navodna strategija ministra Kalmeta je da se u Hrvatskoj sustavno radi na zatvaranju niza pružnih dionica jer su - nerentabilne. Primjerice, prema javno dostupnom dokumentu odnosno Nacionalnom programu željezničke infrastrukture SVE Pruge na području VIROVITIČKO-podravske županije proglašene su NERENTABILNIMA.

NARAVNO DA JE TO NEISTINA JER SU SVE PRUGE U HRVATSKOJ NERENTABILNE!!!!
radioton
27.7.2012. 16:18
treba svakako pohvaliti aktivnosti tolušića samo se postavlja pitanje zašto to pismo nije 2010 poslao i kalmeti. možda vpž hdz-ovci na čelu sa tolušićem trebaju početi trošiti antisklerin?


www.sport.index.hr/vijesti/clanak/raspad-sistema-u-hzu-nemaju-za-place-pa-ukidaju-prometovanje-na-odredjenim-dionicama/490831.aspx
mastermind
26.7.2012. 9:08
Netko misli da svi mi bolujemo od kolektivne amnezije... ;)
miško
26.7.2012. 0:10
Ovo je stvarno previše! Pa ovaj Roks je izgubio osječaj za realnost. Šta su radio svo ovo vrijeme? Zašto nisi galamio kada se krojila sudbana ovih pruga? Zašto nisu prozivao tvog dragog Ivu? Zašto se Jaci i Kalmeti nisi usporotivio? Zašto od njih nešto nisu zahtjevao? E moj Roks! Treba se boriti za prugu, jašta da treba, ali ti mi nisi baš vjerodostojan!
siniša prpić
25.7.2012. 19:43
Pa ljudi moji, što ste se okomili na ovaj novi, umiveni u svetoj vodici - HDZ ?!!
Pa ta je stranka učinila sve ( u svojih 18 godina, koliko su bili na vlasti ), da izvuče Slavoniju iz prometne i ine izoliranosti.....
Valja opet slušati TBF u Virovitici, da nam malo zapjevaju... : "A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama, Lipa naša silovana
Heroji, ne tribaju nam puške ni pištolji
Samo čisto srce i ničeg se ne boj...."
Bljak.
radioton
25.7.2012. 16:35
prika je debelo zakasnio, svega 6 godina.
Hdz vpž je 2006 predložio da pruga varaždin – dalj postane regionalna pruga a jaca isto potpisala. Da je tada ista pruga dobila status međunarodne spojne pruge nikada ne bi došla u pitanje njezina budućnost a i tada bi država morala redovito održavati prugu. za to bi mogla koristiti i sredstva iz predpristupnih fondova.

Odluka o razvrstavanju željezničkih pruga (NN 081/2006)

cadial.hidra.hr/searchdoc.php?query=&lang=hr&bid=nJbXVZkld1Kh4b1smwO6jA%3D%3D
Fabijan
25.7.2012. 8:54
zakasnio si ti prika sa dopisivanjem sa vladama oko ove pruge. zato je i bio palac dolje da vladu "neponovila se više". smiri hormone i obnovi znanje koje si učio dok si studirao jer te za župana svako pametan više ne treba.


Još iz kategorije Tomislav Tolušić