Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Petric

TNT: Uhićenjem Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica možda otvorena Pandorina kutija u cijelom Projektu Slavonija

  N1           14.11.2021.         1011 pogleda
TNT: Uhićenjem Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica možda otvorena Pandorina kutija u cijelom Projektu Slavonija

Događaje tjedna u TNT-u N1 televizije komentirale su novinarka RTL-a Damira Gregoret i novinarka i urednica N1 televizije Nataša Božić Šarić. Najvažniji događaj proteklog tjedna svakako je uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac u aferi softver i Virovitičanina Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i kuma Tomislava Tolušića, bivšeg ministra poljoprivrede smijenjenog nakon brojnih afera.

Premijer Andrej Plenković, šef Kluba HDZ-a Branko Bačić, ali i neki drugi visokopozicionirani HDZ-ovci rekli su da su iznenađenim uhićenjem.

“Niti je to trebalo koga iznenaditi niti je ikoga iznenadilo. Hinjena iznenađenost premijera i drugih visokopozicionirani HDZ-ovaca je, kao što sam rekla, hinjena. Imamo već 27. rujna policiju u Ministarstvu koje iznosi dokumentaicju, računala, istražuje se taj slučaj i ne može nitko reći da ministri Tramišak ili Božinović, a onda i sam premijer nisu znali da se to događa. U cijeloj priči može biti iznenađenje samo koja institucija postupa po ovome slučaju”, rekla je Božić Šarić.

Premijer Plenković je i nakon uhićenja branio Žalac, koja je bila njegov osobni odabir, rekao je da je sjajna stručnjakinja za EU fondove, da je bila sjajna.

“To se otvorilo kao pitanje s obzirom na ovakav epilog. No ne treba zaboraviti da je ona ostala u Predsjedništvu HDZ-a, a u Predsjedništvo nije izabrana, nego je  kooptirana. Imao ju je premijer piriliku izbaciti. Da je htio tada, mogao je. Posebnu nervozu je na konferenciji za medije pokazao na to pitanje, zašto nije i dalje ministrica ako je tako sjajn”, kazala je Gregoret.

Novinare koji su ga ispitivali o Žalac, Plenković je nazvao kampistima.

Novinare koji su ga ispitivali o Žalac, Plenković je nazvao kampistima.

“Problem s tim kampistima je što znaju kampirati na e-oglasniku javne nabave pa pronaći ovakve afere, ne samo u ovom ministarstvu. Plenković može biti nervozan zbog dvije stvari – ili zato što nije znao što nije što je sve ona radila ili zato što je znao. Ponudio je Žalac puno povjerenje i prepustio joj važan segment, ona je bila paralelni ministar financija, a njoj je on tu poklonio povjerenje i prepustio sve poslove. Može biti nervozan, kažem, u oba razloga. Ovo nije jedina afera u kojoj se povlači njeno ime, u cijelom Projektu Slavonija novinari su – kampirajući – iskopali čitav niz sumnjivih dodjela visokopozicioniranim HDZ-ovcima i ono čega se po meni s razlogom boji – koga će Gabrijela Žalac teretiti. Za sada tereti niže rangirane od sebe, a ako će krenuti teretiti višerangirane i ako se dokaže da tu možda ima još nekih ministara ili visokopozicioniranih HDZ-ovaca u cijeloj priči, to onda može biti samo klupko koje će se dalje valjati”, smatra Božić Šarić.

“Svi smo se iznenadili da ju je Plenković na pressici i dalje branio nakon svega. Možda u tome leži razlog obrane. Možda je u ovom slučaju otvorena Pandorina kutija u cijelom Projektu Slavonija. Žalac je bila njegov odabir i tu je njegova odgovornost, htio on to priznati ili ne”, dodala je Gregoret.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Petric